Artikelen bij COM(2024)154 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2024)154 - .
document COM(2024)154
datum 8 april 2024


Artikel 1

In afwijking van artikel 168 van Richtlijn 2006/112/EG wordt Roemenië gemachtigd om het recht op aftrek van de btw ter zake van de aankoop, intracommunautaire verwerving, invoer, huur of leasing van gemotoriseerde wegvoertuigen alsook van de btw ter zake van met die voertuigen samenhangende uitgaven, tot 50 % te beperken, wanneer het voertuig niet uitsluitend voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt.


Artikel 2

1. Artikel 1 is niet van toepassing op gemotoriseerde wegvoertuigen met een toelaatbare maximummassa in beladen toestand van meer dan 3 500 kilogram of met meer dan negen zitplaatsen met inbegrip van de bestuurdersplaats.

2. Artikel 1 is niet van toepassing op de volgende categorieën gemotoriseerde wegvoertuigen:

(a) voertuigen die uitsluitend worden gebruikt voor hulpverlening, beveiliging en bewaking en koeriersdiensten;

(b) voertuigen die worden gebruikt door handelsvertegenwoordigers en inkoopagenten;

(c) voertuigen die worden gebruikt voor passagiersvervoer tegen betaling, met inbegrip van taxidiensten;

(d) voertuigen die worden gebruikt voor dienstverlening tegen betaling, met inbegrip van verhuur of rijonderricht door autorijscholen;

(e) voertuigen die worden gebruikt voor verhuur of leasing;

(f) voertuigen die worden gebruikt als handelsgoederen.

Artikel 3

In afwijking van artikel 26, lid 1, punt a), van Richtlijn 2006/112/EG wordt Roemenië gemachtigd het gebruik van een voertuig waarop de in artikel 1 van dit besluit bedoelde beperking van toepassing is, voor de privédoeleinden van een belastingplichtige of van zijn personeel, of meer in het algemeen voor andere dan bedrijfsdoeleinden, niet gelijk te stellen aan een dienst verricht onder bezwarende titel.

Artikel 4

Roemenië stelt de Commissie in kennis van de nationale maatregelen ter uitvoering van de bijzondere maatregelen voor de in de artikelen 1 en 3 bedoelde derogaties.

Artikel 5

1. Dit besluit wordt van kracht op de dag van kennisgeving ervan.

2. Dit besluit is van toepassing tot en met 31 december 2026.

3. Indien Roemenië een verlenging van de in de artikelen 1 en 3 vastgestelde bijzondere maatregelen nodig acht, moet het de Commissie uiterlijk 31 maart 2026, samen met het verzoek om verlenging, een verslag voorleggen met daarin ook een evaluatie van het percentage van de beperking van het recht op aftrek van de btw op grond van dit besluit.

Artikel 6

Dit besluit is gericht tot Roemenië.