Toelichting bij COM(2007)139 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de partnerschapsovereenkomst met Rusland in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking (PSO) waarbij een partnerschap tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Russische Federatie, anderzijds, is een “gemengde” overeenkomst, die op 1 december 1997 in werking is getreden, dat wil zeggen vóór de uitbreiding van de EU met Bulgarije en Roemenië. Er moet dan ook een protocol bij de PSO worden opgesteld om de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de overeenkomst mogelijk te maken, overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de toetredingsakte die aan het toetredingsverdrag van 25 april 2005 is gehecht.

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Gemeenschap en haar lidstaten met de Russische Federatie onderhandelingen te openen over sluiting van een protocol bij de overeenkomst inzake partnerschap en samenwerking.

De onderhandelingen met de Russische Federatie zijn inmiddels afgerond. De tekst van het tot stand gekomen protocol is aan dit besluit gehecht.

De aangehechte voorstellen betreffen (1) een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en (2) een besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol.

De Commissie stelt voor dat de Raad:

- een besluit neemt over de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten;

- het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten sluit en zijn goedkeuring hecht aan de sluiting van het protocol door de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.