Toelichting bij COM(2005)191-1 - Ondertekening van het aanvullend protocol bij de associatieovereenkomst met Turkije naar aanleiding van de uitbreiding van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 1 mei 2004 zijn tien nieuwe lidstaten tot de Europese Unie toegetreden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de Toetredingsakte van 2003 verbinden de nieuwe lidstaten zich ertoe toe te treden tot onder andere de Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Economische Gemeenschap en Turkije. Artikel 6, lid 2, van de Toetredingsakte voorziet in een vereenvoudigde procedure, waarbij een protocol wordt gesloten door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het betrokken derde land. Deze procedure doet geen afbreuk aan de eigen bevoegdheden van de Gemeenschap en verandert niets aan de verdeling van bevoegdheden tussen de Gemeenschap en de lidstaten.

Deze voorstellen houden ook rekening met de conclusies van de Europese Raad van december 2004 inzake de ondertekening van een dergelijk protocol.

De Commissie heeft de onderhandelingen over dit aanvullend protocol gevoerd op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren die de Raad op 9 maart 2004 heeft vastgesteld.

De aangehechte voorstellen betreffen (1) een besluit van de Raad betreffende de ondertekening van het aanvullend protocol en (2) een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het aanvullend protocol.

In artikel 1, lid 1, van het aanvullend protocol wordt rekening gehouden met de onvolledige ratificatieprocedures in het verleden met betrekking tot de toetreding van de vorige zes lidstaten. Hoewel deze eerdere procedures niet werden voltooid, was er toch de facto en de jure een associatie tussen deze staten en Turkije. Dit wordt duidelijk gemaakt in de tweede overweging van het aanvullend protocol.

Het aanvullend protocol voorziet in een aantal technische aanpassingen van de associatieovereenkomst die noodzakelijk zijn in verband met de toetreding van de nieuwe partijen. Het aanvullend protocol omvat aanpassingen in verband met de institutionele en juridische ontwikkelingen binnen de EG en de toetreding van de nieuwe lidstaten tot deze gemengde overeenkomst en de uitbreiding van het aantal officiƫle talen.

De Commissie verzoekt de Raad de bijgevoegde voorstellen voor besluiten van de Raad voor de ondertekening en sluiting van het aanvullend protocol goed te keuren. Het Europees Parlement zal worden verzocht met de sluiting van dit aanvullend protocol in te stemmen.