Artikelen bij COM(2022)136 - Machtiging van Polen af te wijken van de artikelen 218 en 232 van de btw-richtlijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

In afwijking van artikel 218 van Richtlijn 2006/112/EG wordt Polen gemachtigd om facturen die zijn uitgereikt door op het Poolse grondgebied gevestigde belastingplichtigen in de vorm van documenten of berichten, uitsluitend te aanvaarden indien die documenten of berichten in elektronisch formaat zijn doorgezonden.

Artikel 2

In afwijking van artikel 232 van Richtlijn 2006/112/EG wordt Polen gemachtigd te bepalen dat voor het gebruik van elektronische facturen die zijn uitgereikt op het Poolse grondgebied, geen goedkeuring van de ontvanger vereist is.

Artikel 3

Polen stelt de Commissie in kennis van de nationale maatregelen ter uitvoering van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde derogaties.

Artikel 4

Dit besluit is van toepassing van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2026.

Indien Polen een verlenging van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde derogaties nodig zou achten, moet het de Commissie een verslag met een evaluatie van de doeltreffendheid van de in artikel 3 bedoelde nationale maatregelen inzake bestrijding van btw-fraude en -ontduiking en vereenvoudiging van de btw-inning voorleggen, samen met een verzoek om verlenging. In het verslag moet ook het effect van die maatregelen op belastingplichtigen worden geëvalueerd en met name worden onderzocht of zij voor hen hogere administratieve lasten en kosten veroorzaken.

Artikel 5

Dit besluit is gericht tot de Republiek Polen.