Toelichting bij COM(2003)569 - Sluiting van een Overeenkomst ter verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking met de regering van de VS (SEC(2003) 1048)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Betreft: Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de sluiting van een Overeenkomst ter verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika

1. Bij zijn besluit van 13 oktober 1998 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan de sluiting van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika  i. De overeenkomst is op 14 oktober 1998 in werking getreden.

Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar. In het licht van een evaluatie door partijen in het laatste jaar van elke opeenvolgende periode kan de overeenkomst vervolgens met eventuele wijzigingen bij schriftelijke overeenkomst tussen partijen telkens met een nieuwe periode van vijf jaar worden verlengd'.

2. Een dergelijke evaluatie is door een onafhankelijk panel van experts uitgevoerd.

In de diepgaande analyse van de impact van de bovenvermelde overeenkomst op de ontwikkeling van de transatlantische onderzoekssamenwerking wordt een algemeen positief beeld geschetst hoewel nog veel meer kan worden bereikt.

De verschillende aanbevelingen die door het panel worden gedaan zijn aanvaardbaar voor de Commissie, die voornemens is deze in praktijk te brengen.

Van bijzonder belang zijn de aanbevelingen, die zullen worden gevolgd gedurende de voorbereidings- en de implementatiefase van de overeenkomst:

- 'het bewustzijn van de overeenkomst in de lidstaten van de Europese Unie te versterken om de relevantie ervan en de betrokkenheid van de lidstaten met betrekking tot de Europese Onderzoeksruimte en de conclusies van de Raad van Lissabon te vergroten, inclusief targetgebieden voor communicatie in relevante sectoren (wetenschap, industrie, overheid) aan te wijzen';

- 'de gemeenschappelijke adviesgroep van de overeenkomst beter te benutten als communicatiemedium zodat wetenschappelijke en andere relevante gemeenschappen zich bewust zijn van zijn agenda en de resultaten van zijn overleg. De gemeenschappelijke adviesgroep moet inbreng in dit overleg van een breder publiek stimuleren zodat hij in staat is een scala van opinies te toetsen';

- 'als onderdeel van het verlengingsproces een strategie vast te stellen die effectief voortbouwt op het fundament in de eerste vijf jaar en het potentieel van de overeenkomst beter benut'.

Bovendien zal de Commissie bijzondere aandacht besteden aan de aanbevelingen betreffende de reciprociteitsbalans, een algemeen kader voor de financieringskwestie, en de zorg voor goede directe communicatie met de relevante Amerikaanse overheidsinstellingen.

Samenvattend: 'de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking vormt een platform met belangrijk potentieel. Er wordt aanbevolen de overeenkomst te verlengen '.

3. De autoriteiten van de Verenigde Staten van Amerika hebben de diensten van de Commissie op de hoogte gesteld dat zij positief staan tegenover de verlenging van de bovenvermelde overeenkomst met nog eens vijf jaar.

De Verenigde Staten wensen een ongecompliceerde verlenging, zonder de tekst van de huidige overeenkomst te veranderen teneinde continuïteit in de wetenschappelijke en technologische betrekkingen tussen de VS en de Europese Gemeenschap te behouden.

Snelle verlenging zou derhalve in het grootste belang van beide partijen zijn.

4. Aangezien de materiële inhoud van de overeenkomst die weldra verstrijkt onveranderd blijft, is het niet zinvol de normale procedures voor de onderhandelingen over deze verlenging (artikel 300, lid 1, van het EG-Verdrag) te volgen. Bovendien wordt, gegeven de voor beide partijen aan een snelle verlenging verbonden voordelen, een eenfaseprocedure gesuggereerd (één procedure en één besluit betreffende ondertekening en sluiting).

In het licht van de bovenstaande overwegingen vraagt de Commissie de Raad:

- namens de Gemeenschap, na raadpleging van het Europees Parlement, de sluiting goed te keuren van een Overeenkomst ter verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika;

- de voorzitter van de Raad te machtigen de persoon aan te wijzen die bevoegd is de overeenkomst te ondertekenen teneinde de instemming van de Gemeenschap te betuigen om hieraan gebonden te zijn.