Toelichting bij COM(1999)488 - Verduidelijking van Verordening 2223/96 met betrekking tot de beginselen voor de registratie van belastingen en sociale premies

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen in de Gemeenschap (ESR 95) is het instrument voor de berekening en vergelijking van de rekeningen en economische aggregaten van de lidstaten. Voor de meting van het overheidstekort wordt door het Protocol betreffende de procedure bij buitensporige tekorten expliciet naar het ESR 95 verwezen.

Registratie van de belastingen en sociale premies in het ESR 95 is dan ook van essentieel belang voor de statistische behoeften van de Gemeenschap: de resultaten moeten vergelijkbaar en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Ongeacht de statistische bronnen die worden gebruikt, kasgegevens dan wel aanslagen voor belastingen en sociale premies, moeten de lidstaten op voet van gelijkheid worden gesteld.

Daarom is het noodzakelijk gebleken Verordening (EG) nr. 2223/96 van de Raad over het ESR 95 te verduidelijken op het punt van de beginselen voor de registratie van belastingen en sociale premies. In dit voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad wordt voorgesteld bij de registratie van belastingen en sociale premies in het systeem bedragen die niet kunnen worden geïnd, buiten beschouwing te laten, zodat de waarde van belastingen en sociale premies die op basis van het belastbare feit worden geregistreerd, gerekend over een redelijke termijn, gelijk zijn aan de werkelijk geïnde bedragen.

Dit voorstel is volledig in overeenstemming met het handboek overheidsfinanciën, waaraan momenteel bij het Internationaal Monetair Fonds wordt gewerkt.

Het is het resultaat van veel overleg en talrijke vergaderingen met de lidstaten die het voorstel in grote meerderheid steunen. Toch kon geen unaniem compromis worden bereikt. Omdat enkele lidstaten van mening zijn dat niet volledig is voldaan aan de in artikel 2 van de ESR-verordening genoemde voorwaarden voor een verduidelijking van de inhoud van het ESR door de Commissie, wordt dit voorstel voor onderzoek aan het Europees Parlement en de Raad voorgelegd.

99/zzz (COD)