Toelichting bij COM(2014)652 - Standpunt EU met betrekking tot het voorstel voor een wijziging van bijlage I bij het Verdrag van Helsinki inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

52014PC0652

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt op de achtste vergadering van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Helsinki inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen, met betrekking tot het voorstel voor een wijziging van bijlage I /* COM/2014/0652 final - 2014/0301 (NLE) */


Toelichting

1.

Achtergrond van het voorstel



De Europese Unie en de meeste van haar lidstaten zijn partij bij het VN/ECE-Verdrag inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen[1]. Dit verdrag betreft de preventie van, het voorbereid zijn op en de reactie op industriële ongevallen op locaties waar gevaarlijke activiteiten plaatsvinden die grensoverschrijdende gevolgen kunnen hebben.

De Seveso-II-richtlijn[2] is het juridische instrument om te voldoen aan de verplichtingen van de Europese Unie die voortvloeien uit het verdrag. Bijlage I bij het verdrag en bijlage I bij de Seveso-II-richtlijn bevatten lijsten met categorieën van en afzonderlijke gevaarlijke stoffen ten behoeve van het definiëren van gevaarlijke activiteiten. In juni 2015 zal de Seveso II-richtlijn vervangen worden door de Seveso III-richtlijn[3], waardoor onder meer bijlage I gewijzigd wordt.

2.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Tijdens haar 7e zitting in 2012 heeft de Conferentie van de partijen (CoP) bij het VN/ECE-verdrag inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen de werkgroep voor de ontwikkeling van het verdrag (WGD) om een herziene versie van bijlage I van het verdrag gevraagd, om die bijlage in overeenstemming te brengen met het op VN-niveau vastgestelde wereldwijde geharmoniseerde systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen (GHS) en de samenhang te bewaren met de desbetreffende wetgeving van de Europese Unie (d.w.z. de Seveso III-richtlijn).

De werkgroep heeft de laatste hand gelegd aan een voorstel voor wijziging van bijlage I bij het verdrag. Deskundigen van de EU-lidstaten en de Commissie hebben aan deze besprekingen deelgenomen. Dit voorstel is goedgekeurd door het bureau van het verdrag op zijn vergadering in juli 2014 en zal ter aanneming aan de CoP worden voorgelegd tijdens de vergadering in december 2014.

Dit voorstel brengt bijlage I bij het verdrag in overeenstemming met bijlage I bij de Seveso III-richtlijn, en heeft daarom geen milieu- of sociaaleconomische effecten in de EU.

3.

Juridische elementen van het voorstel



De ontwerptekst past de inhoud van bijlage I van het verdrag aan aan bijlage I van de Seveso III-richtlijn. Het voorstel is dan ook volledig in overeenstemming met de geldende wetgeving van de Europese Unie, en alle relevante bedenkingen van de Europese Unie ten aanzien van de huidige bijlage I bij het verdrag kunnen worden weggenomen wanneer de voorgestelde wijziging door de Conferentie van de partijen is aangenomen en van kracht is geworden.

4.

Gevolgen voor de begroting



Het voorgestelde besluit heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.

In het licht van het voorafgaande dient de Europese Unie op de achtste vergadering van de partijen bij het VN/ECE-Verdrag inzake de grensoverschrijdende gevolgen van industriële ongevallen de aanneming van het ontwerp van de herziene bijlage I te ondersteunen.