Toelichting bij COM(1999)437 - Wijziging van Richtlijn 93/53/EEG tot vaststelling van minimale gemeenschappelijke maatregelen voor de bestrijding van bepaalde visziekten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Richtlijn 93/53/EEG van de Raad tot vaststelling van minimale communautaire maatregelen voor de bestrijding van bepaalde visziekten  i zijn de maatregelen vastgesteld die de lidstaten moeten nemen bij een mogelijke uitbraak van infectieuze anemie bij de zalm (ISA). Deze ziekte, waarvoor Atlantische zalm vatbaar is, brengt grote verliezen mee in de getroffen aquacultuurgebieden. De in Richtlijn 93/53/EEG voorgeschreven maatregelen zijn erop gericht de ziekte uit te roeien indien zij zich op het grondgebied van de Gemeenschap zou voordoen.

In mei 1998 is in Schotland ISA uitgebroken. Uit de toepassing van de betrokken maatregelen door de bevoegde autoriteit in Schotland is gebleken dat verbeteringen mogelijk zijn die de efficiënte controle van de ziekte garanderen terwijl ook de belangen van de getroffen gebieden zoveel mogelijk worden gevrijwaard. De regeling kan namelijk worden verbeterd door het mogelijk te maken de verplichting alle vis van besmette bedrijven te verwijderen geleidelijk uit te voeren, namelijk gespreid over een periode die door de bevoegde autoriteit moet worden bepaald naargelang van de situatie ter plaatse en met inachtneming van de uit Richtlijn 93/53/EEG voortvloeiende algemene verplichtingen. De bedoeling van dit voorstel is deze verbeteringen in te voeren.

Terzelfder tijd wordt aangenomen dat uitbraken van ISA efficiënter kunnen worden bestreden door toepassing van vaccinatie. Die mogelijkheid bestaat momenteel niet. Bijgevolg moet Richtlijn 93/53/EEG worden aangepast ten einde vaccinatie mogelijk te maken en te bepalen onder welke voorwaarden vaccinatie mag plaatsvinden.