Toelichting bij COM(2004)670 - Toetreding van Moldavië tot een op 25 oktober 1993 gesloten overeenkomst waarbij een Centrum voor wetenschap en technologie in Oekraïne werd opgericht, tussen Canada, Zweden, Oekraïne en de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. O 25 oktober 1993 hebben Canada, Zweden, Oekraïne en de Verenigde Staten van Amerika een overeenkomst gesloten waarbij een Centrum voor wetenschap en technologie in Oekraïne werd opgericht (hierna 'de overeenkomst' te noemen).

2. Bij Verordening nr. 1766/98/EG van de Raad en Verordening nr. 2387/98/EURATOM van de Commissie zijn de Europese Gemeenschap en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (hierna 'de Gemeenschappen' te noemen), optredende als één partij, tot bovengenoemde overeenkomst toegetreden.

3. Het internationaal Centrum voor wetenschap en technologie in Oekraïne (hierna 'het Centrum' te noemen) treedt op als intergouvernementele organisatie met haar eigen handelingsbevoegdheid, zulks overeenkomstig de wet- en regelgeving van de partijen. Het Centrum stelt zich ten doel in wapens gespecialiseerde wetenschappers en ingenieurs, en met name diegenen onder hen met kennis en kwalificaties op het gebied van massavernietigingswapens of lanceersystemen in Oekraïne en andere GOS-staten, de mogelijkheid te geven hun expertise te richten op vreedzame activiteiten en bij te dragen aan de oplossing van nationale of internationale technische problemen, alsmede aan de verwezenlijking van de bredere doelstellingen van de overgang naar een aan civiele behoeften beantwoordende markteconomie.

4. Op 12 februari 2004 heeft de Republiek Moldavië de akte van toetreding van Moldavië tot de overeenkomst waarbij het Centrum werd opgericht, bij het secretariaat van het Centrum gedeponeerd. Overeenkomstig artikel XIII van de overeenkomst is het aan de Raad van Bestuur van het Centrum deze toetreding goed te keuren.

5. De toetreding van de Republiek Moldavië beantwoordt aan de doelstellingen van de overeenkomst, zoals deze in artikel II zijn neergelegd, en met name aan het hoofddoel, de omschakeling van onderzoekers in de landen van de voormalige Sovjet-Unie met kennis en kwalificaties op het gebied van massavernietigingswapens. De toetreding van de Republiek Moldavië beantwoordt tevens aan de wens van de partijen steeds meer landen tot het Centrum te zien toetreden die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie gedurende een periode waarin de overgang naar de markteconomie plaatsvindt, het ontwapeningsproces op gang komt en de omschakeling van het militair-industriële en technische potentieel naar civiele toepassingen wordt doorgevoerd.

6. Krachtens artikel 3, lid 3, van Verordening nr. 1766/98/EG van de Raad wordt het standpunt van de Gemeenschappen voor aangelegenheden die vallen onder artikel III van de overeenkomst bepaald door de Raad en in de regel verwoord door het voorzitterschap.

7. Gelet op het bovenstaande stelt de Commissie de Raad voor:

- namens de Gemeenschappen, zijn goedkeuring te hechten aan de toetreding van de Republiek Moldavië tot de op 25 oktober 1993 gesloten overeenkomst waarbij een Centrum voor wetenschap en technologie in Oekraïne werd opgericht, tussen Canada, Zweden, Oekraïne en de Verenigde Staten van Amerika,

- het voorzitterschap van de Raad te mandateren deze overeenkomst voor de Raad van Bestuur van het Centrum te verwoorden.