Toelichting bij COM(2003)507 - Gemeenschappelijke statistiek inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Volgens artikel 99, lid 3, van het Verdrag moet de Commissie bij de Raad rapporten indienen om de Raad in staat te stellen toe te zien op de economische ontwikkelingen in elke lidstaat en in de Gemeenschap, alsmede op de overeenstemming van het economisch beleid met bepaalde globale richtsnoeren.

2. De Commissie is verantwoordelijk voor het indienen van voorstellen bij de Raad voor de tenuitvoerlegging van de gemeenschappelijke handelspolitiek. Zij is eveneens belast met het voeren van handelsonderhandelingen nadat de Raad haar hiertoe heeft gemachtigd. Om deze taken te kunnen vervullen, heeft de Commissie behoefte aan relevante en hoogwaardige statistische informatie.

3. Voor het voeren van handelsonderhandelingen, met inbegrip van de uitvoering van de Algemene Overeenkomst betreffende de handel in diensten (GATS) en van de Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (TRIPs), moeten actuele en hoogwaardige communautaire statistieken inzake de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen beschikbaar zijn.

4. Met het oog daarop moet een kader worden opgezet voor de systematische productie van deze statistieken op basis van gezamenlijke kwaliteitsnormen.

5. Dit voorstel voor een Betalingsbalansverordening van het Europees Parlement en de Raad is op de verwezenlijking van die doelstelling gericht. Dit voorstel:

*bevat de definities die de lidstaten moeten aanwenden voor hun gegevens over de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen;

*specificeert de verplichtingen van de lidstaten omtrent de toe te zenden gegevens (aard en bron van de gegevens, kwaliteitscriteria, referentieperiode, frequentie en indieningstermijnen);

*bepaalt normen voor de verspreiding van communautaire statistieken door de Commissie;

*richt het Betalingsbalanscomité op als nieuw forum voor samenwerking tussen de lidstaten en de Commissie op het gebied van statistieken over de betalingsbalans, de internationale handel in diensten en buitenlandse directe investeringen. De Europese Centrale Bank is waarnemer in dit comité.

6. Dit voorstel voor een verordening is grondig besproken met de vertegenwoordigers van de lidstaten in de Werkgroep betalingsbalansen, het Comité voor monetaire, financiële en betalingsbalansstatistiek en het Comité statistisch programma.