Artikelen bij COM(2023)727 - Wijziging van Beschikking 89/367/EEG tot instelling van een Permanent Comité voor de bosbouw

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.



Artikel 1

Beschikking 89/367/EEG wordt als volgt gewijzigd:

1) De titel wordt vervangen door:

“Beschikking 89/367/EEG van de Raad van 29 mei 1989 tot oprichting van een Permanente Deskundigengroep voor bos en bosbouw”.

2) Artikel 1 wordt vervangen door:

Artikel 1

Met het oog op een versterkte samenwerking en multidisciplinaire uitwisseling tussen de Commissie en de lidstaten op het gebied van bossen en de bosbouwsector ten aanzien van alle beleidsterreinen van de Unie die relevant zijn voor bossen, wordt een Permanente Deskundigengroep voor bos en bosbouw opgericht, hierna “de deskundigengroep” genoemd.”.


3) Artikel 2 wordt vervangen door:

Artikel 2

1. De Commissie kan de deskundigengroep, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van de vertegenwoordiger van een lidstaat, raadplegen over alle vraagstukken en aspecten in verband met bossen en bosbouw die zich voordoen op de verschillende beleidsterreinen van de Unie.


2. De deskundigengroep heeft met name de volgende taken:

a) de Commissie bijstaan bij de voorbereiding van wetgevingsvoorstellen, richtsnoeren of andere beleidsinitiatieven van de Unie die relevant zijn voor bossen en de bosbouw, onder meer bij de uitvoering van de nieuwe EU-bosstrategie voor 2030 en de daaropvolgende bosstrategieën van de Unie;


b) de Commissie advies en expertise verstrekken, hetzij op initiatief van de Commissie, hetzij op verzoek van een lidstaat, teneinde de bredere bijdrage van bossen en bosbouw aan belangrijke doelstellingen en initiatieven van de Unie, zoals de Europese Green Deal, te ondersteunen en samenhang en synergieën tussen beleidsinitiatieven van de Unie die relevant zijn voor bossen en bosbouw, te bevorderen;


c) samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten op het gebied van bossen en bosbouw bevorderen, onder meer ter ondersteuning van maatregelen en interventies in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid;


d) de uitwisseling van kennis, ervaring en goede praktijken op het gebied van bossen en bosbouw bevorderen.


3. Het Europees Parlement en de Raad kunnen op voorstel van de Commissie aan de deskundigengroep andere taken toevertrouwen in verband met beleid van de Unie dat gevolgen heeft voor bossen en bosbouw.”.


4) Artikel 3 wordt vervangen door:

Artikel 3

De deskundigengroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten.


De lidstaten wijzen hun vertegenwoordigers aan en waarborgen de deelname van de autoriteiten die bevoegd zijn voor de verschillende beleidsdoelstellingen van de nieuwe EU-bosstrategie voor 2030, waaronder klimaat, gezondheid van bossen, milieu, bosbouw, plattelandsontwikkeling en bio-economie, en van alle daaropvolgende bosstrategieën van de Unie.


De deskundigengroep wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie.


Het secretariaat van de deskundigengroep wordt waargenomen door de Commissie.


De deskundigengroep stelt zijn reglement van orde vast.”.


Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot de lidstaten.