Toelichting bij COM(2003)525 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 527/2003 houdende machtiging tot het aanbieden en leveren voor rechtstreekse menselijke consumptie van bepaalde uit Argentinië ingevoerde wijnen waarop oenologische procédés zijn toegepast waarin niet is voorzien bij Verordening (EG) nr. 1493/1999

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Wijnen van oorsprong uit derde landen waarop oenologische procédés zijn toegepast die niet bij de communautaire voorschriften zijn toegestaan mogen, behoudens door de Raad uitdrukkelijk vast te stellen afwijkingen, in de Gemeenschap niet voor rechtstreekse menselijke consumptie worden aangeboden. De procedure voor het toestaan van afwijkingen is vastgesteld in artikel 45, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1493/1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt. Aan wijn van oorsprong uit Argentinië kan appelzuur worden toegevoegd om het zuurgehalte te corrigeren en dit oenologisch procédé, dat in Argentinië is toegestaan, is in de Europese Unie verboden.

De onderhandelingen tussen de Gemeenschap, vertegenwoordigd door de Commissie, en de Republiek Argentinië met het oog op de sluiting van een overeenkomst over de handel in wijn, die met name betrekking hebben op de oenologische procédés van de twee partijen, worden momenteel voortgezet. Om het verloop van deze onderhandelingen te vergemakkelijken, lijkt het dienstig de afwijking voor bepaalde Argentijnse oenologische procédés te verlengen tot de inwerkingtreding van de overeenkomst die uit vorengenoemde onderhandelingen zal voortvloeien, en uiterlijk tot en met 30 september 2004.

De Commissie stelt voor de aanwezigheid van appelzuur in wijnen van oorsprong uit Argentinië toe te staan tot het einde van de onderhandelingen die momenteel tussen de Gemeenschap en de Republiek Argentinië worden gevoerd met het oog op de sluiting van een overeenkomst over de handel in wijn en uiterlijk tot en met 30 september 2004.