Toelichting bij COM(2000)259 - Harmonisatie van nationale wetgeving betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. In de context van het „Europa van de Burgers” acht de Coramissie vereenvoudiging en duidelijkheid van het Gemeenschapsrecht van groot belang teneinde dit voor de burgers toegankelijker en begrijpelijker te maken. Zo krijgen de burgers nieuwe mogelijkheden en specifieke rechten waarop zij zich kunnen beroepen.

Dit doel kan echter niet worden bereikt zolang de voorschriften te talrijk zijn en, nadat zij herhaaldelijk ingrijpend zijn gewijzigd, gedeeltelijk in het oorspronkelijke . besluit, gedeeltelijk in de latere wijzigingsbesluiten te vinden zijn. Om dan na te gaan welke voorschriften van kracht zijn, vergt zoekwerk en vergelijking van een groot aan-tal besluiten.

Codificatie van dikwijls gewijzigde voorschriften leidt dan ook tot duidelijkheid en doorzichtigheid van het Gemeenschapsrecht.

2. Bij haar besluit van 1 april 1987 heeft de Commissie haar diensten opgedragen over te gaan tot de constitutieve of officiele codificatie van besluiten uiterliik nadat zij voor de tiende maal zijn gewijzigd, en zij heeft er daarbij op gewezen dat dit een minimumregel is, omdat terwille van de duidelijkheid en het juiste begrip van de com-munautaire wetgeving haar diensten zouden moeten trachten de teksten waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen, met kortere tussenpozen te codificeren.

3. De conclusies van het vooizitterschap van de Europese Raad van Edinburgh, die in

december 1992 plaats had, hebben de absolute noodzaak ervan bevestigd door het belang te onderstrepen van de constitutieve of officiele codificatie die „rechtszeker-heid verschaft omtrent de vraag welke wet op een gegeven moment op een bepaald onderwerp van toepassing is”.    -

Bij deze codificatie moet het normale wetgevingsproces van de Gemeenschap integraal in acht worden genomen.

Aangezien bij de constitutieve of officiele codificatie geen enkele inhoudelijke wijzi-ging in de betrokken wetteksten mag worden aangebracht, zijn het Europees Parie-ment, de Raad en de Commissie bij het interinstitutioneel akkoord van 20 december 1994 een versnelde werkmethode voor een officiele codificatie van wetteksten overeengekomen.

4. Dit voorstel tot codificatie (J) van Richtlijn 77/187/EEG van de Raad van 14 februari 1977 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffen-de het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondememingen, vestigingen of onderdelen van ondememingen of vestigingen heeft dit soort codificatie ten doel: de nieuwe richtlijn zal de verschillende richtlijnen vervangen (2) waarop de codificatie betrekking heeft; zij raakt niet aan de inhoud van de gecodificeerde teksten en beperkt zich er derhalve toe deze samen te voegen en daarin alleen de formele wijzigingen aan te brengen die voor de codificatie zelf vereist zijn.

5. Het hierbij voorliggende voorstel voor een codificatie is opgesteld uitgaande van een voorafgaande consolidatie van de tekst, in alle officiele talen, van Richtlijn 77/187/EEG en het wijzigingsbesluit ervan door middel van het gegevensverwerkend svsteem van het Bureau voor officiele publicaties der Europese Gemeenschappen, zoals bedoeld in de conclusies van het Voorzitterschap van de Europese Raad van Edinburgh. De oude nummering van de artikelen werd behouden om de Iezing te vergemakkelijken: zij is in de marge opgenomen terwijl de nieuwe nummering boven de artikelen staat; beide nummeringen komen ook voor in een concordantietabel die in bijlage II van de gecodificeerde Richtlijn is opgenomen.

(!) Opgenomen in het wetgevingsprogramma voor 2000.

(2) Bijlage I, deel A, van dit voorstel.