Artikelen bij COM(2022)328 - Uitvoering van het derde actieprogramma voor de Unie op het gebied van gezondheid in 2020

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 8.7.2022

COM(2022) 328 final


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Uitvoering van het derde actieprogramma voor de Unie op het gebied van gezondheid in 2020

{SWD(2022) 186 final}


Inhoudsopgave

1. INLEIDING    

2. VOORNAAMSTE RESULTATEN VAN HET JAAR    

3. UITVOERING VAN DE BEGROTING    

3.1 Prioriteiten    

3.2 Uitvoering van de operationele begroting per financieringsmechanisme    

3.3 Begunstigden    

4. BELANGRIJKSTE COMMUNICATIEACTIVITEITEN    

5. CONCLUSIE    


1. INLEIDING

Dit verslag heeft betrekking op de uitvoering van het jaarlijkse werkprogramma 2020 (2020 AWP) van het derde actieprogramma voor de Unie op het gebied van gezondheid (“het programma”). Overeenkomstig artikel 13, lid 1, van de verordening waarin het programma is vastgesteld 1 , moet de Europese Commissie aan het comité van het programma verslag uitbrengen over de uitvoering van alle met het programma gefinancierde acties, en het Europees Parlement en de Raad op de hoogte houden. Met dit verslag wordt aan laatstgenoemde vereiste voldaan. In het verslag wordt beschreven hoe het programma werd uitgevoerd en de begroting werd besteed in 2020.

Het bij dit verslag gevoegde werkdocument van de diensten van de Commissie bevat de belangrijkste acties die in het kader van het programma zijn medegefinancierd en waarvan de resultaten in 2020 werden bekendgemaakt, samen met de tabellen waarin de details van alle medegefinancierde activiteiten en overeenkomsten in de operationele begroting 2020 van het programma zijn opgenomen.

Het jaarlijkse werkprogramma 2020 was opgebouwd rond een aantal prioritaire gebieden, waarbij ook ongelijkheden op gezondheidsgebied als een transversaal thema werden aangepakt.

Gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de uitvoering van het jaarlijkse werkprogramma

Na de uitbraak van COVID-19 in het eerste kwartaal van 2020 werden de lopende acties 2 van het programma op het gebied van gezondheidsbeveiliging in een “noodmodus” gezet en werden ze bijgestuurd om de pandemie te bestrijden. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn de gezamenlijke actie “Healthy gateways3 , die de coördinatie tussen de EU-landen heeft ondersteund om de capaciteit voor de bestrijding van grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid op plaatsen van binnenkomst, met inbegrip van havens, luchthavens en landgrensovergangen, te verbeteren; en het gemeenschappelijk optreden voor versterking van de internationale gezondheidsregeling en paraatheid (joint action on Strengthened International Health Regulations and Preparedness, SHARP 4 ), waarbij in een vroeg stadium van de pandemie werd samengewerkt met het netwerk van laboratoria inzake nieuwe virusziekten (EVD-LabNet, Emerging Viral Diseases-Expert Laboratory Network) van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding om te zorgen voor kwaliteitscontrole en capaciteitsopbouw van precieze diagnostische middelen voor COVID-19, en het belang werd aangetoond van het gebruik van laboratoriumnetwerken als paraatheids- en responsinstrument.

Door de personele middelen in DG SANTE in te zetten voor activiteiten met betrekking tot de COVID-19-pandemie, werden andere activiteiten beperkt, zoals het secretariaat van de wetenschappelijke comités, wat resulteerde in minder adviezen van de comités: zes adviezen van het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) en één advies van het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids-, milieu- en opkomende risico’s (SCHEER).

Vanwege de beperkingen op het vrije verkeer werden de twee conferenties die door het Duitse en het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waren georganiseerd, online gehouden, evenals de informatiedagen die door het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) waren georganiseerd om de financieringsmogelijkheden in het kader van het werkprogramma voor 2020 te presenteren. Verschillende termijnen voor het indienen van voorstellen voor projecten of gezamenlijke optredens moesten worden uitgesteld omdat de gezondheidsautoriteiten van de lidstaten de handen vol hadden aan de COVID-19-pandemie. Ondanks al deze moeilijkheden werd de uitvoering van het jaarlijkse werkprogramma voor 2020 echter niet noemenswaardig beïnvloed, ook wat het budgetverbruik betreft.

In het kader van doelstelling 1 “het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten en het creëren van een klimaat dat bevorderlijk is voor een gezonde levensstijl” heeft de EU in totaal 11 097 241,78 EUR uitgetrokken voor elf niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) 5 , één gezamenlijk optreden, één internationale organisatie, twee andere acties en tien dienstverleningscontracten. De elf ngo’s hadden voorstellen ingediend voor een specifieke subsidieovereenkomst in het kader van een in 2017 ondertekende kader-partnerschapsovereenkomst. Het gezamenlijk optreden is gericht op de uitwisseling van beste praktijken bij de uitvoering van de tabaksproductenrichtlijn (2014/40/EU) 6 en op uitvoerings- en gedelegeerde handelingen met betrekking tot wetgeving inzake e-sigaretten.

In het kader van doelstelling 2 “het beschermen van burgers van de Unie tegen ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen” heeft de EU in totaal 3 933 955,42 EUR uitgetrokken voor vier projecten die gericht zijn op het verbeteren van de toegang tot vaccinatie en de vaccinatiegraad. Een van de projecten is verbetering van de samenwerking op het gebied van immunisatie in de Europese Unie(IMMUNION, Improving IMMunisation cooperation in the European UNION). Het is gericht op het verhogen van de vaccinatiegraad en maakt dus deel uit van de reactie op de aanbeveling van de Raad van 2018 inzake vaccinatie, en tegelijkertijd voegt het waarde toe aan EU- en nationale initiatieven, met name de coalitie voor vaccinatie (Coalition for Vaccination).


In het kader van doelstelling 3 “om bij te dragen aan innoverende, efficiënte en duurzame gezondheidszorgstelsels” heeft de EU in totaal 31 850 207,93 EUR uitgetrokken ter ondersteuning van de werking van één ngo (Health Action International) en voor verschillende acties ter bevordering van innovatieve, efficiënte en duurzame gezondheidszorgstelsels. Eén gezamenlijk optreden had betrekking op de uitwisseling en toepassing van beste praktijken op het gebied van geestelijke gezondheid, met bijzondere aandacht voor zelfmoordpreventie en de hervorming van geestelijke gezondheidszorg. Bovendien is een gezamenlijk optreden, “Naar een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens” (TEHDAS, “Towards the European Health Data Space”), gelanceerd om te helpen bij de totstandbrenging van een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens 7 – een belangrijke stap in de uitwisseling van gezondheidsgegevens. Er werd een directe subsidie toegekend aan het Europees Directoraat voor de kwaliteit van medicijnen en gezondheidszorg voor het vaststellen van geharmoniseerde kwaliteitsnormen en referentiematerialen voor stoffen van biologische herkomst in overeenstemming met de initiatieven van de EU op het gebied van dierenbescherming.

In het kader van doelstelling 4 om “de toegang tot een betere en veiliger gezondheidszorg voor burgers van de Unie te bevorderen” heeft de EU in totaal 7 710 843,21 EUR aan medefinanciering ter beschikking gesteld voor de ondersteuning van drie ngo’s 8 die bijdragen aan de gezondheidsdoelstellingen van de EU, voor de financiering van de conferentie van het voorzitterschap over beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van medicijnen en medische hulpmiddelen, die werd georganiseerd onder het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, en voor de financiering van dienstverleningscontracten.

De totale uitgaven voor horizontale activiteiten in verband met alle doelstellingen, met inbegrip van het gezamenlijk optreden ter ondersteuning van de nationale knooppunten van het programma, de EU Health Award 2020, communicatieactiviteiten, informatie- en communicatietechnologie (ICT) en deskundige beoordelaars, bedroegen 13 595 548,80 EUR.

De Commissie en het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) hebben ervoor gezorgd dat aan de resultaten van het programma ruime bekendheid werd gegeven door middel van passende communicatieactiviteiten. Deze activiteiten waren gericht op de belangrijkste communicatieprioriteiten van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) van de Commissie – bijvoorbeeld vaccinatie, COVID-19, bevordering van een gezonde levensstijl, werknemers in de gezondheidszorg, evaluatie van gezondheidstechnologie en digitale gezondheid. In samenwerking met het netwerk van nationale knooppunten 9 werden promotieactiviteiten georganiseerd, waaronder twee informatiedagen in de vorm van webinars om de financieringsmogelijkheden in het kader van het jaarlijkse werkprogramma 2020 te promoten.

2. VOORNAAMSTE RESULTATEN VAN HET JAAR

In het jaarlijks werkprogramma 2020 werden de vier specifieke doelstellingen van het programma uitvoerig behandeld.

In het kader van doelstelling 1 “het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten en het creëren van een klimaat dat bevorderlijk is voor een gezonde levensstijl” is een gemeenschappelijk optreden voor de bestrijding van tabaksgebruik (JATC2) 10 gelanceerd om de uitwisseling van goede praktijken tussen de lidstaten te vergemakkelijken en zo de uitvoering van de tabaksproductenrichtlijn en van uitvoerings- en gedelegeerde handelingen met betrekking tot de regelgeving inzake e-sigaretten te verbeteren. Een van de doelstellingen van JATC2 is te zorgen voor meer samenhang in de toepassing van de richtlijn en zo te zorgen voor een eerlijke eengemaakte markt voor tabaks- en aanverwante producten, met bijzondere aandacht voor markttoezicht en handhaving. Het bestaande rechtskader voor tabaksreclame en reclame voor nieuwe producten zal door het programma worden beoordeeld.

Een van de verschillende ngo’s die een exploitatiesubsidie ontvingen, was de Association of European Cancer Leagues (ECL), een uniek platform dat verschillende kankerliga’s samenbrengt die op regionaal, nationaal en internationaal niveau actief zijn met als doel een kankervrij Europa. De ECL ondersteunt de kankerliga’s bij de uitvoering van de aanbeveling van de Raad over kankerscreening, en verenigt hen ook om te pleiten voor gelijke toegang tot behandeling, ondersteuning en revalidatie voor kankerpatiënten. Tot slot pleit de ECL ervoor om de Europese gids voor kwaliteitsverbetering van de kankerbestrijding beter vast te stellen en in aanmerking te nemen in de nationale plannen tegen kanker. De actieve betrokkenheid van de ECL bij kankerbestrijding is van groot belang geweest, met name in het geval van de farmaceutische strategie voor de EU, waarover de ECL een standpuntnota heeft uitgebracht, waarin zij haar standpunten heeft gedeeld en de voorgestelde patiëntgerichte aanpak heeft bekrachtigd. Deze betrokkenheid houdt ook verband met de uitvoering van het Europees kankerbestrijdingsplan.

In het kader van doelstelling 2 “het beschermen van burgers van de Unie tegen ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen” werden drie projecten gefinancierd om de vaccinatiegraad te verhogen. De projecten RISE-Vac 11 , ImmuHubs 12 en ActToVAx4NAM 13 (“Increased Access to Vaccination for Newly Arrived Migrants”) hebben tot doel de toegang tot vaccinatie te verbeteren voor kwetsbare, geïsoleerde en moeilijk bereikbare groepen en voor pas aangekomen migranten (op basis van een levensloopbenadering). Meer bepaald is ActToVAx4Nam uitsluitend gericht op pas aangekomen migranten – in eerstelijns-, doorreis- en bestemmingslanden – en streeft ernaar eerlijke toegang tot vaccinatie te waarborgen.

In het kader van doelstelling 3 “om bij te dragen aan innoverende, efficiënte en duurzame gezondheidszorgstelsels”, heeft Chafea een dienstverleningscontract 14 gelanceerd voor gezamenlijke werkzaamheden op het gebied van evaluatie van gezondheidstechnologie (EGT) ter ondersteuning van de lopende EU-samenwerking op het gebied van EGT. Deze dienst zal aandacht besteden aan bestaande methodologische kwesties om gezamenlijke werkzaamheden op het gebied van EGT te bevorderen en tegelijkertijd de samenwerking van de EU op het gebied van EGT na afloop van het gezamenlijk optreden EUnetHTA te ondersteunen. Er zal daarom door de dienst relevante input worden geleverd voor de ontwikkeling van een nieuw rechtskader inzake EGT. Aangezien Verordening (EU) 2021/2282 15 betreffende EGT in januari 2022 in werking is getreden en in januari 2025 van toepassing zal worden, zal dit dienstverleningscontract de uitvoering van de nieuwe verordening, die zich momenteel in de voorbereidende fase bevindt, naar verwachting actief ondersteunen.

Het dienstverleningscontract zal met name leiden tot:

·verdere ontwikkeling van EGT-methoden die moeten worden toegepast bij het uitvoeren van gezamenlijke klinische evaluaties en gezamenlijk wetenschappelijk overleg. In het contract zullen de gebieden waar de meningen nog uiteenlopen, worden aangepakt, teneinde de methoden voor gezamenlijke werkzaamheden verder te ontwikkelen en het gemakkelijker te maken om bij de uitvoering van gezamenlijke klinische evaluaties en gezamenlijk wetenschappelijk overleg tot een gemeenschappelijke aanpak te komen;

·voltooiing van acht parallelle momenten van gezamenlijk wetenschappelijk overleg voor geneesmiddelen of ten minste zes keer gezamenlijk wetenschappelijk overleg, waardoor een van de meest succesvolle producten van het gezamenlijk optreden EUnetHTA kan worden voortgezet;

·voltooiing van twee gezamenlijke klinische evaluaties voor geneesmiddelen en vier gezamenlijke klinische evaluaties/klinische evaluaties voor medische hulpmiddelen indien mogelijk, maar in ieder geval ten minste één gezamenlijke klinische evaluatie voor geneesmiddelen en twee gezamenlijke klinische evaluaties/klinische evaluaties voor medische hulpmiddelen;

·coördinatie van de bovengenoemde gezamenlijke activiteiten, met inbegrip van interactie met vertegenwoordigers van belanghebbenden (patiënten, gezondheidswerkers, het bedrijfsleven), de academische wereld, relevante EU- en internationale organisaties en EGT-initiatieven.

In het kader van doelstelling 4 om “de toegang tot een betere en veiligere gezondheidszorg voor burgers van de Unie te bevorderen” is een studie gestart ter ondersteuning van de effectbeoordeling van de herziening van Richtlijn 2002/98/EG inzake de veiligheid en kwaliteit van bloed en bloedbestanddelen van menselijke oorsprong, van Richtlijn 2004/23/EG betreffende de veiligheid en de kwaliteit van menselijke weefsels en cellen, alsmede van de uitvoeringshandelingen van deze twee richtlijnen. De looptijd van het contract bedroeg negen maanden, hetgeen de Commissie hielp bij het opstellen van een effectbeoordeling ter ondersteuning van haar voorstel tot wijziging van de bestaande EU-wetgeving inzake bloed, weefsels en cellen.

De specifieke doelstellingen zijn:

·een beschrijving geven van de uitgangssituatie, de belangrijkste elementen van de evaluatie samenvatten en de probleemomschrijving aanvullen door bewijsmateriaal over de impact en andere aspecten van randtechnologieën/-therapieën te verzamelen en te analyseren, samen met de lessen die uit de COVID-19-pandemie zijn getrokken;

·de te verwachten aanzienlijke economische, sociale en milieueffecten van elk van de beleidsopties meten;

·de doeltreffendheid, efficiëntie en consistentie van de beleidsopties analyseren en vergelijken.


3. UITVOERING VAN DE BEGROTING

De totale begroting voor het programma bedroeg 449 000 000 EUR. Dit omvatte 30 600 000 EUR voor de exploitatiekosten van het Chafea, dat de Commissie bijstaat bij de uitvoering van het programma. Het Chafea verleent de Commissie sinds 2005 technische, wetenschappelijke en administratieve bijstand bij de uitvoering van het programma en van eerdere programma’s 16 .

Het Chafea organiseert jaarlijkse oproepen tot het indienen van voorstellen, coördineert de beoordeling van de voorstellen, onderhandelt over, ondertekent en beheert subsidieovereenkomsten en communiceert over de resultaten van de acties. Het Chafea is ook verantwoordelijk voor de meeste aanbestedingsprocedures.

De begroting in het jaarlijkse werkprogramma 2020 bedroeg 71 556 963 EUR. Dit bedrag kan als volgt worden geanalyseerd:

·door de EU gefinancierde operationele uitgaven: 63 624 000 EUR – overeenkomstig begrotingsonderdeel 17 03 01 “Innovatie in de gezondheidszorg stimuleren, de duurzaamheid van gezondheidszorgstelsels verhogen en EU-burgers tegen ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen beschermen”;

·operationele uitgaven gefinancierd door EVA-/EER-landen 17 en andere landen buiten de EU 18 die deelnemen aan het programma: 1 882 963 EUR;

·administratieve uitgaven: 1 500 000 EUR – overeenkomstig begrotingsonderdeel 17 01 04 02;

·operationele kosten van het Chafea: 4 550 000 EUR – overeenkomstig begrotingsonderdeel 17 01 06 02.

De totale begroting voor operationele uitgaven bedroeg 65 506 963 EUR. DG SANTE en het Chafea hebben in totaal 68 187 797,40 EUR vastgelegd in het jaarlijkse werkprogramma voor 2020 (105 % van de begroting voor operationele uitgaven). Het Chafea heeft 40 430 042,00 EUR vastgelegd, terwijl DG SANTE 27 657 755,14 EUR heeft vastgelegd voor een deel van de vastleggingen voor overheidsopdrachten en andere acties.

Het verschil van 2 680 834,14 EUR tussen de goedgekeurde operationele begroting en de definitieve vastgelegde begroting is toe te schrijven aan interne overschrijvingen tijdens de algemene overschrijving als gevolg van de COVID-19-pandemie.

3.1 Prioriteiten

In 2020 werd de totale vastlegging van operationele uitgaven van 68 187 797,14 EUR toegewezen aan de volgende vier specifieke programmadoelstellingen: 

1.gezondheidsbevordering – 11 097 241,78 EUR (16 % van de totale operationele begroting) voor het bevorderen van een goede gezondheid, het helpen voorkomen van ziekten en het helpen creëren van een klimaat dat een gezonde levensstijl stimuleert, met inachtneming van het beginsel “gezondheid op alle beleidsgebieden”;

2.gezondheidsbedreigingen – 3 933 955,42 EUR (6 % van de totale operationele begroting) voor het beschermen van de burgers van de EU tegen ernstige grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen;

3.gezondheidszorgstelsels – 31 850 207,93 EUR (47 % van de totale operationele begroting) voor het bijdragen aan innovatieve, efficiënte en duurzame gezondheidszorgstelsels;

4.betere en veiligere gezondheidszorg – 7 710 843,21 EUR (11 % van de totale operationele begroting) om de toegang tot betere en veiligere gezondheidszorg voor burgers van de Unie te vergemakkelijken.

Daarnaast bedroegen de horizontale activiteiten (IT-activiteiten, communicatie, vergoeding van deskundige beoordelaars) en andere activiteiten (bv. wetenschappelijke comités, deskundigenpanels en andere deskundigengroepen, studies ter ondersteuning van de ontwikkeling van gezondheidsbeleid) 13 595 248,80 EUR (20 % van de operationele begroting).

Figuur 1 toont de verdeling van de begroting over de verschillende doelstellingen.

Figuur 1: Operationele begroting per doelstelling van het programma in 2020


Met betrekking tot de begrotingstoewijzing voor 2020 voor elk van de thematische prioriteiten van het programma laat onderstaande figuur 2 zien dat activiteiten in het kader van thematische prioriteit 3 – om bij te dragen aan innoverende, efficiënte en duurzame gezondheidszorgstelsels – het grootste deel van de begroting kregen toegewezen, gevolgd door horizontale activiteiten, gezondheidsbevordering en vaccinatie-initiatieven.

Figuur 2: Operationele begroting per thematische prioriteit in 2020 (in miljoen EUR)


Het programma wordt uitgevoerd door middel van een breed scala aan financieringsinstrumenten, waaronder:

·subsidies voor projecten;

·exploitatiesubsidies ter ondersteuning van ngo’s;

·door de autoriteiten van de lidstaten medegefinancierde acties (gezamenlijk optreden);

·directe subsidieovereenkomsten met internationale organisaties;

·overheidsopdrachten;

·andere acties, zoals steun voor de wetenschappelijke comités, administratieve overeenkomsten met het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek en Eurostat, en subsidies voor door het voorzitterschap van de Raad georganiseerde conferenties.

Vergelijkende oproepen werden gebruikt om acties te selecteren voor financiering, bijvoorbeeld voor projecten en overheidsopdrachten. Gezamenlijk optreden, subsidies aan internationale organisaties en conferenties die door het voorzitterschap van de Raad van de EU worden georganiseerd, zijn directe subsidieovereenkomsten omdat er sprake is van een monopoliepositie (feitelijk of rechtens), wat betekent dat er slechts één mogelijke dienstverlener is.

Externe beoordelaars (gezamenlijk optreden), DG SANTE en ambtenaren van het Chafea evalueren de voorstellen om de kwaliteit van deze medegefinancierde acties te waarborgen.

De administratieve begroting heeft betrekking op uitgaven voor zaken zoals studies, bijeenkomsten van deskundigen, communicatie en technische en administratieve bijstand voor IT-systemen.

3.2 Uitvoering van de operationele begroting per financieringsmechanisme

Soort financieringsmechanismeUitvoering (EUR)Aandeel van het mechanisme in de totale uitgevoerde begroting (%)
1. Subsidies uit hoofde van oproepen tot het indienen van voorstellen of uitnodigingen:
1.1 Projectsubsidies/HP-PJ7 452 705,5111,30 %
1.2 Exploitatiesubsidies/specifieke subsidieovereenkomsten5 852 209,008,90 %
1.3 Subsidies voor gezamenlijk optreden12 408 994,1718,90 %
1.4. Conferentiesubsidies voor de lidstaten die het voorzitterschap van de EU bekleden162 984,920,24 %
1.5 Directe subsidieovereenkomsten met internationale organisaties5 730 000,00 EUR8,74 %
TOTAAL SUBSIDIES31 606 893,6048 %
2. Aanbestedingen (dienstverleningscontracten, prijzen, horizontale acties)
26 708 292,2140 %
Beheerd door het Chafea8 273 148,4013 %
Beheerd door DG SANTE18 435 143,8127 %
4. Andere acties
9 872 611,3310,90 %
Beheerd door het Chafea650 000,000,90 %
Beheerd door DG SANTE9 222 611,3310 %
5. Begroting uitgevoerd in het kader van het jaarlijkse werkprogramma 2020
68 187 797,14105 %
Beheerd door het Chafea40 530 042,0062 %
Beheerd door DG SANTE27 657 755,1437,47 %
Totale beschikbare begroting in het kader van het jaarlijkse werkprogramma 202065 506 963,00100,00 %
Aanvullende kredieten- 2 680 834,14
 5 %
door het Chafea-
door DG SANTE2 680 834,14
Totaal met overgedragen kredieten68 187 797,14


3.3 Begunstigden

In 2020 ondertekenden het Chafea en DG SANTE meer dan 80 19 subsidies en contracten met begunstigden en dienstverleners: gouvernementele organisaties, academische instellingen, ngo’s, particuliere ondernemingen en individuele deskundigen 20 . Andere begunstigden waren onder andere internationale organisaties en EU-departementen. Ongeveer 286 begunstigden en marktdeelnemers ontvingen EU-financiering, waarbij particuliere ondernemingen (voor overheidsopdrachten en andere acties) en gouvernementele organisaties (voor gezamenlijke optredens en projecten) de twee grootste categorieën vormden.

4. BELANGRIJKSTE COMMUNICATIEACTIVITEITEN

In 2020 heeft het Chafea communicatieactiviteiten georganiseerd om de in het kader van het programma behaalde resultaten en successen zichtbaarder te maken, de specifieke communicatieprioriteiten van DG SANTE te promoten en de contacten met potentiële begunstigden van het programma verder uit te breiden. Uitgebreide informatie over deze activiteiten is te vinden in het activiteitenverslag 2020 van het Chafea voor het programma 21 .

De informatiewebinars van 4 en 5 maart 2020 waren de belangrijkste evenementen van het jaar, met meer dan 350 deelnemers. De webinars belichtten de succesverhalen van het programma en presenteerden de financieringsmogelijkheden van de EU op het gebied van gezondheid in het kader van het jaarlijkse werkprogramma 2020 (bijvoorbeeld oproepen tot het indienen van projecten, gezamenlijk optreden en aanbestedingen).

Bovendien organiseerde het Chafea in samenwerking met de nationale contactpunten van het programma twee informatiedagen in Italië en Zweden met meer dan honderd deelnemers, over onderwerpen die verband houden met nationale beleidsprioriteiten. Daarnaast namen zestig mensen deel aan een online-informatiedag over gezamenlijk optreden op 8 juni 2020.

Tijdens de twee volgende evenementen kon verder worden gecommuniceerd over de uitvoering en de resultaten van het programma.

·Europese conferentie over volksgezondheid 2020, 20-23 november 2020, online evenement met twee sessies en een virtuele stand.

·16e Wereldcongres over volksgezondheid 2020, 12-17 oktober 2020, online evenement met twee sessies en een virtuele stand.

De activiteiten op het gebied van onlinecommunicatie overtroffen het streefcijfer in 2020 (150 nieuwsberichten per jaar). Meer dan 220 nieuwsberichten op de website van het Chafea waren gelinkt aan socialemediaberichten, webinars over financieringsmogelijkheden, communicatieadvies voor begunstigden en een upgrade van de downloadfuncties van de databank. Daarnaast heeft de verwijzing naar de website van DG SANTE en de nieuwsbrief Gezondheid-EU de communicatie over de maatregelen van de Commissie ter bestrijding van de COVID-19-pandemie verbeterd.

Het Chafea heeft een aantal elektronische publicaties geproduceerd, die openbaar beschikbaar zijn op de website van het agentschap en op de website van de EU-bookshop. Deze kunnen op verzoek worden afgedrukt. Deze omvatten drie informatiebladen over kanker 22 , geïntegreerde zorg 23 en stoffen van menselijke oorsprong (SoHO) 24 . Zij zijn beschikbaar in alle 23 officiële talen van de EU.


5. CONCLUSIE

In het programma zijn een deel van de activiteiten en middelen opnieuw georiënteerd en gericht op de bestrijding van de COVID-19-pandemie, maar is de uitvoering van de acties in het kader van het programma voortgezet om de belangrijkste verwezenlijkingen in de gehele uitvoeringsperiode 2014-2020 te verbeteren en verder te consolideren. In uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de COVID-19-uitbraak is het programma in 2020 succesvol en doeltreffend uitgevoerd, waardoor het door middel van het beleid en de activiteiten heeft bijgedragen tot een betere bescherming van de gezondheid, overeenkomstig artikel 168 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

(1)

   Verordening (EU) nr. 282/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2014 tot vaststelling van een derde actieprogramma voor de Unie op het gebied van gezondheid (2014-2020) en tot intrekking van Besluit nr. 1350/2007/EG (PB L 86 van 21.3.2014, blz. 1).

(2)

Deze acties in het kader van het gezondheidsprogramma hebben gezorgd voor synergie met en een aanvulling op de noodmaatregelen voor onmiddellijke respons die door de EU worden ingezet in het kader van specifieke en speciale instrumenten (zoals het Uniemechanisme voor civiele bescherming, het instrument voor noodhulp en het Solidariteitsfonds van de EU, de gezamenlijke aanbestedingsovereenkomst voor medische tegenmaatregelen) en andere programma’s (bv. Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie).

(3)

  www.healthygateways.eu

(4)

 JA SHARP ( www.sharpja.eu ) ondersteunt de coördinatie tussen de referentielaboratoria van de EU om biologische uitbraken, chemische verontreiniging en milieu- en onbekende bedreigingen voor de menselijke gezondheid te voorkomen, op te sporen en erop te reageren.

(5)

European Public Health Association (EUPHA), European Public Health Alliance, Smoke Free Partnership, European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Obesity Training And Information Services in Europe - fase 2, Schools for health in Europe Foundation, TBEC: versterking van de aanpak van tuberculose in de regio Europa van de WHO, AIDS Action Europe – Stronger together, Correlation – European Harm Reduction Network, Alzheimer Europe, European Cancer Leagues – Collaborating for impact in cancer control.

(6)


 Richtlijn 2014/40/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de onderlinge aanpassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten en tot intrekking van Richtlijn 2001/37/EG (PB L 127 van 29.4.2014, blz. 1). 

(7)

  EUR-Lex - 52022PC0197 - NL - EUR-Lex (europa.eu)

(8)

Thalia: strijd tegen thalassemia, EURORDIS, SAVDON: World Marrow Donors Association.

(9)

De nationale knooppunten worden door de EU-lidstaten en andere aan het programma deelnemende landen aangewezen om de Commissie te helpen het programma te promoten en de resultaten en informatie over het effect ervan te communiceren.

(10)

JATC2 is een gezamenlijk optreden van drie jaar met medefinanciering door de Commissie van 2,5 miljoen EUR.

(11)

Looptijd: drie jaar, medefinanciering door de EU: 951 120 EUR.

(12)

Looptijd: drie jaar, medefinanciering door de EU: 989 104 EUR.

(13)

Looptijd: drie jaar, medefinanciering door de EU: 994 393 EUR.

(14)

Voor een bedrag van 3 miljoen EUR en een looptijd van drie jaar.

(15)

  EUR-Lex - 32021R2282 - NL - EUR-Lex (europa.eu)

(16)

Besluit van de Commissie van 15 december 2004 tot oprichting van een uitvoerend agentschap, genaamd het Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma, voor het beheer van de communautaire maatregelen op het gebied van de volksgezondheid overeenkomstig Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad (2004/858/EG) (PB L 369 van 16.12.2005, blz. 73) zoals gewijzigd bij Besluit van de Commissie van 20 juni 2008 tot wijziging van Besluit 2004/858/EG om het Agentschap voor het volksgezondheidsprogramma om te vormen tot Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten (2008/544/EG) (PB L 173 van 3.7.2008, blz. 27). In december 2014 werd het Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en consumenten (EAHC) vervangen door het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (Chafea) via het Uitvoeringsbesluit van de Commissie  van 17 december 2014 tot wijziging van Uitvoeringsbesluit 2013/770/EU teneinde het “Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid en voeding” om te vormen tot het “Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding” (2014/927/EU) (PB L 363 van 18.12.2014, blz. 183).

(17)

Noorwegen en IJsland.

(18)

 Servië, Bosnië en Herzegovina en Moldavië.

(19)

Gezamenlijk optreden (4), projectsubsidies (10), exploitatiesubsidies/specifieke subsidieovereenkomsten (15), directe subsidieovereenkomsten (4), prijzen (3), in het kader van het voorzitterschap georganiseerde conferenties (2), aanbestedingen (37) en andere acties (10).

(20)

Dit cijfer omvat niet de contracten met individuele deskundigen die deelnemen aan wetenschappelijke comités, de beoordelaars van oproepen tot het indienen van voorstellen enz.

(21)

  annual-activity-report-2020-chafea_en.pdf (europa.eu) of Jaarlijks activiteitenverslag 2020 – Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding | Europese Commissie (europa.eu)

(22)

  Kanker – Bureau voor publicaties van de Europese Unie (europa.eu)

(23)

  Geïntegreerde zorg – Bureau voor publicaties van de Europese Unie (europa.eu)

(24)

  Stoffen van menselijke oorsprong (SoHO) – Bureau voor publicaties van de Europese Unie (europa.eu)