Artikelen bij COM(2023)485 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening 2019/517 betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


1. INLEIDING

Op 19 maart 2019 hebben het Europees Parlement en de Raad Verordening (EU) 2019/517 betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam1 vastgesteld. De verordening is van toepassing sinds 13 oktober 2022, met uitzondering van artikel 20, dat sinds 19 oktober 2019 van toepassing is.

Verordening (EU) 2019/517 was bedoeld om het potentieel van het .eu-topniveaudomein (TLD) te verbeteren door de flexibiliteit van de regels en de aanpasbaarheid ervan aan de snel veranderende markt voor domeinnamen te vergroten (zogenaamde op beginselen stoelende regelgeving). Deze verordening verleent de Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde en uitvoeringshandelingen vast te stellen die dienstig zijn voor de selectie van het .eu-topniveaudomeinnaamregister en de werking daarvan. Meer in het bijzonder verleent de verordening de Commissie de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen voor de vaststelling van de ontvankelijkheids- en selectiecriteria en de procedure voor de aanwijzing van het register voor het .eu-TLD.

2. RECHTSGRONDSLAG

Krachtens artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) 2019/517 is de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 18 april 2019.

Die bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het einde van elke termijn tegen deze verlenging verzet.

In artikel 18, lid 2, van Verordening (EU) 2019/517 is voorts bepaald dat de Commissie uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar (d.w.z. 18 juli 2023) een verslag over de bevoegdheidsdelegatie moet opstellen. Die verplichting wordt met dit verslag vervuld.

3. UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEIDSDELEGATIE IN DE HUIDIGE PERIODE

In de verslagperiode (18 april 2018 - 18 juli 2023) heeft de Commissie de haar krachtens artikel 8, lid 1, toegekende bevoegdheid uitgeoefend om de volgende gedelegeerde handeling vast te stellen:

- Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie van 14 mei 2020 tot aanvulling van Verordening (EU) 2019/517 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de vaststelling van de ontvankelijkheids- en selectiecriteria en de procedure voor de aanwijzing van het register van de .eu-topniveaudomeinnaam.

Artikel 8, lid 1, van Verordening (EU) 2019/517 verplicht de Commissie ertoe overeenkomstig artikel 18 van de verordening een gedelegeerde handeling vast te stellen ter aanvulling van die verordening met betrekking tot de vaststelling van de ontvankelijkheids- en selectiecriteria en de procedure voor de aanwijzing van het register. Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie is overeenkomstig de voorschriften en binnen de in Verordening (EU) 2019/517 gestelde termijn vastgesteld.

Zoals vereist op grond van artikel 18, lid 4, van Verordening (EU) 2019/517 heeft de Commissie vóór de vaststelling van Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie door de lidstaten aangewezen deskundigen geraadpleegd. Meer in het bijzonder heeft de Commissie in het kader van de Groep op hoog niveau inzake internetbeheer (HLIG) overleg gepleegd met deskundigen uit de lidstaten op het gebied van internetgovernance. De HLIG fungeert als platform waar de Commissie en de lidstaten informatie uitwisselen en hun standpunten over een breed scala aan vraagstukken inzake internetgovernance op elkaar afstemmen. Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de Raad werden ook uitgenodigd om deel te nemen aan de vergaderingen van de HLIG waar het voorstel voor Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie werd besproken.

Bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie zijn de ontvankelijkheids- en selectiecriteria en de procedure voor de aanwijzing van het register dat wordt belast met de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD vastgelegd, overeenkomstig de beginselen van openheid, transparantie en non-discriminatie.

Bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie zijn de ontvankelijkheidscriteria vastgesteld die waarborgen dat het register een organisatie zonder winstoogmerk is, opgericht overeenkomstig het recht van een lidstaat. De criteria zorgen er bovendien voor dat de statutaire zetel, het hoofdbestuur en de hoofdvestiging van het register zich in de Unie bevinden en dat de voor de uitvoering van de kerntaken van het register benodigde infrastructuur ook in de Unie is gevestigd.

Bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie zijn tevens de selectiecriteria en het respectieve gewicht daarvan in de totale evaluatiescore (TES) van de inschrijvers vastgesteld. Het criterium “kwaliteit van de dienstverlening” (goed voor 40 % van de TES) vereist dat inschrijvers operationele voortreffelijkheid nastreven en zorgen voor een hoge dienstverleningskwaliteit tegen concurrerende prijzen. Het criterium “personeel en technische middelen” (goed voor 30 % van de TES) vereist dat inschrijvers ervoor zorgen dat hun middelen voldoen om de functies te vervullen die nodig zijn voor de organisatie, het bestuur en het beheer van het .eu-TLD en dat bij het verlenen van diensten wordt gezorgd voor hoge kwaliteit, transparantie, veiligheid, stabiliteit, voorspelbaarheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid, efficiëntie, non-discriminatie, eerlijke concurrentievoorwaarden en consumentenbescherming. Het criterium “financiële draagkracht en naleving” (goed voor 30 % van de TES) vereist dat aanvragers aantonen over een passend niveau van financiële zekerheid en stabiliteit te beschikken om de taken van het register te vervullen.

De in Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/1083 van de Commissie vastgestelde criteria zijn gebruikt als basis voor de opzet en uitvoering van de procedure voor de selectie van het nieuwe register. Op basis van de resultaten van de selectieprocedure heeft de Commissie Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1878 van 25 oktober 2021 tot aanwijzing van het register voor het .eu-topniveaudomein2 vastgesteld en vervolgens de dienstverleningsovereenkomst voor het bestuur en beheer van het .eu-TLD gesloten met het European Registry for Internet Domains (EURid vwz). De overeenkomst is op 12 oktober 2022 in werking getreden voor een periode van vijf jaar.

4. CONCLUSIES

De Commissie heeft naar behoren gebruikgemaakt van de gedelegeerde bevoegdheden die haar uit hoofde van Verordening (EU) 2019/517 zijn toegekend. Zij verzoekt het Europees Parlement en de Raad kennis te nemen van dit verslag.

De Commissie is van oordeel dat zij over de gedelegeerde bevoegdheden moet blijven beschikken die haar krachtens Verordening (EU) 2019/517 zijn toegekend, aangezien zij op grond van artikel 16, lid 1, van de verordening verplicht is de uitvoering, doelmatigheid en werking van het .eu-TLD te beoordelen. De termijn voor de eerste toetsing van Verordening (EU) 2019/517 is 13 oktober 2027.

Bovendien moet de Commissie in de toekomst mogelijk gedelegeerde handelingen vaststellen om een nieuwe procedure voor de selectie en aanwijzing van het volgende .eu-register in te stellen.

1 Verordening (EU) 2019/517 van het Europees Parlement en de Raad van 19 maart 2019 betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam, tot wijziging en intrekking van Verordening (EG) nr. 733/2002 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie (PB L 91 van 29.3.2019, blz. 25).

2 PB L 378/22

NL NL