Toelichting bij COM(2003)682 - Aanpassing met ingang van 1.1.2004 van de bezoldigingen en de pensioenen van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de EG, alsmede van de aanpassingscoëfficiënten welke van toepassing zijn op deze bezoldigingen en pensioenen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. PREAMBULE

Overeenkomstig het in de Raad op 29 september 2003 bereikte politieke akkoord zal de jaarlijkse aanpassing van de bezoldigingen voor 2003 op basis van de huidige methode bij wijze van uitzondering van kracht worden op 1.1.2004.

De Commissie heeft derhalve een voorstel  i voor een verordening voorbereid waardoor de geldigheidsduur van bijlage XI verlengd wordt tot 30 juni 2004. In afwachting van de goedkeuring van deze verlenging is het bijgevoegde voorstel gebaseerd op de artikelen 64 en 65 van het Statuut.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 65 van het Statuut stelt de Raad jaarlijks een onderzoek in naar het bezoldigingspeil van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de Gemeenschappen, aan de hand van een door de Commissie ingediend rapport.

In dit rapport worden de verschillende parameters vastgesteld waarvan bij het jaarlijks onderzoek moet worden uitgegaan, met name de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud in Brussel (samengesteld indexcijfer : gemeenschappelijk indexcijfer + component Brussel-hoofdstad), de ontwikkeling van de koopkracht van de bezoldigingen bij de nationale overheidsdiensten (specifieke indicator), en de economische pariteiten op grond waarvan de verschillende aanpassingscoëfficiënten worden berekend.

De berekeningen van dit voorstel zijn gebaseerd op de resultaten van voorstel COM(2003) 580 waardoor de bezoldigingen en pensioenen met 1% worden aangepast.

2. ONTWIKKELING VAN DE KOOPKRACHT VAN DE BEZOLDIGINGEN VAN DE NATIONALE AMBTENAREN

2.1. Specifieke indicator

Eurostat heeft, aan de hand van de door de Lid-Staten verstrekte gegevens, voor iedere Lid-Staat en per categorie van ambtenaren, de ontwikkeling van de bezoldigingen in de nationale overheidsdiensten vastgesteld over de referentieperiode van 1.7.2002 tot 1.7.2003.

De specifieke indicator, die de netto reële ontwikkeling weergeeft van de bezoldigingen van de nationale ambtenaren in de centrale overheidsdiensten, bedraagt voor de periode van 1.7.2002 tot 1.7.2003 1,1 %.

In tabel A is de ontwikkeling voor iedere Lid-Staat weergegeven.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>

2.1. Controle-indicatoren

Eurostat heeft, bij wijze van controle-indicatoren, gegevens verstrekt over de reële ontwikkeling per hoofd van de loonsom in alle overheidsdiensten 2,7 % en bij de centrale overheid 2,5 %.

Deze indicatoren worden vergeleken met de bruto reële specifieke indicator, die 1,1 % bedraagt.

3. ONTWIKKELING VAN DE KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD IN BRUSSEL

Het gemeenschappelijke indexcijfer waarmee de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud in Brussel over de periode van 1.7.2002 tot 1.7.2003 wordt weergegeven, bedraagt volgens de berekeningen van Eurostat 102,3. Het Belgische indexcijfer (component Brussel-hoofdstad) bedraagt over deze referentieperiode 102,1.

4. ECONOMISCHE PARITEITEN (artikel 1, lid 3, van bijlage XI)

De economische pariteiten, die moeten zorgen voor de gelijkwaardigheid in koopkracht tussen de referentiestad Brussel en de andere standplaatsen per 1.7.2003, zijn opgenomen in tabel B.

De ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud tussen de ingangsdata van de economische pariteiten (kolom 4) wordt indirect verkregen door vermenigvuldiging van het gemeenschappelijk indexcijfer voor Brussel met de ontwikkeling van de economische pariteit voor de desbetreffende standplaats.


>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>

1. TUSSENTIJDSE AANPASSING

De Raad besloot  i voor de onderstaande landen met ingang van 1.1.2003 een eerste compensatie toe te kennen voor de stijging van kosten van levensonderhoud gedurende de tweede helft van 2002 :

- nihil

Bij de berekening van de aanpassingscoëfficiënten voor deze twee landen is derhalve rekening gehouden met deze tussentijdse aanpassing.

2. VOORGESTELDE AANPASSING

De bezoldigingen moeten per 1.1.2004 worden aangepast ten einde rekening te houden met de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud die tijdens de referentieperiode in de respectieve standplaatsen is vastgesteld.

Het Belgische indexcijfer (component Brussel-hoofdstad) is met 2,1 % gestegen en het gemeenschappelijk indexcijfer over de periode van 1.7.2002 tot 1.7.2003 bedraagt 2,3 %; de coëfficiënt die overeenkomstig in de bezoldigingen voor Brussel moet worden verwerkt wat de kosten van levensonderhoud betreft, bedraagt dus 2,3 % (25 % x 2,1 % + 75 % x 2,3 %).

De ontwikkeling van de koopkracht van de ambtenaren van de centrale overheidsdiensten in de Lid-Staten over de periode van 1.7.2002 tot 1.7.2003, welke tot uitdrukking komt in de specifieke indicator, bedraagt 1,1 %.

Hieruit vloeit voor de bezoldigingen van de in Brussel en in Luxemburg tewerkgestelde ambtenaren een netto nominale aanpassing voort van 3,4 % (102,3 x 101,1/100).

Voor de andere standplaatsen wordt de aanpassing indirect verkregen door vermenigvuldiging van bovengenoemde aanpassing met de ontwikkeling van de economische pariteit.

De aanpassing die in het kader van dit onderzoek wordt voorgesteld zou met ingang van 1.1.2004 van toepassing zijn voor alle standplaatsen, behalve voor :

- nihil

3. Gecumuleerde ontwikkeling van de bezoldigingen van de nationale ambtenaren en de ambtenaren van de gemeenschappen

Tussen juli 1990 en juli 2002 bedroeg de gecumuleerde ontwikkeling van de koopkracht van de nationale ambtenaren 2,0%; deze ontwikkeling is via de methode verwerkt in de bezoldigingen van de ambtenaren van de Gemeenschappen.

Als daarbij de stijging van de kosten van levensonderhoud in Brussel van 28,1% wordt opgeteld, geeft dat een gecumuleerde aanpassing van de bezoldigingen met 30,7% tot juli 2002.

Tussen juli 2002 en juli 2003 kwam de ontwikkeling van de koopkracht van de nationale ambtenaren overeen met 1,1%.

Het resultaat is, voor de periode van 13 jaar waarin de methode van 1991 is toegepast, een gecumuleerde ontwikkeling van de koopkracht met 3,1%  i voor de ambtenaren van de Gemeenschappen.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>


4. AANPASSINGSCOËFFICIËNTEN

a) Zodra de aanpassing voor Brussel over de periode van 1.7.2002 tot 1.7.2003 (3,4 %) in de schaal van de basissalarissen is verwerkt, wordt de aanpassingscoëfficiënt voor België/Luxemburg opnieuw op 100 gebracht.

De aanpassingscoëfficiënten voor de diverse andere standplaatsen worden rechtstreeks bepaald door de verhouding tussen de door Eurostat berekende economische pariteiten en de wisselkoersen welke per 1.7.2003 van toepassing waren. Tegelijk worden de wisselkoersen bijgewerkt overeenkomstig artikel 63 van het Statuut (tabel C).

b) De Raad kan overeenkomstig artikel 65 van het statuut in 2004 besluiten tot vaststelling van nieuwe aanpassingscoëfficiënten met ingang van 1.7.2004.

Deze nieuwe aanpassingscoëfficiënten kunnen aanleiding geven tot (positieve of negatieve) aanpassingen met terugwerkende kracht van de bezoldigingen en de pensioenen over de tweede helft van 2004, aangezien op deze bezoldigingen en pensioenen de eind 2003 vastgestelde aanpassingscoëfficiënten werden toegepast.

In dat geval kan derhalve worden overgegaan tot een nabetaling of tot een terugvordering van de teveel ontvangen bedragen met ingang van 1.7.2004, indien de nieuwe aanpassingscoëfficiënten aanleiding geven tot een verhoging respectievelijk verlaging van de bezoldigingen en de pensioenen.

>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>