Toelichting bij COM(2002)525-1 - Wijziging van richtlijn 77/388/EEG ter verlenging van de termijn tijdens welke de lidstaten kunnen worden gemachtigd een verlaagd BTW-tarief toe te passen op arbeidsintensieve diensten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Ter uitvoering van de aanbevelingen van de Europese Raad van 11 en 12 december 1998, in het bijzonder de 'Strategie van Wenen voor Europa', heeft de Raad op 22 oktober 1999 Richtlijn 1999/85/EG  i vastgesteld. Deze richtlijn wijzigt Richtlijn 77/388/EEG  i (zesde BTW-richtlijn) wat betreft de mogelijkheid om bij wijze van experiment op arbeidsintensieve diensten een verlaagd BTW-tarief toe te passen. Zij heeft ten doel de lidstaten die dit wensen de mogelijkheid te geven te experimenteren met een BTW-verlaging voor deze diensten teneinde de werkgelegenheid te bevorderen en de grijze economie te bestrijden.

Volgens artikel 28, lid 6, van de zesde BTW-richtlijn, gewijzigd bij Richtlijn 1999/85/EG, diende elke lidstaat die van deze mogelijkheid gebruik wenste te maken de Commissie daarvan voor 1 november 1999 in kennis te stellen. Negen lidstaten hebben een verzoek ingediend dat aan de voorwaarden van deze bepalingen voldoet. Deze verzoeken werden ingewilligd bij Beschikking 2000/185/EG van de Raad van 28 februari 2000  i.

Aan de hand van de evaluatieverslagen die voor 1 oktober 2002 dienen te worden opgesteld door de lidstaten die deze verlaagde BTW-tarieven toepassen, dient de Commissie het Europees Parlement en de Raad voor 31 december 2002 een globaal evaluatieverslag voor te leggen, eventueel vergezeld van een voorstel op grond waarvan een definitief besluit kan worden genomen over de BTW-tarieven voor arbeidsintensieve diensten.

Dit experiment houdt verband met de rationalisering van de voorschriften en afwijkingen betreffende de verlaagde BTW-tarieven die is aangekondigd in de mededeling van de Commissie over de strategie ter verbetering van de werking van het BTW-stelsel in het kader van de interne markt  i. Deze voorziet met name in een gedachtenwisseling over het gebruik van verlaagde BTW-tarieven in het kader van de diverse communautaire beleidsmaatregelen, met name ter bevordering van de werkgelegenheid.

Rekening houdend met de tijd die nodig is voor een globale en grondige evaluatie van de door de lidstaten in te dienen verslagen, doet de Commissie een voorstel tot wijziging van artikel 28, lid 6, van de zesde BTW-richtlijn teneinde de periode tijdens welke een verlaagd BTW-tarief kan worden toegepast op arbeidsintensieve diensten met één jaar te verlengen.

Beschikking 2000/185/EG van de Raad van 28 februari 2000 waarbij de negen lidstaten worden gemachtigd een verlaagd BTW-tarief toe te passen op arbeidsintensieve diensten moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd teneinde deze lidstaten de mogelijkheid te geven dit tarief een jaar langer onder dezelfde voorwaarden te handhaven zonder de reikwijdte van het experiment te wijzigen of te verruimen.