Artikelen bij COM(2022)728 - Erkenning van derde landen wat betreft de gelijkwaardigheid van hun systemen voor biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 20.12.2022

COM(2022) 728 final


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de erkenning van derde landen wat betreft de gelijkwaardigheid van hun systemen voor biologische producten


1.Inleiding

Volgens het nieuwe EU-wetgevingskader voor de biologische productie en de etikettering van biologische producten 1 , dat op 1 januari 2022 van toepassing is geworden, mag een product dat onder Verordening (EU) 2018/848 valt, uit een derde land worden ingevoerd om in de handel te worden gebracht indien 2 :

-het product aan de relevante bepalingen inzake de doelstellingen en beginselen van de biologische productie en aan de productie- en etiketteringsvoorschriften van Verordening (EU) 2018/848 voldoet en alle exploitanten onder de controles van overeenkomstig artikel 46 van die verordening erkende controleautoriteiten of controleorganen vallen, of

-het product uit een derde land komt dat in het kader van een handelsovereenkomst overeenkomstig artikel 47 van Verordening (EU) 2018/848 is erkend als derde land met een productiesysteem dat aan dezelfde doelstellingen en beginselen voldoet doordat het land regelgeving toepast die hetzelfde conformiteitsniveau garanderen als de regelgeving van de Unie (gelijkwaardigheid), of

-het product uit een derde land komt dat in het kader van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 voor gelijkwaardigheidsdoeleinden is erkend 3 .

Dit verslag bevat een overzicht van de toepassing van de artikelen 47 en 48 van Verordening (EU) 2018/848 wat betreft de erkenning van derde landen voor gelijkwaardigheidsdoeleinden. Het verslag is vereist op grond van artikel 49 van die verordening 4 .

Nadere informatie over de invoer van biologische producten uit derde landen is te vinden op: https://agriculture.ec.europa.eu/cap-my-country/performance-agricultural-policy/studies-and-reports/market-analyses-and-briefs_en . In 2021 kwam de totale invoer van biologische agrovoedingsproducten in de EU uit op 2,87 miljoen ton. In de afgelopen drie jaar vertoonden de totale hoeveelheden ingevoerde biologische producten geen grote schommelingen.

Volgens het EU-wetgevingskader moet de invoer van biologische producten uit een erkend derde land officieel worden gecontroleerd. Daarbij valt te denken aan documentencontroles van alle zendingen, aselecte identiteitscontroles en fysieke controles die afhangen van de kans op niet-naleving. Elk vermoeden van niet-naleving wordt aan de bevoegde autoriteit van het betrokken derde land meegedeeld met het verzoek om een onderzoek in te stellen en verslag uit te brengen over de biologische status van het betrokken product. Afhankelijk van de resultaten daarvan kunnen producten al dan niet als biologisch worden vrijgegeven en in de handel worden gebracht.

2.Gelijkwaardigheid in het kader van een handelsovereenkomst

Er bestaan momenteel drie bilaterale overeenkomsten tussen de EU en respectievelijk Chili, Zwitserland en het VK. De partijen wisselen regelmatig informatie uit, onder meer over hun activiteiten op het gebied van monitoring en toezicht en over actualiseringen van productienormen en controlemaatregelen, alsmede over elk vermoeden van onregelmatigheden dat kan rijzen bij de controles die door de partijen worden verricht. De erkenning van gelijkwaardigheid met Chili, Zwitserland en het VK zal worden geactualiseerd omdat er in de EU inmiddels een nieuw wetgevingskader van toepassing is. De betrokken derde landen zijn daarvan in kennis gesteld. De desbetreffende werkzaamheden gaan in 2023 van start.

Hieronder volgt informatie over de bestaande bilaterale overeenkomsten tussen de EU en achtereenvolgens Chili, Zwitserland en het VK en over de betrokken productcategorieën, met eventuele verdere opmerkingen over de erkenning in kwestie.

2.1.EU-Chili

De Europese Unie (EU) en Chili hebben in 2017 een overeenkomst over de handel in biologische producten gesloten. Deze trad in januari 2018 in werking 5 .

De reikwijdte van deze erkenning voor biologische producten die uit Chili in de EU worden ingevoerd, en voor biologische producten die uit de EU in Chili worden ingevoerd, is vastgelegd in artikel 4 van en de bijlagen I en II bij de overeenkomst:

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenVolgens de GN-codes

Honing
Verwerkte plantaardige producten voor gebruik als levensmiddel
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad

·Biologische producten die in de EU worden ingevoerd: onverwerkte landbouwproducten die in Chili zijn geproduceerd, en verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel die in Chili zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in Chili zelf zijn geproduceerd of uit de EU dan wel, in het kader van een door de EU als gelijkwaardig erkende regeling, uit een derde land zijn ingevoerd in Chili.

·Biologische producten die in de Chili worden ingevoerd: onverwerkte en verwerkte landbouwproducten die in de Unie zijn geproduceerd of verwerkt.

2.2.EU-Zwitserland

De wederzijdse erkenning van gelijkwaardigheid is vastgelegd in bijlage 9 (biologisch geproduceerde landbouwproducten en levensmiddelen) bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten 6 , die in de loop der jaren is uitgegroeid tot wat zij nu is.

De volgende tabel bevat een overzicht van de productcategorieën waarvoor de EU gelijkwaardigheid aan Zwitserland verleent:

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenMet uitzondering van producten die tijdens de omschakelingsperiode zijn geproduceerd
Levende dieren en onverwerkte dierlijke producten
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddelMet uitzondering van producten die een ingrediënt van agrarische oorsprong bevatten dat tijdens de omschakelingsperiode is geproduceerd
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als diervoederMet uitzondering van producten die een ingrediënt van agrarische oorsprong bevatten dat tijdens de omschakelingsperiode is geproduceerd
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad

Onverwerkte biologische producten mogen alleen uit Zwitserland in de EU worden ingevoerd als ze in Zwitserland zijn geproduceerd. Verwerkte landbouwproducten die uit Zwitserland in de EU worden ingevoerd, moeten in Zwitserland zijn verwerkt met ingrediënten die in Zwitserland zelf zijn geteeld of in Zwitserland zijn ingevoerd uit de Unie dan wel uit een derde land dat door Zwitserland is erkend als land waar de producten zijn geproduceerd en gecontroleerd overeenkomstig regelgeving die gelijkwaardig is aan de Zwitserse wetgeving. Dezelfde voorwaarden gelden voor producten die uit de EU in Zwitserland worden ingevoerd.

2.3.EU-VK

De EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de gelijkwaardigheid van hun biologische systemen wederzijds erkend in de handels- en samenwerkingsovereenkomst 7 die op 30 december 2020 werd ondertekend en sinds 1 januari 2021 van toepassing is. De reikwijdte van deze erkenning voor biologische producten die uit het VK in de EU worden ingevoerd, en voor biologische producten die uit de EU in het VK worden ingevoerd, is vastgelegd in respectievelijk aanhangsel 14-A en aanhangsel 14-B van bijlage 14 bij de overeenkomst, en is dezelfde:

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige producten
Levende dieren en onverwerkte dierlijke productenWaaronder honing
Aquacultuurproducten en zeewier
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als diervoeder
Zaaizaad en teeltmateriaal

Onverwerkte biologische producten mogen alleen uit het VK in de EU worden ingevoerd als ze in het VK zijn geproduceerd. Verwerkte landbouwproducten die in de EU worden ingevoerd, moeten in het VK zijn verwerkt met ingrediënten die in het VK zelf zijn geteeld of in het VK zijn ingevoerd overeenkomstig zijn wet- en regelgeving. Dezelfde voorwaarden gelden voor producten die uit de EU in het VK worden ingevoerd.

3.Gelijkwaardigheid in het kader van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 8

In het kader van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 9 zijn elf derde landen unilateraal door de EU erkend als landen met een biologisch systeem dat gelijkwaardig is aan dat van de EU: Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Republiek Korea, de Verenigde Staten, Argentinië, Australië, Costa Rica en India. Dergelijke erkenningen hebben alleen betrekking op bepaalde productcategorieën die hieronder worden genoemd. Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Tunesië, de Republiek Korea en de Verenigde Staten hebben ook unilateraal erkend dat de EU een systeem heeft dat gelijkwaardig is aan hun eigen systeem.

Met deze derde landen wordt regelmatig informatie uitgewisseld, onder meer over hun activiteiten op het gebied van monitoring en toezicht en over actualiseringen van productienormen en controlemaatregelen en over elk vermoeden van onregelmatigheden dat bij de controles naar voren komt.

Het meest recente derde land waaraan op grond van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 gelijkwaardigheid werd toegekend, was de Republiek Korea. Dat was in 2015 en de erkenning betrof verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel 10 . Evenzo verleende de Republiek Korea de EU gelijkwaardigheid met dezelfde reikwijdte.

De meest recente wijziging waarbij de gelijkwaardigheid van een derde land op grond van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 werd verbreed, betrof Canada. In 2016 werd de erkenning van Canada uitgebreid met biologische wijn en met producten die voor gebruik als levensmiddel of voor gebruik als diervoeder zijn verwerkt met ingevoerde biologische ingrediënten 11 . Evenzo heeft Canada zijn erkenning van de EU uitgebreid met dezelfde reikwijdte.

In 2021 heeft de Commissie maatregelen genomen in het kader van de gelijkwaardigheid die aan India was verleend: omdat na de ontdekking van een groot aantal verontreinigingen met niet-toegelaten producten in zendingen uit India een respons van de bij die verontreinigingen betrokken controleorganen op de grondoorzaken van het falen van het controlesysteem uitbleef, die controleorganen en de bevoegde autoriteit geen adequate corrigerende maatregelen troffen en ook de reikwijdte van de aan India verleende erkenning niet in acht bleek te zijn genomen, werden vijf controleorganen geschrapt uit de lijst van controleorganen die door de bevoegde autoriteit van India waren erkend en onder haar toezicht stonden 12 .

Op grond van artikel 48, lid 1, van Verordening (EU) 2018/848 13 verstrijken de erkenningen van deze derde landen op 31 december 2026. De Raad heeft de Commissie gemachtigd om met deze landen onderhandelingen te openen die moeten resulteren in overeenkomsten inzake de handel in biologische producten 14 . De elf betrokken derde landen zijn ervan in kennis gesteld en er zullen onderhandelingen worden opgestart.

Hieronder volgt informatie over de elf derde landen die in het kader van artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 unilateraal door de EU zijn erkend als landen met een biologisch systeem dat gelijkwaardig is aan dat van de EU, en over de productcategorieën, met eventuele verdere opmerkingen over de erkenning in kwestie.

3.1.Argentinië

Productcategorie

Opmerkingen

Onverwerkte plantaardige producten

A

-
Levende dieren en onverwerkte dierlijke productenB-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn en gist)D-
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad

F

-

Oorsprong: producten van de categorieën A, B en F die in Argentinië zijn geteeld, en producten van categorie D die in Argentinië zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in het land zelf zijn geteeld.

3.2.Australië

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn en gist)DVoornamelijk bestaande uit een of meer ingrediënten van plantaardige oorsprong
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF
-

Oorsprong: producten van de categorieën A en F die in Australië zijn geteeld, en producten van categorie D die in Australië zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in het land zelf zijn geteeld.

3.3.Canada

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Levende dieren en onverwerkte dierlijke productenB-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddelD-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als diervoederE-
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A, B en F die in Canada zijn geteeld, en producten van de categorieën D en E die in Canada zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in Canada zelf zijn geteeld of in Canada zijn ingevoerd overeenkomstig de Canadese wetgeving. Aan de EU werden dezelfde mogelijkheden verleend voor de uitvoer van biologische producten.

3.4.Costa Rica

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn en gist)DUitsluitend verwerkte plantaardige producten
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF
-

Oorsprong: producten van de categorieën A en F die in Costa Rica zijn geteeld, en producten van categorie D die in Costa Rica zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in het land zelf zijn geteeld.

3.5.Israël

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn en gist)DVoornamelijk bestaande uit een of meer ingrediënten van plantaardige oorsprong
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A en F die in Israël zijn geteeld, en producten van categorie D die in Israël zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in Israël zelf zijn geteeld of uit de Unie dan wel, in het kader van een regeling die overeenkomstig artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 als gelijkwaardig is erkend, uit een derde land zijn ingevoerd in Israël.

In 2016 heeft Israël de EU een erkenning verleend voor onverwerkte plantaardige producten en vegetatief teeltmateriaal en zaaizaad, en voor verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel die hoofdzakelijk bestaan uit ingrediënten van plantaardige oorsprong die overeenkomstig de EU-wetgeving als biologisch zijn gecertificeerd.

3.6.India

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A en F die in India zijn geteeld.

3.7.Japan

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn)DVoornamelijk bestaande uit een of meer ingrediënten van plantaardige oorsprong

Oorsprong: producten van categorie A die in Japan zijn geteeld, en producten van categorie D die in Japan zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in Japan zelf zijn geteeld of in Japan zijn ingevoerd uit de Unie dan wel uit een derde land dat door Japan is erkend als land waar de producten zijn geproduceerd en gecontroleerd overeenkomstig regelgeving die gelijkwaardig is aan de Japanse wetgeving. Aan de EU werden dezelfde mogelijkheden voor de uitvoer van biologische producten verleend en EU-exploitanten mogen ingrediënten gebruiken die overeenkomstig de EU-wetgeving zijn ingevoerd.

3.8.Republiek Korea

ProductcategorieOpmerkingen
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddelD-

Oorsprong: producten van categorie D die in de Republiek Korea zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in de Republiek Korea zelf zijn geteeld of in de Republiek Korea zijn ingevoerd uit de Unie dan wel uit een derde land dat door de Republiek Korea is erkend als land waar de producten zijn geproduceerd en gecontroleerd overeenkomstig regelgeving die gelijkwaardig is aan de wetgeving van de Republiek Korea. Aan de EU werden dezelfde mogelijkheden verleend voor de uitvoer van biologische producten.

3.9.Nieuw-Zeeland

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Levende dieren en onverwerkte dierlijke productenB-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van gist)D-
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A, B en F die in Nieuw-Zeeland zijn geteeld, en producten van categorie D die in Nieuw-Zeeland zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in Nieuw-Zeeland zelf zijn geteeld of in Nieuw-Zeeland zijn ingevoerd uit de Unie dan wel uit een derde land in het kader van een regeling die overeenkomstig artikel 33, lid 2, van Verordening (EG) nr. 834/2007 als gelijkwaardig is erkend, of uit een derde land waarvan de productie- en inspectieregelgeving door Nieuw-Zeeland als gelijkwaardig is erkend, en mits alleen biologische ingrediënten worden ingevoerd die bestemd zijn om tot maximaal 5 % van de producten van agrarische oorsprong te worden verwerkt in producten van categorie D die in Nieuw-Zeeland worden bereid. Aan de EU werden dezelfde mogelijkheden verleend voor de uitvoer van biologische producten.

3.10.Tunesië

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel (met uitzondering van wijn en gist)DVoornamelijk bestaande uit een of meer ingrediënten van plantaardige oorsprong
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A en F die in Tunesië zijn geteeld, en producten van categorie D die in Tunesië zijn verwerkt met biologische ingrediënten die in het land zelf zijn geteeld.

3.11.Verenigde Staten

Productcategorieën

ProductcategorieOpmerkingen
Onverwerkte plantaardige productenA-
Levende dieren en onverwerkte dierlijke productenB-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddelD-
Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als diervoederE-
Vegetatief teeltmateriaal en zaaizaadF-

Oorsprong: producten van de categorieën A, B en F en biologische ingrediënten in producten van de categorieën D en E die in de Verenigde Staten zijn geteeld of in de Verenigde Staten zijn ingevoerd en verwerkt of verpakt overeenkomstig de wetgeving van de VS. Aan de EU werden dezelfde mogelijkheden verleend voor de uitvoer van biologische producten.

(1)

Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (PB L 150 van 14.6.2018, blz. 1).

(2)

Artikel 45 van Verordening (EU) 2018/848.

(3)

Artikel 48 van Verordening (EU) 2018/848.

(4)

In artikel 49 is namelijk bepaald: “Uiterlijk op 31 december 2022 dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in over de staat van toepassing van de artikelen 47 en 48, met name wat betreft de erkenning van derde landen voor gelijkwaardigheidsdoeleinden.”.

(5)

Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Chili inzake de handel in biologische producten (PB L 331 van 14.12.2017, blz. 4).

(6)

Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten (PB L 114 van 30.4.2002, blz. 132).

(7)

Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds (PB L 149 van 30.4.2021, blz. 10).

(8)

Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91 (PB L 189 van 20.7.2007, blz. 1).

(9)

Zie bijlage I bij Uitvoeringsverordening (EU) 2021/2325 van de Commissie van 16 december 2021 tot vaststelling, op grond van Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad, van de lijst van derde landen en van de lijst van controleautoriteiten en controleorganen die op grond van artikel 33, leden 2 en 3, van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad zijn erkend met het oog op de invoer van biologische producten in de Unie (PB L 465 van 29.12.2021, blz. 8).

(10)

Uitvoeringsverordening (EU) 2015/131 van de Commissie van 23 januari 2015 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1235/2008 houdende bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad wat de regeling voor de invoer van biologische producten uit derde landen betreft (PB L 23 van 29.1.2015, blz. 1).

(11)

Uitvoeringsverordening (EU) 2016/459 van de Commissie van 18 maart 2016 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1235/2008 houdende bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad wat de regeling voor de invoer van biologische producten uit derde landen betreft (PB L 80 van 31.3.2016, blz. 14).

(12)

Uitvoeringsverordening (EU) 2021/2325 van de Commissie van 16 december 2021 tot vaststelling, op grond van Verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad, van de lijst van derde landen en van de lijst van controleautoriteiten en controleorganen die op grond van artikel 33, leden 2 en 3, van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad zijn erkend met het oog op de invoer van biologische producten in de Unie (PB L 465 van 29.12.2021, blz. 8). In dit verband wordt met name verwezen naar overweging 6 van deze verordening, waarin wordt uitgelegd waarom de betrokken controleorganen niet in bijlage I bij de verordening voorkomen. Tegen Verordening (EU) 2021/2325 is beroep ingesteld in zaak T-123/22, Ecocert India/Commissie.

(13)

Zoals gewijzigd bij Verordening (EU) 2020/1693 van het Europees Parlement en de Raad van 11 november 2020 tot wijziging van Verordening (EU) 2018/848 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat betreft de datum van toepassing en bepaalde andere in die verordening genoemde datums (PB L 381 van 13.11.2020, blz. 1).

(14)

Besluit (EU) 2021/1345 van de Raad van 28 juni 2021 houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen met Argentinië, Australië, Canada, Costa Rica, India, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Tunesië en de Verenigde Staten met het oog op het sluiten van overeenkomsten inzake de handel in biologische producten (PB L 306 van 31.8.2021, blz. 2).