Toelichting bij COM(2004)496 - Oprichting van een Europese groepering voor grensoverschrijdende samenwerking (EGGS)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Aangezien de lidstaten, de regio's en de plaatselijke overheden aanzienlijke moeilijkheden ondervinden om acties op het gebied van grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking tot stand te brengen en te beheren in het kader van de verschillende nationale rechtsstelsels en procedures, moeten op communautair niveau dienstige maatregelen worden getroffen om deze moeilijkheden te ondervangen.


Om de harmonische ontwikkeling van de hele Gemeenschap en de economische, sociale en territoriale samenhang te versterken moet de grensoverschrijdende samenwerking worden versterkt en moeten maatregelen worden goedgekeurd die nodig zijn om de omstandigheden waaronder de acties voor grensoverschrijdende samenwerking worden uitgevoerd, te verbeteren.


Hiertoe is in artikel 159, derde alinea, van het Verdrag bepaald dat, buiten de in de eerste alinea van dat artikel bedoelde Fondsen om, specifieke maatregelen kunnen worden vastgesteld om de doelstelling van het Verdrag inzake economische en sociale samenhang te verwezenlijken.


Om de obstakels die de grensoverschrijdende samenwerking belemmeren uit de weg te ruimen, moet een communautair samenwerkingsinstrument worden opgericht waarmee op het grondgebied van de Gemeenschap samenwerkende groeperingen met rechtspersoonlijkheid kunnen worden opgericht, 'Europese groeperingen voor grensoverschrijdende samenwerking' (EGGS) genoemd. De oprichting van een EGGS vindt op vrijwillige basis plaats.


De EGGS krijgt handelingsbevoegdheid namens en voor rekening van haar leden, met name de regionale en plaatselijke overheden waaruit zij bestaat. De taken en gedelegeerde bevoegdheden van de EGGS moeten door haar leden worden vastgesteld in een overeenkomst voor Europese grensoverschrijdende samenwerking.


De EGGS moet handelend kunnen optreden, hetzij om door de Gemeenschap met name in het kader van de Structuurfondsen medegefinancierde programma's voor grensoverschrijdende samenwerking uit te voeren, alsmede programma's voor transnationale en interregionale samenwerking, hetzij om acties voor grensoverschrijdende samenwerking uit te voeren, waartoe het initiatief uitsluitend door de lidstaten, hun regio's en hun plaatselijke overheden wordt genomen en waarvoor de Gemeenschap geen financiële bijstand verleent.


De financiële verantwoordelijkheid van de regionale en plaatselijke overheden, alsmede die van de lidstaten, wordt niet beïnvloed door de vorming van de EGGS, noch wat het beheer van de communautaire middelen betreft, noch ten aanzien van de nationale middelen.


De bevoegdheden die een regionale of een plaatselijke overheid als openbaar gezag uitoefent, met name de politionele en regelgevende bevoegdheden, kunnen geen onderdeel uitmaken van een overeenkomst.