Artikelen bij COM(2022)47 - Wijziging verordening 2021/2085 voor de oprichting van Gemeenschappelijke Ondernemingen in het kader van Horizon Europa betreffende chips

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Verordening (EU) 2021/2085 wordt als volgt gewijzigd:


1) Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

a) de punten 2, 3 en 4 worden vervangen door:

“2. “stichtend lid”: een juridische entiteit die is gevestigd in een lidstaat, een met Horizon Europa of, indien van toepassing, het programma Digitaal Europa, geassocieerd land, dan wel een internationale organisatie die volgens deze verordening of volgens de bijlagen bij deze verordening lid is van een Gemeenschappelijke Onderneming;

“3. “geassocieerd lid”: een juridische entiteit die gevestigd is in een lidstaat of in een land dat met Horizon Europa, of, indien van toepassing, het programma Digitaal Europa, is geassocieerd, dan wel een internationale organisatie die toetreedt tot een Gemeenschappelijke Onderneming door ondertekening van een verbintenisbrief als bedoeld in artikel 6, lid 3, welke moet worden goedgekeurd overeenkomstig artikel 7;

4. “deelnemende staat”: een lidstaat die of een met Horizon Europa of, indien van toepassing, het programma Digitaal Europa, geassocieerd land dat toetreedt tot een Gemeenschappelijke Onderneming na kennisgeving van deelname aan de werkzaamheden van een Gemeenschappelijke Onderneming door middel van een verbintenisbrief;”.


2) Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

a) in lid 1 wordt punt g) vervangen door:

“g) de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips;”;


b) lid 3 wordt vervangen door:

“3. Gelet op de looptijd van Horizon Europa en, indien van toepassing, het programma Digitaal Europa, worden oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van een Gemeenschappelijke Onderneming uiterlijk op 31 december 2027 bekendgemaakt. In goed gemotiveerde gevallen kunnen oproepen tot het indienen van voorstellen uiterlijk op 31 december 2028 bekendgemaakt worden.”.


3) Aan artikel 4, lid 1, wordt de volgende alinea toegevoegd:

“De Gemeenschappelijke Onderneming voor chips draagt ook bij tot de doelstellingen van het initiatief Chips voor Europa en het programma Digitaal Europa”.


4) In artikel 10 worden de leden 2 en 3 vervangen door:

“2. De in deel II bepaalde bijdrage van de Unie kan worden verhoogd met bijdragen van derde landen die zijn geassocieerd met Horizon Europa, overeenkomstig artikel 16, lid 5, van Verordening (EU) 2021/695 en, indien van toepassing, met het programma Digitaal Europa, overeenkomstig punt d) van artikel 10, lid 1, van Verordening (EU) 2021/694; voorwaarde is ook in deze gevallen dat het totale bedrag waarmee de bijdrage van de Unie wordt verhoogd, ten minste gelijk blijft aan de bijdrage van de andere leden dan de Unie of van de samenstellende of verbonden entiteiten van deze leden.

3. De bijdrage van de Unie wordt betaald uit de kredieten in de algemene begroting van de Unie die zijn toegewezen aan het specifieke programma tot uitvoering van Horizon Europa en, indien van toepassing, aan het programma Digitaal Europa, zulks overeenkomstig artikel 62, lid 1, punt c), iv), en artikel 154 van Verordening (EU, Euratom) 2018/1046 als het gaat om organen als bedoeld in artikel 71 van die verordening.”.


5) Artikel 12, lid 1, wordt als volgt gewijzigd:

a) in lid 1 wordt de tweede alinea vervangen door:

“1. Behalve de criteria in artikel 22 van de verordening Horizon Europa of in het geval van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips, in artikel 18 van het programma Digitaal Europa, kan het werkprogramma in een bijlage criteria bevatten voor het wel of niet in aanmerking nemen van aanvragen voor lidmaatschap van nationale juridische entiteiten.”;

b) in lid 1 wordt de derde alinea vervangen door:

“De Gemeenschappelijke Onderneming beoordeelt de voorstellen van een deelnemende staat, overeenkomstig het programma van de Unie waaruit een bijdrage wordt geleverd.”.


6) In artikel 29 wordt lid 2 vervangen door:

a) lid 2 wordt vervangen door:

“2. De vastleggingen in de begroting van de in artikel 3, lid 1, punten b), d), g) en h), genoemde Gemeenschappelijke Ondernemingen mogen in jaarlijkse termijnbedragen worden verdeeld. Tot en met 31 december 2024 mag het totale bedrag van deze vastleggingen in termijnbedragen niet hoger liggen dan 50 % van de maximale bijdrage van de Unie die is bepaald in artikel 10. Vanaf januari 2025 wordt ten minste 20 % van de totale begroting voor de resterende jaren niet langer gedekt door jaarlijkse termijnbedragen.”.


7) Artikel 126 wordt als volgt gewijzigd:

a) in lid 1 wordt punt b) vervangen door:

“b) leiderschap van de Unie tot stand brengen op het gebied van wetenschappelijke excellentie en innovatie ten aanzien van opkomende componenten en systeemtechnologieën, waaronder werkzaamheden met een laag niveau van technologische gereedheid, actieve deelname van kleine en middelgrote ondernemingen stimuleren, die ten minste een derde van het totale aantal deelnemers aan werkzaamheden onder contract moeten vertegenwoordigen en ten minste 20 % van de voor onderzoeks- en innovatieacties bestemde overheidsfinanciering ontvangen;”;

b) aan lid 1 wordt het volgende punt d) toegevoegd:

“d) de grootschalige capaciteit op het gebied van geavanceerde halfgeleidertechnologieën en halfgeleidertechnologieën van de volgende generatie in de hele Unie vergroten om de vermogens in de Unie op het vlak van geavanceerd ontwerp, systeemintegratie en de productiecapaciteit voor halfgeleiders te versterken en waar mogelijk de ecologische voetafdruk te verkleinen.”;

c) in lid 2 wordt punt f) vervangen door:

“f) het bewerkstelligen van samenhang tussen de strategische agenda voor onderzoek en innovatie van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips, bijdragen van andere relevante belanghebbenden, met inbegrip van, in voorkomend geval, routekaarten van de Alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën, en het Uniebeleid, zodat elektronische componenten en systeemtechnologieën doelgericht vorm kunnen geven aan het beleid van de Unie;”;

d) aan lid 2 worden de volgende punten g), h), i) en j) toegevoegd:

“g) het opbouwen van grootschalige ontwerpcapaciteit voor geïntegreerde halfgeleidertechnologieën;

h) het versterken van bestaande proeflijnen en de ontwikkeling van nieuwe proeflijnen;

i) de opbouw van geavanceerde technologie- en technische capaciteit om de ontwikkeling van kwantumchips te versnellen;

j) het opzetten van een netwerk van kenniscentra in heel Europa.”.


8) Artikel 128 wordt vervangen door:

“Artikel 128

1. De financiële bijdrage van de Unie aan de Gemeenschappelijke Onderneming, met inbegrip van EER-kredieten, bedraagt tot 4 175 000 000 EUR, waarvan ten hoogste 50 174 000 EUR bestemd is voor administratieve kosten, en is als volgt verdeeld:

a) tot 2 650 000 000 EUR uit Horizon Europa;

b) tot 1 525 000 000 EUR uit het programma Digitaal Europa.

2. De in lid 1 bedoelde financiële bijdrage van de Unie wordt betaald uit de kredieten die in de algemene begroting van de Unie aan de respectieve programma’s zijn toegewezen.

3. Extra Uniemiddelen ter aanvulling van de in lid 1 van dit artikel bedoelde bijdrage kunnen uit de met Horizon Europa of het programma Digitaal Europa geassocieerde derde landen aan de gemeenschappelijke onderneming worden toegewezen overeenkomstig hun respectieve associatieovereenkomsten. Deze extra Uniemiddelen laten de in artikel 129, lid 1, bedoelde bijdrage van de deelnemende staten onverlet.

4. De in lid 1, punt a), van dit artikel genoemde financiële bijdrage van de Unie wordt gebruikt voor de Gemeenschappelijke Onderneming om financiële steun te verlenen aan werkzaamheden onder contract of indirecte acties als omschreven in artikel 2, punt 43, van Verordening (EU) 2021/695, overeenkomstig de onderzoeks- en innovatieactiviteiten van de Gemeenschappelijke Onderneming.

5. De in lid 1, punt b), bedoelde financiële bijdrage van de Unie wordt gebruikt voor capaciteitsopbouw voor proeflijnen en ontwerpinfrastructuur in de hele Unie.”.


9) In artikel 129 wordt lid 3 vervangen door:

“3. In afwijking van artikel 28, lid 4, leveren de particuliere leden een financiële bijdrage van ten minste 26 331 000 EUR aan de administratieve kosten van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips, of zorgen zij ervoor dat hun samenstellende en verbonden entiteiten dit bedrag bijdragen. Het aandeel van de particuliere leden in de collectieve bijdrage op jaarbasis voor administratieve kosten van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips bedraagt 35 %.”.


10) Aan artikel 133 wordt het volgende lid 3 bis toegevoegd:

“3 bis Bij stemming over het deel van het werkprogramma dat werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw betreft, hebben in de raad van bestuur uitsluitend de Commissie en overheidsinstanties uit de lidstaten zitting. De Commissie heeft 50 % van de stemmen. De leden 2 en 3 zijn van overeenkomstige toepassing op het stemrecht van de lidstaten.”.


11) Het volgende artikel 133 bis wordt ingevoegd:


“Artikel 133 bis

Regels voor werkzaamheden die in het kader van het programma Digitaal Europa worden gefinancierd

1. Verordening (EU) 2021/694 is van toepassing op de werkzaamheden die door de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips in het kader van de het programma Digitaal Europa worden gefinancierd.

2. Het werkprogramma en de oproepen tot het indienen van voorstellen van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips worden gepubliceerd op de website van het programma Digitaal Europa.

3. In het geval van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips worden ex-postaudits van uitgaven voor uit de begroting van het programma Digitaal Europa gefinancierde activiteiten door de Gemeenschappelijke Onderneming uitgevoerd overeenkomstig artikel 27 van Verordening (EU) 2021/694.”.


12) Artikel 134 wordt vervangen door:

“Artikel 134

Beperkingen van en voorwaarden voor deelname aan specifieke werkzaamheden

1. Voor uit Horizon Europa gefinancierde werkzaamheden kan in afwijking van artikel 17, lid 2, punt l), op verzoek van de Commissie en na goedkeuring door de raad van overheidsinstanties de deelname aan specifieke werkzaamheden worden beperkt overeenkomstig artikel 22, lid 5, van Verordening (EU) 2021/695.

2. Voor uit het programma Digitaal Europa gefinancierde werkzaamheden kan op verzoek van de Commissie en na goedkeuring door de raad van overheidsinstanties de deelname aan specifieke werkzaamheden worden beperkt overeenkomstig artikel 12, lid 6, en artikel 18 van Verordening (EU) 2021/694.

3. Voor werkzaamheden die worden gefinancierd uit meer dan één programma van de Unie waaruit een bijdrage wordt ontvangen, worden in het werkprogramma gezamenlijke voorwaarden vastgesteld, onder meer voor beperking van de deelname uit hoofde van de leden 1 en 2 van dit artikel, overeenkomstig de regels van de programma’s van de Unie waaruit een bijdrage wordt ontvangen.

4. Bepaalde werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd door juridische entiteiten die samenwerken binnen een consortium dat in de vorm van een Europees consortium voor chipinfrastructuur is gestructureerd. De werkzaamheden die om een dergelijk consortium zouden vragen, en de specifieke subsidiabiliteitsvoorwaarden voor de uitvoering van specifieke werkzaamheden en taken en, in voorkomend geval, de operationele vereisten voor het opzetten, de werking en de ontbinding ervan, worden in het werkprogramma vastgesteld.”.


13) Het volgende artikel 134 bis wordt ingevoegd.


“Artikel 134 bis

Aanvullende taken van de uitvoerend directeur

Naast de in artikel 19 genoemde taken stelt de uitvoerend directeur van de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips het werkprogramma van de Gemeenschappelijke Onderneming op waarmee de Gemeenschappelijke Onderneming de strategische agenda voor onderzoek en innovatie kan uitvoeren en legt hij dit ter goedkeuring voor aan de raad van bestuur, nadat hij de omschrijving van de raad van overheidsinstanties overeenkomstig artikel 137, punt f), evenals de input van relevante vertegenwoordigers in aanmerking heeft genomen, met inbegrip van, in voorkomend geval, routekaarten van de Alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën.”.


14) Artikel 136 wordt als volgt gewijzigd:

a) lid 2 wordt vervangen door:

“2. Voor de toepassing van artikel 134, leden 1 en 2, en artikel 137, punten f) en g), hebben in de raad van overheidsinstanties uitsluitend de Commissie en overheidsinstanties uit de lidstaten zitting. Lid 1 is van overeenkomstige toepassing.”.


15) Artikel 137 wordt als volgt gewijzigd:

a) de volgende punten f) en g) worden toegevoegd:

“f) bepaalt vóór de opstelling van elk werkprogramma het deel van het werkprogramma dat werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw en onderzoeks- en innovatiewerkzaamheden betreft, met inbegrip van de bijbehorende uitgavenramingen, rekening houdend met het advies van de Europese Raad voor halfgeleiders en de input van andere relevante belanghebbenden, met inbegrip van, in voorkomend geval, routekaarten van de Alliantie voor processors en halfgeleidertechnologieën;

g) selecteert voorstellen voor werkzaamheden met betrekking tot capaciteitsopbouw overeenkomstig artikel 12, lid 1, en artikel 17, lid 2, punt u).”;


b) punt d) wordt vervangen door:

“d) selecteert voorstellen voor werkzaamheden met betrekking tot onderzoek en innovatie overeenkomstig artikel 12, lid 1, en artikel 17, lid 2, punt u);”.


16) Artikel 141 wordt vervangen door:

“Artikel 141

Financieringspercentages en regels voor deelname

1. de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips kan voor werkzaamheden onder contract die in het kader van Horizon Europa worden gefinancierd overeenkomstig artikel 17, lid 2, van Verordening (EU) 2021/695 en in afwijking van artikel 34 van diezelfde verordening, en voor werkzaamheden die in het kader van het programma Digitaal Europa worden gefinancierd, binnen een actie verschillende financieringspercentages toepassen wat de financiering van de Unie betreft, afhankelijk van het soort deelnemer, met name kleine en middelgrote ondernemingen en juridische entiteiten zonder winstoogmerk, en het soort actie. De financieringspercentages worden in het werkprogramma genoemd.

2. Indien voldoende gerechtvaardigd in de beschrijving van de thema’s in het werkprogramma, komen zelfstandig optredende juridische entiteiten die in een lidstaat of geassocieerd land gevestigd zijn, en consortia die niet voldoen aan de voorwaarde van artikel 22, lid 2, van Verordening (EU) 2021/695 of die van artikel 18 van Verordening (EU) 2021/694, in aanmerking voor deelname aan werkzaamheden die door de Gemeenschappelijke Onderneming voor chips worden gefinancierd.”.


17) De verwijzingen naar de “Gemeenschappelijke Onderneming “Digitale sleuteltechnologieën”” worden begrepen als verwijzingen naar de “Gemeenschappelijke Onderneming voor chips”.


Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de datum van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.