Toelichting bij COM(2003)50 - Landbouwrekeningen in de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2003)50 - Landbouwrekeningen in de EG.
bron COM(2003)50 NLEN
datum 04-02-2003
1. Achtergrond

Eurostat publiceert sinds 1964 landbouwrekeningen (LR). Deze zijn gebaseerd op een gentlemen's agreement waarbij de lidstaten zich verplichtten de in een gemeenschappelijke methodiek neergelegde begrippen en regels en het tijdschema voor de indiening van de gegevens in acht te nemen.

De LR zijn satellietrekeningen van de nationale rekeningen: alle basisbegrippen en classificaties van het Europees systeem van rekeningen (ESR) zijn overgenomen. Toen het ESR 1995 werd goedgekeurd, moest ook de methodiek voor de LR worden herzien. Die herziene methodiek werd gepubliceerd als de 'Handleiding land- en bosbouwrekeningen LR/BR 1997 (rev. 1.1)'.

2. Beleidskader - feitelijke gegevens over het voorstel

De LR worden in de eerste plaats gebruikt voor het toezicht op en de beoordeling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, en meer in het algemeen ook voor allerlei analyses van de economische situatie van de landbouw. Ook vormen ze een waardevolle bijdrage voor de berekening van nationale rekeningen.

De laatste jaren blijken de LR, omdat ze een rechtsgrond ontberen, wegens besparingen in toenemende mate onder druk te komen. Hierdoor lopen niet alleen toekomstige verbeteringen van de kwaliteit gevaar, maar dreigen zelfs de huidige normen niet gehaald te worden.

Om het in nauwe samenwerking met de lidstaten opgebouwde methodologische kader te consolideren, de kwaliteit van de gegevens op peil te houden en verder te verbeteren en een kader voor de indiening van deze gegevens te creƫren stelt de Commissie een Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de landbouwrekeningen in de Gemeenschap voor. De regionale landbouwrekeningen (RLR) en de bosbouwrekeningen (BR) blijven in dit voorstel buiten beschouwing.

De vaststelling van een rechtgrond voor de LR kan worden gezien als de follow-up van de goedkeuring van het ESR 1995 bij Verordening (EG) nr. 2223/96 van de Raad van 25 juni 1996.

Met het oog op de uitbreiding van de Europese Unie wordt de kandidaat-lidstaten met de vaststelling van een rechtsgrond voor de LR een duidelijk teken gegeven dat deze statistieken erg belangrijk zijn.

3. Gevolgen voor de nationale bureaus voor de statistiek

De voorgestelde verordening gaat in geen enkel opzicht verder dan wat thans in het kader van het gentlemen's agreement al wordt gedaan, noch wat de indiening van de gegevens noch wat de termijnen betreft.

4. Risicobeoordeling

Zolang een rechtsgrond ontbreekt, bestaat bij afnemende budgettaire en personele middelen het gevaar dat de kwaliteit van de LR-gegevens zal verslechteren. Wanneer de LR buiten de statistiekwetgeving wordt gehouden, wordt een negatief teken aan de kandidaat-lidstaten gegeven.