Toelichting bij COM(2004)640 - Herstelplan voor zwarte heilbot in het kader van de visserijorganisatie in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Gemeenschap is sinds 1979 verdragsluitende partij bij de Visserijorganisatie in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan.


Na de sluiting van de belangrijkste takken van visserij op bodemvis in het begin van de jaren '90 is de visserij op zwarte heilbot de belangrijkste tak van visserij voor de EG-vloot in NAFO-wateren. Met 55 % van de quota in de internationale wateren van de NAFO is de EG de belangrijkste speler in deze tak van visserij.


In juni 2003 heeft de Wetenschappelijke Raad van de NAFO aangegeven dat het bestand van de zwarte heilbot in een slechtere toestand verkeerde dan eerder was verwacht. De eerdere goede jaarklassen waren opgevist en aangezien op de korte en middellange termijn minder goede jaarklassen worden verwacht, zou de visserij-inspanning aanzienlijk moeten worden verminderd om te voorkomen dat dit bestand in de toekomst instort.


Tijdens haar jaarvergadering in 2003 in Halifax, Canada, heeft de Visserijcommissie van de NAFO een 15-jarig herstelplan goedgekeurd voor de zwarte heilbot in NAFO-deelgebied 2 en sectoren 3KLMNO. Het doel van dit herstelplan is een exploiteerbare biomassa (van 5 jaar en ouder) van 140 000 ton gemiddeld, waardoor dit bestand op de langere termijn een stabiel rendement oplevert.


Om het beoogde doel te bereiken, voorziet het herstelplan in een geleidelijke verlaging van de TAC: 42 000 ton in 2003, 20 000 ton in 2004, 19 000 ton in 2005, 18 500 ton in 2006 en 16 000 ton in 2007. De totaal toegestane vangsten voor de daaropvolgende jaren worden vastgesteld met inachtneming van de voortgang van het herstel van het bestand en kunnen worden aangepast op basis van het advies van de Wetenschappelijke Raad. Ook voorziet het plan in aanvullende controlemaatregelen om de doeltreffendheid van het plan te bevorderen.


Het plan is door de Raad op voorlopige basis omgezet in Gemeenschapsrecht bij Verordening (EG) nr. 2287/2003 van 19 december 2003 tot vaststelling, voor 2004, van de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, en tot vaststelling van de bij de visserij in acht te nemen voorschriften.


Daarom moet dit plan worden toegepast door middel van een verordening van de Raad inzake meerjarige maatregelen voor zwarte heilbot gedurende de gehele looptijd van het herstelplan.