Artikelen bij JOIN(2022)14 - Wijziging Verordening 269/2014 betreffende beperkende maatregelen m.b.t. acties die de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Inhoudsopgave

Artikel 1

Verordening (EU) nr. 269/2014 van de Raad wordt als volgt gewijzigd:

(1) Het volgende artikel wordt ingevoegd:

“Artikel 6 quater

1. In afwijking van artikel 2 kunnen de bevoegde autoriteiten van de lidstaten, onder voorwaarden die zij passend achten, toestemming verlenen voor de vrijgave van bepaalde bevroren tegoeden of economische middelen of voor de beschikbaarstelling van bepaalde tegoeden of economische middelen aan in bijlage I genoemde personen, entiteiten of lichamen, nadat zij hebben vastgesteld dat die tegoeden of economische middelen strikt noodzakelijk zijn voor het verlenen van elektronische-communicatiediensten door in Rusland gevestigde dochterondernemingen van telecommunicatie-exploitanten uit de EU en voor het verlenen van diensten en uitrusting die noodzakelijk zijn voor de exploitatie, het onderhoud en de beveiliging van die communicatiediensten.

2. De betrokken lidstaat stelt de andere lidstaten en de Commissie in kennis van elke toestemming die overeenkomstig dit artikel is verleend, binnen een week na de verlening van de toestemming.”.

(2) In artikel 15 wordt lid 1 vervangen door:

“1. De lidstaten stellen de regels vast betreffende de sancties, met inbegrip van strafrechtelijke sancties, die van toepassing zijn op inbreuken op de bepalingen van deze verordening en nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de regels ten uitvoer worden gelegd. De aldus vastgestelde sancties moeten doeltreffend, evenredig en afschrikkend zijn. De lidstaten voorzien tevens in passende maatregelen voor de confiscatie van de opbrengsten van dergelijke inbreuken.”.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.