Toelichting bij COM(2004)493 - Europees Sociaal Fonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2004)493 - Europees Sociaal Fonds.
bron COM(2004)493 NLEN
datum 14-07-2004
Nieuwe uitdagingen voor het toekomstige ESF

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) levert een bijdrage aan de verwezenlijking van de in artikel 158 van het EG-Verdrag genoemde doelstelling van economische en sociale samenhang door beleidsmaatregelen en prioriteiten te steunen die zijn gericht op de totstandbrenging van volledige werkgelegenheid, de verbetering van de kwaliteit en de productiviteit op het werk, en de bevordering van sociale integratie en cohesie, overeenkomstig de richtsnoeren en aanbevelingen in het kader van de Europese werkgelegenheidsstrategie.

Om deze doelstelling te bereiken moet het ESF drie grote uitdagingen aangaan: het probleem van de aanzienlijke onevenwichtigheden op het gebied van de werkgelegenheid, de sociale ongelijkheden, de vaardigheidstekorten en de tekorten aan arbeidskrachten in een uitgebreide Unie; de snellere economische en sociale herstructurering ten gevolge van de globalisering en de ontwikkeling van de kenniseconomie; en de demografische veranderingen waardoor een kleinere en oudere beroepsbevolking is ontstaan.

Bevordering van de koppeling tussen het ESF, de Europese werkgelegenheidsstrategie en de overeengekomen doelstellingen van de Unie met betrekking tot sociale integratie en tot onderwijs en opleiding

De koppeling tussen het financieel instrument van de Gemeenschap en het beleidskader van de Unie moet in de volgende programmeringsperiode worden versterkt zodat beter kan worden bijgedragen tot de verwezenlijking van de werkgelegenheidsdoelstellingen en -streefniveaus van de strategie van Lissabon. Daartoe moet het ESF de beleidsmaatregelen van de lidstaten die nauw aansluiten bij de richtsnoeren en aanbevelingen in het kader van de Europese werkgelegenheidsstrategie alsmede de overeengekomen doelstellingen van de Unie met betrekking tot sociale integratie en tot onderwijs en opleiding, steunen.

De ontwerp-verordening betreffende het ESF voor 2007-2013 biedt een gericht kader voor ESF-activiteiten in de hele Unie. Het ESF zal in het kader van de doelstellingen “convergentie” en “regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid” steun verlenen met de bedoeling op economische en sociale veranderingen te anticiperen en deze veranderingen te beheren. De bijstandsverlening uit het ESF zal worden geconcentreerd op vier belangrijke door de Europese Raad goedgekeurde actiegebieden: vergroting van het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen; verbetering van de toegang tot werk, voorkoming van werkloosheid, verlenging van het actieve leven en verhoging van de arbeidsparticipatie; verbetering van de sociale integratie door kansarmen meer mogelijkheden te bieden op de arbeidsmarkt, en bestrijding van discriminatie; bevordering van partnerschappen voor hervormingen op het gebied van werkgelegenheid en integratie.

In de minder welvarende regio’s en lidstaten zullen de Fondsen zich concentreren op de bevordering van structurele aanpassingen, van groei en van het creëren van werkgelegenheid. Daartoe zal het ESF, in het kader van de convergentiedoelstelling, naast de bovengenoemde prioriteiten ook acties steunen die zijn bedoeld om de investeringen in menselijk kapitaal uit te breiden en te verbeteren, in het bijzonder door betere onderwijs- en opleidingssystemen, alsmede acties die zijn bedoeld om de institutionele capaciteit en de doeltreffendheid van overheidsinstellingen, op nationaal, regionaal en lokaal niveau te ontwikkelen.

Verder wordt in het voorstel sterker de nadruk gelegd op de verbintenis die de Unie is aangegaan om een einde te maken aan de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen: specifieke maatregelen ten behoeve van vrouwen worden gecombineerd met een daadkrachtige “gendermainstreaming”, om de participatie en de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Voorts zal de bevordering van innovatieve activiteiten en transnationale samenwerking volledig in de werkingssfeer van het ESF worden geïntegreerd en binnen de nationale en regionale operationele programma’s worden “gemainstreamd”. In het kader van de doelstellingen “convergentie” en “regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid” zal het ESF prioriteit verlenen aan de financiering van transnationale samenwerking, met inbegrip van de uitwisseling van ervaringen en beste praktijken in de hele Unie en met inbegrip van gezamenlijke acties, waarbij waar nodig wordt toegezien op de coherentie en complementariteit met andere transnationale programma’s van de Gemeenschap.

Tot slot wordt in het voorstel bijzonder belang gehecht aan de bevordering van goed bestuur. De deelname van de sociale partners is bijzonder belangrijk bij de programmering en de tenuitvoerlegging van de prioriteiten en concrete acties van het Fonds. Met het oog daarop zullen de sociale partners, in het kader van de nieuwe convergentiedoelstelling, worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan acties voor capaciteitsopbouw en om gezamenlijke activiteiten te ondernemen op beleidsgebieden waar zij een beslissende rol spelen.