Toelichting bij COM(2002)584 - Productie van jaarlijkse gemeenschappelijke staalstatistieken voor de referentiejaren 2003 2009

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Achtergrond

De rechtsgrond voor het huidige communautaire stelsel voor staalstatistieken is het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS-Verdrag), dat op 23 juli 2002 afloopt. De Europese staalindustrie telt ongeveer driehonderd ondernemingen, goed voor een vijfde van de staalproductie in de wereld. Het zijn bijna allemaal grote bedrijven met veel belangstelling voor statistieken. In de afgelopen vijftig jaar is in nauwe samenwerking met de Europese staalorganisaties een uitgebreid statistisch stelsel ten behoeve van het EGKS-beleid en van de industrie opgezet. Voor de meeste lidstaten verzamelt de Commissie de gegevens rechtstreeks bij de staalbedrijven of hun nationale organisaties. Tot 2000 waren er 17 maandelijkse, een driemaandelijkse en een twaalftal jaarlijkse vragenlijsten. Dit aantal werd in 2000 gereduceerd.

In een hierbij aansluitende verordening stelt de Commissie voor het EGKS-stelsel voor de staalstatistiek tot het einde van 2002 te verlengen. Déze verordening heeft echter betrekking op de communautaire staalstatistieken vanaf 2003. Uit onderzoek van Eurostat naar de gebruikersbehoeften is gebleken voor welke gebieden na afloop van het EGKS-Verdrag statistische informatie vereist is. De beleidseenheden van de Commissie, de nationale ministeries en de industrie willen dat de voornaamste statistieken over de staalindustrie beschikbaar blijven. Na afloop van het EGKS-Verdrag zijn voor het Gemeenschapsbeleid echter veel minder gegevens nodig. Daarom behelst dit voorstel een zeer grote reductie van de officiële communautaire staalstatistieken in vergelijking met het statistisch stelsel van de EGKS.

Een van de mogelijkheden was om geen voorstel te doen, maar te steunen op bestaande Gemeenschapswetgeving. In feite komt het hier grotendeels op neer. De statistieken over de productie en verkopen van staalproducten, die een groot deel van het statistisch stelsel van de EGKS uitmaken, zullen in het bestaande communautaire systeem van de productiestatistiek, Prodcom, worden opgenomen. Onlangs is een gemoderniseerde lijst van staalproducten goedgekeurd en de verzameling van deze gegevens zal in 2003 beginnen. De maandelijkse reeksen over ontwikkelingen in het personeelsbestand in staalfabrieken worden beëindigd, maar jaarlijkse gegevens over de werkgelegenheid in de staalindustrie blijven beschikbaar vanuit de communautaire structurele bedrijfsenquêtes.

Vier van de bestaande jaarlijkse EGKS-vragenlijsten leveren informatie op die van belang is voor de ontwikkeling van en het toezicht op het communautair beleid, maar die niet uit hoofde van bestaande Gemeenschapswetgeving wordt verzameld. Dit voorstel heeft betrekking op een verordening voor de periode 2003-2009 om ervoor te zorgen dat in alle lidstaten waar een aanzienlijke staalindustrie aanwezig is, een kernbestand aan informatie uit deze vragenlijsten blijft worden verzameld. De voorgestelde verordening is voor een vaste periode bedoeld, met een bepaling om de resultaten na vier jaar in een tussentijds rapport te evalueren en eventueel nieuwe maatregelen voor te stellen.

Inhoud van de verordening



De voorgestelde verordening is van toepassing op de gegevens die vroeger via vier EGKS-vragenlijsten (2-50, 2-58, 2-60 en 2-61) werden verzameld. Na raadpleging van de gebruikers is het aantal variabelen in de vragenlijsten gereduceerd. De lijst is als bijlage bij de verordening opgenomen en omvat: schrootbalans voor ijzer en staal; energiebalans; investeringen naar installatietype; en staalproductiecapaciteit.

De gegevens van de schrootbalans voor staal hebben betrekking op de vraag en het aanbod van ijzer- en staalschroot. Dit is tegenwoordig een belangrijke grondstof voor de vervaardiging van staal waarvoor op internationaal vlak een vrije en open markt noodzakelijk is. De Commissie heeft deze informatie eventueel nodig als derde landen hun schrootexport beperken om hun eigen industrie te helpen.

De energiebalans levert niet alleen informatie over energieverbruik en -productie in de staalindustrie op, maar indirect ook over de emissie van verontreinigende stoffen. Hoogovens gebruiken bijvoorbeeld cokes, kalksteen en ijzererts om staal te maken en produceren kooldioxide als afvalproduct. Met de gegevens uit de energiebalans kan de omvang van deze CO2-emissies worden berekend.

De gegevens over de investeringsuitgaven en de capaciteit worden gebruikt om eventuele toekomstige capaciteitsproblemen voor bepaalde klassen staalproducten vast te stellen. Deze informatie is niet alleen nuttig voor de industrie, maar ook voor onderhandelingen op het gebied van de internationale handel. Bovendien worden de gegevens ingevoerd in een onder auspiciën van de OESO opgezet netwerk om de mondiale staalcapaciteit te meten.

Door de goedkeuring van deze verordening kan de verzameling van belangrijke reeksen communautaire staalstatistieken worden voorgezet.

De ontwerp-verordening is op de vergadering van het Comité statistisch programma van 19 en 20 september 2001 besproken. Een grote meerderheid van de lidstaten was voor deze verordening.