Toelichting bij COM(2006)702 - Wijziging van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op televisiecamerasystemen uit Japan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van de Raad (hierna “de basisverordening” genoemd) en heeft als doel televisiecamerasystemen toe te voegen aan de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000. Die bijlage bevat een lijst van televisiecamerasystemen die weliswaar onder de productomschrijving vallen, maar niet beschouwd kunnen worden als omroepcamerasystemen en derhalve moeten worden vrijgesteld van het antidumpingrecht.

Algemene context


Dit voorstel wordt gedaan in het kader van de tenuitvoerlegging van de basisverordening en is het resultaat van een onderzoek dat werd uitgevoerd overeenkomstig de materiële en procedurele eisen van de basisverordening.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Er zijn geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Partijen die belang hebben bij de procedure werden in de loop van het onderzoek reeds in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen overeenkomstig de bepalingen van de basisverordening.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Dit voorstel is het gevolg van de tenuitvoerlegging van de basisverordening. De basisverordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar omvat wel een volledige lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


De Commissie heeft van een Japanse producent/exporteur van televisiecamerasystemen een verzoek ontvangen om een model camerasysteem voor professionele doeleinden aan de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 van de Raad toe te voegen en dit derhalve van het antidumpingrecht vrij te stellen. Dit model moet als professioneel camerasysteem worden beschouwd en van het antidumpingrecht worden vrijgesteld. Daarom wordt voorgesteld dit model, dat wordt uitgevoerd door Hitachi, overeenkomstig artikel 1, lid 3, onder e), van Verordening (EG) nr. 2042/2000 vrij te stellen, wat betekent dat het in de bijlage moet worden opgenomen. Er wordt dan ook voorgesteld dat de Raad zijn goedkeuring hecht aan bijgaand voorstel voor een verordening.

Rechtsgrond


Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van 21 december 2005.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

De vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in bovengenoemde basisverordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

Beschrijving van de wijze waarop de financiële en administratieve lasten voor de Gemeenschap, nationale, regionale en plaatselijke overheden, bedrijven en burgers zo veel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel: niet van toepassing.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): verordening.

Andere instrumenten zouden niet geschikt zijn om de volgende reden(en): Bovengenoemde basisverordening voorziet niet in andere mogelijkheden.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

1. Voorstel voor een

VERORDENING VAN DE RAAD

tot wijziging van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op televisiecamerasystemen uit Japan

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap i (hierna ‘de basisverordening’ genoemd),

Gezien het voorstel dat de Commissie na overleg in het Raadgevend Comité heeft ingediend,

Overwegende hetgeen volgt:

A. VOORAFGAANDE PROCEDURES

Bij Verordening (EG) nr. 1015/94 van de Raad i is een definitief antidumpingrecht ingesteld op de invoer van televisiecamerasystemen (hierna ‘TCS’ genoemd) uit Japan.

In september 2000 heeft de Raad bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 i de definitieve antidumpingrechten bevestigd die bij Verordening (EG) nr. 1015/94 (zoals nadien gewijzigd) waren ingesteld overeenkomstig artikel 11, lid 2, van de basisverordening.

Bij artikel 1, lid 3, onder e), van Verordening (EG) nr. 2042/2000 heeft de Raad de in de bijlage bij die verordening (hierna ‘de bijlage’ genoemd) vermelde camerasystemen uitdrukkelijk van het toepassingsgebied van het antidumpingrecht uitgesloten. Het betreft hier professionele camerasystemen van het hoogste marktsegment die uit technisch oogpunt onder de productomschrijving in artikel 1, lid 2, van die verordening vallen, maar niet als TCS kunnen worden aangemerkt.

De Commissie heeft bij bericht van 29 september 2005 i krachtens artikel 11, lid 2, van de basisverordening een herzieningsprocedure ingeleid voor Verordening (EG) nr. 2042/2000, waarbij de bestaande antidumpingmaatregelen tegen de invoer van TCS uit Japan zijn ingesteld.

De Commissie heeft bij bericht van 18 mei 2006 krachtens artikel 5 van de basisverordening een antidumpingprocedure ingeleid betreffende de invoer van bepaalde camerasystemen uit Japan. Aangezien de producten waarvoor bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 maatregelen zijn ingesteld, ook onder de in deze procedure bedoelde producten vallen, heeft de Commissie bij dit bericht van 18 mei 2006 krachtens artikel 11, lid 3, van de basisverordening ook een herzieningsprocedure voor de bestaande maatregelen ingeleid. De in de overwegingen 4 en 5 hierboven vermelde onderzoeken lopen nog.

B. ONDERZOEK BETREFFENDE NIEUWE MODELLEN CAMERASYSTEMEN VOOR PROFESSIONELE DOELEINDEN

1. Procedure

Eén Japanse producent/exporteur, namelijk Hitachi Denshi (Europa) GmbH (‘Hitachi’), heeft de Commissie medegedeeld dat hij voornemens is een nieuw model camerasysteem voor professionele doeleinden op de EU-markt te brengen en haar verzocht dit nieuwe model toe te voegen aan de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 van de Raad, teneinde het aldus vrij te stellen van antidumpingrechten.

De Commissie heeft de bedrijfstak van de Gemeenschap van dit verzoek in kennis gesteld en een onderzoek ingesteld om vast te stellen of de antidumpingrechten van toepassing dienden te zijn op het betrokken product en of het dispositief van Verordening (EG) nr. 2042/2000 van de Raad moest worden aangepast.

2. Onderzocht model

Het verzoek om vrijstelling, vergezeld van de relevante technische gegevens, had betrekking op het volgende model camerasysteem:

Hitachi:

- camerakop V-35W.

Dit model zou een opvolger zijn van de reeds vrijgestelde camerakop V-35.

3. Bevindingen

De camerakop V-35W valt onder de productomschrijving in artikel 1, lid 2, onder a), van Verordening (EG) nr. 2042/2000 van de Raad. Hij wordt echter, zoals het vorige model, voornamelijk gebruikt voor professionele toepassingen en wordt in de EG niet verkocht met het bijbehorende triaxsysteem of de triaxadapter.

Hij wordt dan ook gerekend tot de camerasystemen voor professionele doeleinden in de zin van artikel 1, lid 3, onder e), van Verordening (EG) nr. 2042/2000. Hij dient bijgevolg te worden uitgesloten van het toepassingsgebied van de bestaande antidumpingmaatregelen en te worden toegevoegd aan de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000.

In overeenstemming met de gebruikelijke werkwijze van de communautaire instellingen moet dit nieuwe model worden vrijgesteld van het antidumpingrecht vanaf de datum waarop de diensten van de Commissie het desbetreffende verzoek om vrijstelling hebben ontvangen. Derhalve moeten alle exemplaren van het volgende cameramodel die vanaf 11 april 2006 zijn of worden ingevoerd, met ingang van die datum worden vrijgesteld van het antidumpingrecht:

Hitachi:

- camerakop V-35W.

4. Mededeling aan belanghebbenden en conclusies

De Commissie heeft de bedrijfstak van de Gemeenschap en de producent/exporteur van de betrokken TCS in kennis gesteld van haar bevindingen en hen in de gelegenheid gesteld hun standpunt kenbaar te maken. Geen van hen maakte bezwaar tegen de bevindingen van de Commissie.

Gezien het bovenstaande wordt voorgesteld de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 van de Raad dienovereenkomstig te wijzigen.

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

De bijlage bij Verordening (EG) nr. 2042/2000 wordt vervangen door de bijlage bij deze verordening.

Artikel 2

1. Deze verordening treedt in werking op de dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .

2. Deze verordening is van toepassing op de invoer van het volgende model dat wordt vervaardigd en naar de Gemeenschap uitgevoerd door de volgende producent/exporteur:

Hitachi, vanaf 11 april 2006

- camerakop V-35W.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De Voorzitter

BIJLAGE

Professionele camerasystemen die geen televisiecamerasystemen (omroepcamerasystemen) zijn en die van het toepassingsgebied van de maatregelen zijn uitgesloten

Naam van het bedrijf Camerakoppen Zoeker Camerabesturings-eenheid Bedienings-eenheid Regeleenheid Camera-adapters

Sony DXC-M7PK DXC-M7P DXC-M7PH DXC-M7PK/1 DXC-M7P/1 DXC-M7PH/1 DXC-327PK DXC-327PL DXC-327PH DXC-327APK DXC-327APL DXC-327AH DXC-537PK DXC-537PL DXC-537PH DXC-537APK DXC-537APL DXC-537APH EVW-537PK EVW-327PK DXC-637P DXC-637PK DXF-3000CE DXF-325CE DXF-501CE DXF-M3CE DXF-M7CE DXF-40CE DXF-40ACE DXF-50CE DXF-601CE DXF-40BCE DXF-50BCE DXF-701CE DXF-WSCE i DXF-801CE i HDVF-C30W CCU-M3P CCU-M5P CCU-M7P CUU-M5AP i RM-M7G RM-M7E i __ CA-325P CA-325AP CA-325B CA-327P CA-537P CA-511 CA-512P CA-513 VCT-U14 i

DXC-637PL DXC-637PH PVW-637PK PVW-637PL DXC-D30PF DXC-D30PK DXC-D30PL DXC-D30PH DSR-130PF DSR-130PK DSR-130PL PVW-D30PF PVW-D30PK PVW-D30PL DXC-327BPF DXC-327BPK DXC-327BPL DXC-327BPH DXC-D30WSP i DXC-D35PH i DXC-D35PL i DXC-D35PK i DXC-D35WSPL i DSR-135PL i

Ikegami HC-340 HC-300 HC-230 HC-240 HC-210 HC-390 LK-33 HDL-30MA HDL-37 HC-400 i HC-400W i HDL-37E HDL-10 HDL-40 HC-500 i HC-500W i VF15-21/22 VF-4523 VF15-39 VF15-46 i VF5040 i VF5040W i MA-200/230 MA-200A i MA-400 i CCU-37 CCU- RCU-240 RCU-390 i RCU-400 i RCU-240A __ CA-340 CA-300 CA-230 CA-390 CA-400 i CA-450 i

Hitachi SK-H5 SK-H501 DK-7700 DK-7700SX HV-C10 HV-C11 HV-C10F Z-ONE (L) Z-ONE (H) Z-ONE Z-ONE A (L) Z-ONE A (H) Z-ONE A (F) Z-ONE A Z-ONE B (L) Z-ONE B (H) Z-ONE B (F) Z-ONE B Z-ONE B (M) Z-ONE B (R) FP-C10 (B) FP-C10 (C) FP-C10 (D) FP-C10 (G) FP-C10 (L) FP-C10 (R) FP- C10 (S) FP-C10 (V) FP-C10 (F) FP-C10 FP-C10 A FP-C10 A (A) FP-C10 A (B) FP-C10 A (C) FP-C10 A (D) FP-C10 A (F) FP-C10 A (G) FP-C10 A (H) FP-C10 A (L) FP-C10 A (R) FP-C10 A (S) FP-C10 A (T) FP-C10 A (V) FP-C10 A (W) Z-ONE C (M) Z-ONE C (R) Z-ONE C (F) Z-ONE C HV-C20 HV-C20M Z-ONE-D Z-ONE-D (A) Z-ONE-D (B) Z-ONE-D (C) Z-ONE.DA i V-21 i V-21W i V-35 i DK-H31 i V-35W i GM-5 (A) GM-5-R2 (A) GM-5-R2 GM-50 GM-8A i GM-9 i GM-51 i RU-C1 (B) RU-C1 (D) RU-C1 RU-C1-S5 RU-C10 (B) RU-C10 (C) RC-C1 RC-C10 RU-C10 RU-Z1 (B) RU-Z1 (C) RU-Z1 RC-C11 RU-Z2 RC-Z1 RC-Z11 RC-Z2 RC-Z21 RC-Z2A i RC-Z21A i RU-Z3 i RC-Z3 i RU-Z35 i RU-3300N i __ __ CA-Z1 CA-Z2 CA-Z1SJ CA-Z1SP CA-Z1M CA-Z1M2 CA-Z1HB CA-C10 CA-C10SP CA-C10SJA CA-C10M CA-C10B CA-Z1A i CA-Z31 i CA-Z32 i CA-ZD1 i CA-Z35 i EA-Z35 i

Matsushita WV-F700 WV-F700A WV-F700SHE WV-F700ASHE WV-F700BHE WV-F700ABHE WV-F700MHE WV-F350 WV-F350HE WV-F350E WV-F350AE WV-F350DE WV-F350ADE WV-F500HE (*) WV-F-565HE AW-F575HE AW-E600 AW-E800 AW-E800A AW-E650 AW-E655 AW-E750 AW-E860L AK-HC910L AK-HC1500G WV-VF65BE WV-VF40E WV-VF39E WV-VF65BE (*) WV-VF40E (*) WV-VF42E WV-VF65B AW-VF WV-RC700/B WV-RC700/G WV-RC700A/B WV-RC700A/G WV-RC36/B WV-RC36/G WV-RC37/B WV-RC37/G WV-CB700E WV-CB700AE WV-CB700E (*) WV-CB700AE (*) WV-RC700/B (*) WV-RC700/G (*) WV-RC700A/B (*) WV-RC700A/G (*) WV-RC550/G WV-RC550/B WV-RC700A WV-CB700A WV-RC550 WV-CB550 AW-RP501 AW-RP505 AK-HRP900 AK-HRP __ __ WV-AD700SE WV-AD700ASE WV-AD700ME WV-AD250E WV-AD500E (*) AW-AD500AE AW-AD700BSE

JVC KY-35E KY-27ECH KY-19ECH KY-17FITECH KY-17BECH KY-F30FITE KY-F30BE KY-F560E KY-27CECH KH-100U KY-D29ECH KY-D29WECH i VF-P315E VF-P550E VF-P10E VP-P115E VF-P400E VP-P550BE VF-P116E VF-P116WE i VF-P550WE i RM-P350EG RM-P200EG RM-P300EG RM-LP80E RM-LP821E RM-LP35U RM-LP37U RM-P270EG RM-P210E __ __ KA-35E KA-B35U KA-M35U KA-P35U KA-27E KA-20E KA-P27U KA-P20U KA-B27E KA-B20E KA-M20E KA-M27E

Olympus MAJ-387N MAJ-387I OTV-SX 2 OTV-S5 OTV-S

Camera OTV-SX

Ook master set up unit (MSU) of master control panel (MCP) genoemd.  i Modellen die zijn vrijgesteld mits het bijbehorende triaxsysteem of de bijbehorende triaxadapter niet op de EG-markt wordt verkocht.