Toelichting bij COM(2015)220 - Wijziging in uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor bananen in de handelsovereenkomst met Colombia, Peru en Midden-Amerika

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel heeft betrekking op de wijziging van Verordening (EU) nr. 19/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor bananen in de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, aangezien Ecuador tot de overeenkomst is toegetreden.

Voorts is de code van de gecombineerde nomenclatuur (GN) voor bananen die in de Lijst inzake tariefafschaffing van de overeenkomst is gebruikt de GN-code van 2007. Diezelfde code is gebruikt in zowel Verordening (EU) nr. 19/2013 als Verordening (EU) nr. 20/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot uitvoering van de bilaterale vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor bananen in de Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Midden-Amerika, anderzijds. De desbetreffende code voor bananen is echter met ingang van 1 januari 2012 gewijzigd. Voor de duidelijkheid moet deze wijziging in beide verordeningen worden opgenomen.

Algemene context

Artikel 329 van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Colombia en Peru, anderzijds, voorziet in de mogelijkheid dat andere lidstaten van de Andesgemeenschap tot de overeenkomst toetreden.

De Europese Unie en Ecuador hebben op 17 juli 2014 de toetredingsonderhandelingen afgerond.

Net als bij de overeenkomst met Colombia en Peru omvat de overeenkomst met Ecuador een bilaterale vrijwaringsclausule en een stabilisatiemechanisme voor bananen.

De bilaterale vrijwaringsclausule voorziet in de mogelijkheid om het meestbegunstigingsrecht opnieuw in te voeren wanneer de invoer door de liberalisering van de handel in dermate toegenomen hoeveelheden en onder zodanige voorwaarden plaatsvindt dat de bedrijfstak van de Unie die een soortgelijk of rechtstreeks concurrerend product vervaardigt ernstige schade ondervindt (of dreigt te ondervinden). Tevens kan het preferentiële douanerecht overeenkomstig het stabilisatiemechanisme voor bananen tot en met 31 december 2019 worden geschorst wanneer een bepaald jaarlijks invoervolume wordt bereikt.

De verordening waarmee de vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor Colombia en Peru in het recht van de Europese Unie zijn opgenomen, moet dus worden gewijzigd met het doel om ook de overeenkomstige elementen voor Ecuador te omvatten.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Dit voorstel voor een wijziging is rechtstreeks afgeleid van de tekst van de met Ecuador gesloten overeenkomst. Bijgevolg is geen afzonderlijke raadpleging van de belanghebbende partijen of een effectbeoordeling nodig.


3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)

Het bijgevoegde voorstel voor een wijziging is het rechtsinstrument voor de uitvoering van de vrijwaringsclausule en het stabilisatiemechanisme voor bananen die zijn opgenomen in de reeds met Ecuador gesloten overeenkomst.

Rechtsgrondslag

Artikel 207, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.