Toelichting bij COM(2005)310 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 27/2005 ten aanzien van haring, makreel, horsmakreel en octopus en vaartuigen die illegale visserij bedrijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 27/2005 van de Raad[1] zijn voor 2005 de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, alsmede de bij de visserij in acht te nemen voorschriften vastgesteld.

1. De Internationale Visserijcommissie voor de Oostzee (IBSFC) heeft in september 2004 een aanbeveling goedgekeurd om de vangstmogelijkheden voor haring voor 2004 in Management Unit 3 met 10 000 ton te verhogen, waardoor die voor Finland met 8 199 ton zouden worden uitgebreid. De Commissie heeft bij de Raad een voorstel ingediend (COM(2004)797) om deze aanbeveling ten uitvoer te leggen in het kader van Verordening (EG) nr. 2287/2003 tot vaststelling, voor 2004, van de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, en tot vaststelling van de bij de visserij in acht te nemen voorschriften[2]. Door tijdgebrek bij de Raad is de aanbeveling niet in Gemeenschapswetgeving omgezet. Bijgevolg heeft Finland zijn quotum voor 2004 met 7 856 ton overschreden doordat het aandeel van dit land in de extra 10 000 ton niet is toegewezen. Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 847/96 van de Raad van 6 mei 1996 tot invoering van aanvullende voorwaarden voor het meerjarenbeheer van de TAC's en quota[3] heeft de Commissie op grond van deze overbevissing de vangstquota van Finland voor 2005 wat haring betreft met 7 856 ton verlaagd bij Verordening (EG) nr. … van … houdende aanpassing van sommige vangstquota voor 2005 op grond van Verordening (EG) nr. 847/96 van de Raad tot invoering van aanvullende voorwaarden voor het meerjarenbeheer van de TAC's en quota[4]. De Finse quota voor haring in deelsectoren 30-31 moeten derhalve met 7 856 ton worden verhoogd aangezien de verlaging het gevolg was van het feit dat de aanbeveling van de IBSFC niet in Gemeenschapwetgeving is omgezet. Deze wijziging zal niet leiden tot een verhoging van de in 2005 door Finland gevangen hoeveelheid haring.

2. De voor makreel en horsmakreel vastgestelde TAC voor ICES-sector Vb omvatte geen vangstmogelijkheden in internationale wateren. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat vangsten in de communautaire wateren verkeerdelijk worden aangegeven als vangsten in internationale wateren. Om foutieve aangiften te voorkomen moet het beheersgebied worden uitgebreid met de internationale wateren van ICES-sector Vb.

3. Tijdens de Visserijraad van december 2004 is de Commissie bij een verklaring van Commissie en Raad uitgenodigd om begin 2005 een voorstel te doen voor een regeling waardoor pelagische vis na vervoer van de haven van aanlanding kan worden gewogen. Na herhaaldelijk overleg met de betrokken lidstaten is een dergelijk voorstel opgesteld.

4. Het minimumgewicht voor octopus of gewone achtarm ( Octopus vulgaris ) is bij Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad van 30 maart 1998 voor de instandhouding van de visbestanden via technische maatregelen voor de bescherming van jonge exemplaren van mariene organismen[5] vastgesteld op 750 gram.

Deze minimummaat is uitsluitend van toepassing op de vangst, aanvoer en verkoop van octopus in de maritieme wateren onder de soevereiniteit of jurisdictie van de lidstaten en in een van de in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 850/98 van de Raad vermelde gebieden.

Ter bevordering van de instandhouding van dit bestand en met name om de jonge exemplaren te beschermen moet ook een minimummaat worden vastgesteld voor octopus afkomstig uit de maritieme wateren onder de soevereiniteit of jurisdictie van derde landen in het CECAF-gebied.

De minimummaat moet 450 gram (levend gewicht) of 400 gram (schoongemaakt) bedragen. Ondermaatse octopus uit dit gebied mag niet aan boord worden gehouden of worden overgeladen, aangevoerd, vervoerd, opgeslagen, verkocht, uitgestald of te koop aangeboden.

5. In mei 2005 heeft de Visserijcommissie voor het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan (NEAFC) bij stemming per brief een aanbeveling goedgekeurd om verscheidene vaartuigen op te nemen in de lijst van vaartuigen waarvan is aangetoond dat zij illegale, niet-aangegeven of niet-gereglementeerde visvangst hebben bedreven. Over de maatregelen die ten aanzien van dergelijke vaartuigen moeten worden getroffen is in februari 2004 een aanbeveling goedgekeurd. Deze aanbevelingen moeten worden omgezet in communautaire wetgeving.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren om de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor het visseizoen te plannen.