Artikelen bij COM(2021)71 - Wijziging van Richtlijn (EU) 2017/2397 wat betreft de overgangsmaatregelen voor de erkenning van certificaten van derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Artikel 1

De volgende leden 7 en 8 worden toegevoegd aan artikel 38 van Richtlijn (EU) 2017/2397:

“7. Tot en met 17 januari 2032 mogen de lidstaten kwalificatiecertificaten, dienstboekjes en logboeken die vóór 18 januari 2023 door een derde land zijn afgegeven, blijven erkennen op basis van de vóór 16 januari 2018 vastgestelde nationale eisen. De erkenning is beperkt tot de binnenwateren op het grondgebied van de desbetreffende lidstaat.

8. Kwalificatiecertificaten die door een derde land zijn afgegeven in ruil voor de in lid 7 bedoelde kwalificatiecertificaten, zijn geldig op alle binnenwateren van de Unie, met inachtneming van artikel 10, lid 3, en mits is vastgesteld dat de door het derde land toegepaste voorwaarden voor de omwisseling identiek zijn aan die welke in de leden 1 en 3 van dit artikel zijn vastgesteld.”.

Artikel 2

1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om uiterlijk 17 januari 2022 aan deze richtlijn te voldoen. Zij delen de Commissie de tekst van die bepalingen onmiddellijk mee.

Als de lidstaten die bepalingen aannemen, wordt in die bepalingen zelf of bij de officiële bekendmaking ervan naar deze richtlijn verwezen. De regels voor die verwijzing worden vastgesteld door de lidstaten.

2. De lidstaten delen de Commissie de tekst van de belangrijkste bepalingen van nationaal recht mee die zij op het onder deze richtlijn vallende gebied vaststellen.

Artikel 3

Deze richtlijn treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 4

Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.