Artikelen bij COM(2021)176 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 70/2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 14.4.2021

COM(2021) 176 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen krachtens Verordening (EU) nr. 70/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen krachtens Verordening (EU) nr. 70/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg

1.Inleiding

Artikel 3, lid 4, van Verordening (EU) nr. 70/2012 van het Europees Parlement en de Raad 1 verleent de Commissie de bevoegdheid om, indien nodig, overeenkomstig artikel 8 gedelegeerde handelingen vast te stellen om:

-deel 1 van bijlage I bij te werken, uitsluitend om deze aan te passen aan economische en technische ontwikkelingen, met uitzondering van eventuele wijzigingen van het facultatieve karakter van de vereiste informatie;

-de bijlagen II tot en met VII aan te passen aan de economische en technische ontwikkelingen.

Op grond van artikel 3, lid 4, van genoemde verordening moet de Commissie er bij de uitoefening van die bevoegdheid voor zorgen dat de vastgestelde gedelegeerde handelingen de lidstaten en de respondenten geen aanmerkelijke aanvullende administratieve lasten opleggen.

2.Rechtsgrondslag

Krachtens artikel 8, lid 2, van Verordening (EU) nr. 70/2012 wordt de in artikel 3, lid 4, bedoelde bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 23 februari 2012. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend verlengd met termijnen van vijf jaar, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich tegen die verlenging verzet.

De Commissie stelt uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag over de bevoegdheidsdelegatie op.

De Commissie heeft in 2016 een eerste verslag ingediend 2 . De bevoegdheidsdelegatie is automatisch verlengd met nog eens vijf jaar (van februari 2017 tot en met februari 2022), aangezien het Parlement of de Raad deze niet overeenkomstig artikel 8, lid 3, heeft ingetrokken.

Met dit verslag wordt voldaan aan de verplichting van de Commissie om een tweede verslag op te stellen over de uitoefening van haar bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen.

3.Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie

De Commissie heeft de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 nog niet uitgeoefend.

De Commissie bespreekt regelmatig met de lidstaten mogelijke verbeteringen van de statistieken van het goederenvervoer over de weg in het kader van technische ontwikkelingen en nieuwe economische, ecologische en maatschappelijke vereisten. De Commissie overweegt, samen met de deskundigengroep inzake statistieken van het goederenvervoer over de weg en de Coördinatiegroep voor vervoersstatistieken, verbeteringen in de statistieken van het goederenvervoer over de weg, rekening houdend met de potentiële kosten en lasten voor landen en respondenten.

Voor de statistische behoeften in het kader van de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit 3 en de beleidsinitiatieven in de mededeling van de Commissie over de Europese Green Deal 4 kan het nodig zijn dat de Commissie gedelegeerde handelingen vaststelt om bovengenoemde bijlagen bij Verordening (EU) nr. 70/2012 aan te passen aan economische en technische ontwikkelingen en om de monitoring van beleidsdoelstellingen en trends te verbeteren.

4.Conclusie

De Commissie heeft haar bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 nog niet uitgeoefend.

De Commissie is van mening dat zij deze gedelegeerde bevoegdheden moet behouden, aangezien zij in de toekomst mogelijk gedelegeerde handelingen moet vaststellen om ontwikkelingen in de statistieken van het vervoer over de weg te ondersteunen.


(1)

   Verordening (EU) nr. 70/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg (PB L 32 van 3.2.2012, blz. 1).

(2)

   Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad betreffende de uitoefening van de aan de Commissie verleende bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 70/2012 van 18 januari 2012 betreffende de statistische registratie van het goederenvervoer over de weg (COM(2016) 562 final van 12 september 2016).

(3)

   COM(2020) 789 final.

(4)

   COM(2019) 640 final.