Artikelen bij COM(2022)659 - Etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2022)659 - Etikettering van biologisch voeder voor gezelschapsdieren.
document COM(2022)659 NLEN
datum 18 oktober 2023

Artikel 1 - Voorwerp

Bij deze verordening worden specifieke etiketteringsvoorschriften vastgesteld voor voeder voor gezelschapsdieren dat is geproduceerd overeenkomstig de voorschriften inzake biologische productie van Verordening (EU) 2018/848.

Artikel 2 - Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1. “voeder voor gezelschapsdieren”: diervoeder dat bestemd is voor gezelschapsdieren als gedefinieerd in artikel 3, lid 2, punt f), van Verordening (EG) nr. 767/2009 van het Europees Parlement en de Raad 6 ;

2. “voorverpakt voeder voor gezelschapsdieren”: elke eenheid diervoeder die bestemd is om als zodanig aan de eindverbruiker te worden aangeboden, inclusief het materiaal waarin het is verpakt voordat het te koop wordt aangeboden, waarbij dit verpakkingsmateriaal het voeder geheel of ten dele kan bedekken, maar zodanig dat de inhoud niet kan worden veranderd zonder dat het verpakkingsmateriaal wordt geopend of aangetast; diervoeder voor gezelschapsdieren dat op de plaats van verkoop op verzoek van de eindverbruiker of met het oog op rechtstreekse verkoop wordt voorverpakt, valt niet onder “voorverpakt voeder voor gezelschapsdieren”.

Artikel 3 - Gebruik van naar biologische productie verwijzende termen op de etikettering van voeder voor gezelschapsdieren

1. Bij voeder voor gezelschapsdieren mogen de in artikel 30, lid 1, van Verordening (EU) 2018/848 bedoelde termen worden gebruikt:

a) in de verkoopbenaming en in de ingrediëntenlijst, mits:

i) het voeder voor gezelschapsdieren voldoet aan de gedetailleerde productievoorschriften van deel V van bijlage II bij Verordening (EU) 2018/848 en aan de overeenkomstig artikel 17, lid 3, van die verordening vastgestelde verwerkingstechnieken; en

ii) de ingrediënten van agrarische oorsprong voor ten minste 95 gewichtsprocent biologisch zijn;

b) alleen in de ingrediëntenlijst, mits:

i) minder dan 95 gewichtsprocent van de ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch is en die ingrediënten voldoen aan de productievoorschriften van Verordening (EU) 2018/848;

ii) bij de verwerking van het voeder voor gezelschapsdieren alleen diervoederadditieven en technische hulpstoffen worden gebruikt die zijn toegestaan op grond van artikel 24 van Verordening (EU) 2018/848; en

iii) het voeder voor gezelschapsdieren voldoet aan de gedetailleerde productievoorschriften van deel V, punten 1.5, 2.1, 2.2 en 2.4, van bijlage II bij Verordening (EU) 2018/848 en aan de overeenkomstig artikel 17, lid 3, van die verordening vastgestelde verwerkingstechnieken.

2. In de ingrediëntenlijst als bedoeld in lid 1 wordt vermeld welke ingrediënten biologisch zijn. Verwijzingen naar biologische productie mogen alleen betrekking hebben op biologische ingrediënten.

3. In de ingrediëntenlijst als bedoeld in lid 1, punt b), wordt het totale percentage biologische ingrediënten ten opzichte van de totale hoeveelheid ingrediënten van agrarische oorsprong vermeld.

4. De in artikel 30, lid 1, van Verordening (EU) 2018/848 bedoelde termen en het in lid 3 van dit artikel bedoelde percentage worden aangebracht in dezelfde kleur en lettergrootte en in hetzelfde lettertype als de andere aanduidingen in de ingrediëntenlijst als bedoeld in lid 1 van dit artikel.

Artikel 4 - Gebruik van het logo voor de biologische productie van de Europese Unie op de etikettering van voeder voor gezelschapsdieren

1. Het in artikel 33 van Verordening (EU) 2018/848 bedoelde logo voor de biologische productie van de Europese Unie mag alleen worden gebruikt in de etikettering en presentatie van en in de reclame voor voeder voor gezelschapsdieren dat voldoet aan de voorwaarden van artikel 3, lid 1, punt a).

2. In het geval van voorverpakt voeder voor gezelschapsdieren waarop een in artikel 30, lid 1, van Verordening (EU) 2018/848 bedoelde term voorkomt, wordt het logo voor de biologische productie van de Europese Unie op de verpakking aangebracht.

Artikel 5 - Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.