Toelichting bij COM(2012)260 - Sluiting akkoord over vastgestelde vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie bij de visserij-overeenkomst tussen de EU en Guinee-Bissau

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op basis van het mandaat van de Raad[1] heeft de Europese Commissie met de Republiek Guinee-Bissau onderhandeld met het oog op de verlenging van het protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau. Ter afronding van deze onderhandelingen is op 10 februari 2012 een nieuw protocol geparafeerd. Het nieuwe protocol bestrijkt een periode van drie jaar vanaf de datum van ondertekening ervan.

Het voornaamste doel van het protocol is om de vaartuigen van de Europese Unie in de wateren van Guinee-Bissau vangstmogelijkheden te bieden binnen de grenzen van het beschikbare overschot. De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie achteraf door externe deskundigen en op de adviezen van het in het kader van de overeenkomst ingestelde wetenschappelijk comité.

Het algemene doel is de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek Guinee-Bissau te intensiveren en daartoe, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader in te stellen voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Guinee-Bissau.

Meer in het bijzonder voorziet het protocol in vangstmogelijkheden in de volgende visserijtakken:

– 3 700 brt voor vriestrawlers voor de garnaalvisserij

– 3 500 brt voor vriestrawlers voor de visvangst en de vangst van koppotigen

– 28 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen/vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug

– 12 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de hengel.

De Commissie stelt op grond hiervan voor dat de Raad, met instemming van het Parlement, bij besluit dit nieuwe protocol goedkeurt.

2. UITKOMSTEN VAN HET OVERLEG MET DE BELANGHEBBENDEN EN DE EFFECTBEOORDELINGEN

De belanghebbende partijen zijn voorafgaande aan de onderhandelingen geraadpleegd binnen de LDRAC (de regionale adviesraad voor de verrezeevloot), waarin de visserijsector en de ngo's voor milieu en ontwikkeling zijn verenigd. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen de deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit deze raadplegingen is gebleken dat een protocol bij de visserijovereenkomst met Guinee-Bissau behouden moet blijven.

1.

Juridische elementen van het voorstel



De onderhavige procedure loopt parallel aan de procedures met betrekking tot het besluit van de Raad tot goedkeuring van de voorlopige toepassing van het protocol zelf, alsmede de verordening van de Raad betreffende de verdeling van de vangstmogelijkheden over de lidstaten van de EU.

2.

Gevolgen voor de begroting



De in het protocol bedoelde financiële tegenprestatie van in totaal 9 200 000 EUR over de hele periode is gebaseerd op: a) maximaal 40 machtigingen voor vaartuigen voor de tonijnvisserij en 7 200 brt voor trawlers, voor een financiële tegenprestatie van 6 200 000 EUR en b) steun voor de ontwikkeling van het visserijbeleid van de Republiek Guinee-Bissau ten bedrage van 3 000 000 EUR. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale visserijbeleid.

5. AANVULLENDE INFORMATIE