Toelichting bij COM(2015)154 - Uitvoering vrijwaringsclausule en antiontwijkingsmechanisme mbt de tijdelijke opschorting van de tariefpreferenties opgenomen in de Associatieovereenkomst met Moldavië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Dit voorstel betreft de opneming in EU-recht van de vrijwaringsclausule en het antiontwijkingsmechanisme in de associatieovereenkomst tussen de EU en Moldavië.

Algemene context



Net als het merendeel van de handelsovereenkomsten die de EU heeft gesloten, bevat de associatieovereenkomst met Moldavië een bilaterale vrijwaringsclausule. Met dit instrument kunnen preferenties tijdelijk worden opgeschort indien de toepassing ervan zou resulteren in een onverwachte en aanzienlijke toename van de invoer waardoor economische schade voor de binnenlandse bedrijfstak van de partij van invoer zou ontstaan (d.w.z. het is mogelijk de verdere tariefliberalisering op te schorten of opnieuw het meestbegunstigingsrecht in te stellen). Voorts bevat deze overeenkomst ook een zogeheten antiontwijkingsmechanisme, dat voorziet in de mogelijkheid opnieuw het meestbegunstigingsrecht in te stellen wanneer de invoer van bepaalde landbouwproducten uit Moldavië een bepaalde drempel overschrijdt zonder dat een passende verklaring met betrekking tot de precieze oorsprong van die producten is verstrekt.

Om de bilaterale vrijwaringsclausule en het antiontwijkingsmechanisme te kunnen toepassen, moet het noodzakelijke instrument door middel van een uitvoeringsverordening van het Europees Parlement en de Raad in de interne wetgeving van de EU worden opgenomen.

Het bijgevoegde voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad is grotendeels gebaseerd op vergelijkbare uitvoeringsverordeningen die door de drie instellingen besproken en overeengekomen zijn voor elk van de recente vrijhandelsovereenkomsten die momenteel van kracht zijn: Korea (verordening gepubliceerd in 2011), Midden-Amerika (verordening gepubliceerd in 2013) en Colombia en Peru (verordening gepubliceerd in 2013).

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Dit voorstel voor een uitvoeringsverordening is rechtstreeks afgeleid van de tekst van de met de Republiek Moldavië gesloten overeenkomst. Bijgevolg is geen afzonderlijke raadpleging van de belanghebbende partijen of een effectbeoordeling nodig.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Het bijgevoegde voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad is het rechtsinstrument voor de uitvoering van de vrijwaringsclausule en het antiontwijkingsmechanisme die zijn opgenomen in de reeds met de Republiek Moldavië gesloten overeenkomst.

Rechtsgrondslag



Artikel 207, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.