Toelichting bij COM(2014)295 - Standpunt EU over het reglement van orde van het subcomité sanitaire en fytosanitaire maatregelen opgericht bij de handelsovereenkomst met Colombia en Peru

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, is op 26 juni 2012 ondertekend en wordt sinds 1 maart 2013 voorlopig toegepast wat Peru betreft, en sinds 1 augustus 2013 wat Colombia betreft.

Ingevolge artikel 103 van de overeenkomst wordt een subcomité Sanitaire en fytosanitaire maatregelen (hierna het 'SPS-subcomité' genoemd) opgericht dat de uitvoering van hoofdstuk 5 van de handelsovereenkomst, dat betrekking heeft op sanitaire en fytosanitaire maatregelen, monitort en kwesties bespreekt die gevolgen kunnen hebben voor de naleving van de bepalingen van dat hoofdstuk. Het SPS-subcomité stelt op zijn eerste bijeenkomst zijn werkprocedures vast.

Het bijgevoegde ontwerpbesluit van de Raad is het voorstel voor een rechtsinstrument tot goedkeuring van het standpunt dat de Europese Unie in het SPS-subcomité zal innemen met betrekking tot de vaststelling van zijn reglement van orde.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen



Over het reglement van orde van het SPS-subcomité is overleg gepleegd en overeenstemming bereikt met Colombia en Peru, in het kader van de voorbereiding van het eerste SPS-subcomité voor de uitvoering van de overeenkomst. Dit reglement van orde moet voor de definitieve goedkeuring nu de interne procedures van de partijen doorlopen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 218, lid 9, dient de Commissie bij de Raad een voorstel in voor een besluit tot vaststelling van het standpunt dat namens de Unie zal worden ingenomen in het bij deze handelsovereenkomst opgerichte SPS-subcomité.