Toelichting bij COM(2015)155 - Uitvoering van het antiontwijkingsmechanisme dat voorziet in de tijdelijke opschorting van de tariefpreferenties die zijn opgenomen in de Associatieovereenkomst met Georgië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Dit voorstel betreft de opneming in EU-recht van het antiontwijkingsmechanisme in de associatieovereenkomst tussen de EU en Georgië.

Algemene context



De associatieovereenkomst met Georgië bevat een zogeheten antiontwijkingsmechanisme, dat voorziet in de mogelijkheid opnieuw het meestbegunstigingsrecht in te stellen wanneer de invoer van bepaalde landbouwproducten uit Georgië een bepaalde drempel overschrijdt zonder dat een passende verklaring met betrekking tot de precieze oorsprong van die producten is verstrekt.

Om het antiontwijkingsmechanisme te kunnen toepassen, moet het noodzakelijke instrument door middel van een uitvoeringsverordening van het Europees Parlement en de Raad in de interne wetgeving van de EU worden opgenomen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Dit voorstel voor een uitvoeringsverordening is rechtstreeks afgeleid van de tekst van de met Georgië gesloten overeenkomst. Bijgevolg is geen afzonderlijke raadpleging van de belanghebbende partijen of een effectbeoordeling nodig.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Het bijgevoegde voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad is het rechtsinstrument voor de uitvoering van het antiontwijkingsmechanisme dat is opgenomen in de reeds met Georgië gesloten overeenkomst.

Rechtsgrondslag



Artikel 207, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.