Toelichting bij COM(2001)499 - Procedures voor de toepassing van de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Kroatië en de interimovereenkomst met Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds  i (hierna SAO genoemd), is op 14 mei 2001 geparafeerd en zal naar verwachting in oktober 2001 worden ondertekend. Voor de inwerkingtreding is ratificatie door de nationale parlementen vereist, alsmede de instemming van het Europees Parlement.

In afwachting van de inwerkingtreding van de SAO is daarom op 10 juli 2001 een interimovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kroatië geparafeerd  i, die betrekking heeft op de handelsgerelateerde bepalingen van de SAO. De sluiting van de overeenkomst zal naar verwachting in het najaar van 2001 plaatsvinden. De interimovereenkomst en het besluit van de Raad betreffende de sluiting voorzien in de voorlopige toepassing vanaf 1 januari 2002.

Op grond van de SAO en de interimovereenkomst kunnen bepaalde producten uit Kroatië, met name baby beef en een aantal visserijproducten, binnen tariefcontingenten tegen verlaagd recht of nulrecht in de Gemeenschap worden ingevoerd. De Commissie dient daarom de bevoegdheid te krijgen de noodzakelijke uitvoeringsbepalingen vast te stellen voor het openen en toepassen van die tariefconcessies.

De preferentiële rechten worden in het kader van de overeengekomen tariefconcessies gefaseerd afgeschaft. Specifieke bepalingen moeten daarom worden vastgesteld voor de rechtenverlagingen en het beheer van de tariefcontingenten.

Bijgaand voorstel voor een verordening bevat de noodzakelijke bepalingen inzake de toepassing van in eerste instantie de interimovereenkomst en vervolgens de SAO, wanneer die in werking is getreden. De verordening is van toepassing met ingang van de datum van voorlopige toepassing of inwerkingtreding van de interimovereenkomst.

Gezien het bovenstaande stelt de Commissie de Raad voor:

- zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een verordening betreffende bepaalde procedures voor de toepassing van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds, en de toepassing van de interimovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en de Republiek Kroatië, anderzijds