Toelichting bij COM(2005)88 - Gemeenschappelijke statistiek van de structuur en de activiteit van buitenlandse filialen - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2005)88 - Gemeenschappelijke statistiek van de structuur en de activiteit van buitenlandse filialen. |
---|---|
bron | COM(2005)88 ![]() ![]() |
datum | 15-03-2005 |
De economische mondialisering heeft gevolgen voor het bedrijfsleven. Daarom zijn er statistieken nodig om de beleidsmakers in de lidstaten en de EU bij de opstelling van passend beleid en de bedrijven bij de beoordeling van lopende ontwikkelingen te helpen. Bovendien zijn er statistieken nodig ter ondersteuning van diverse andere beleidsgebieden, bijvoorbeeld de werking van de interne markt of de uitvoering van de GATS[1].
Tot dusverre werden in de lidstaten op vrijwillige basis gegevens verzameld over de structuur en de activiteit van buitenlandse filialen; hierbij is gebleken dat het verzamelen van dergelijke gegevens haalbaar is. In het kader van de structurele bedrijfsstatistieken zijn statistieken van de buitenlandse filialen in het binnenland (interne FATS) verzameld door de bedrijfsstatistieken in te delen naar nationaliteit van de buitenlandse ondernemingen die in die filialen zeggenschap hebben. Er zijn ook interne FATS verzameld in het kader van de betalingsbalansstatistiek, door gegevens te genereren voor de subset waarbij de buitenlandse directe investeringen een zodanig niveau hebben bereikt dat de desbetreffende bedrijven in handen zijn van het buitenland. Over de externe FATS (statistiek van de activiteit van buitenlandse filialen in het buitenland) zijn op strikt vrijwillige basis gegevens verzameld in het kader van de betalingsbalansstatistiek. Voor buitenlandse filialen waarover een directe investeerder zeggenschap heeft zijn deze gegevens voorts gebaseerd op uitbreidingen van de variabelen die voor de buitenlandse directe investeringen worden verzameld.
Hoewel alle lidstaten van EU15 in het kader van de een of andere statistiek gegevens voor interne FATS verstrekten, konden geen EU15-totalen worden berekend omdat de dekking, variabelen en methoden uiteenliepen. Omdat alle gebruikers EU-totalen nodig hebben, moest de verzameling van gegevens voor interne FATS worden geharmoniseerd, teneinde een gemeenschappelijk kader voor de productie van coherente FATS te creƫren. Voor externe FATS verzamelen slechts negen lidstaten op vrijwillige basis gegevens.
In de voorgestelde verordening wordt gespecificeerd welke gegevens worden verwacht. Het staat de lidstaten evenwel vrij te beslissen hoe zij deze op de beste manier kunnen krijgen.
Dit voorstel is het resultaat van veel overleg en talrijke vergaderingen met de lidstaten, waarvan verreweg de meeste het voorstel steunen.
Inhoud van de verordening
De verordening omvat twee gemeenschappelijke modules, een voor interne FATS (bijlage I) en een voor externe FATS (bijlage II).
De gemeenschappelijke module voor interne FATS (bijlage I) is grotendeels gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in het kader van Verordening (EG, Euratom) nr. 58/97 van de Raad inzake structurele bedrijfsstatistieken (SBS-verordening). Door gegevens over de kenmerken te verzamelen, kunnen de omvang en de intensiteit van de mondialisering in de interne markt worden gemeten en wordt informatie over kapitaalbewegingen, directe investeringen en technologie verkregen. Dankzij de rechtstreekse koppeling met de structurele bedrijfsstatistieken kunnen ondernemingen in buitenlandse handen worden vergeleken met die welke in binnenlandse handen zijn, zodat het gemakkelijk is een analyse te maken van de verschillen in productiviteit, prestaties en winstgevendheid en van de gevolgen voor de economische prestaties, uitgedrukt in groei, werkgelegenheid en onderzoek en ontwikkeling.
De indeling van de economische activiteit op basis van de NACE[2] geeft informatie over de spreiding van de buitenlandse zeggenschap in de economie van het meldende land en over het internationale concurrentievermogen van bepaalde sectoren. De indeling naar controlerend land geeft een beeld van de rol van bepaalde landen als vestigingsplaats van ondernemingen die filialen in de lidstaten van de EU hebben en van de attractiviteit van elk der lidstaten.
De gemeenschappelijke module voor externe FATS (bijlage II) omvat ook een indeling naar land van vestiging en economische activiteit van de buitenlandse filialen waarover binnenlandse ondernemingen zeggenschap hebben. De structuur van de voorgestelde kenmerken komt overeen met die voor de buitenlandse directe investeringen in de ontwerp-verordening betreffende betalingsbalansstatistieken. Wegens bezwaren van de lidstaten op een eerdere versie, die in september 2003 aan het CSP werd voorgelegd, zullen voor alle kenmerken voor de externe FATS, zoals gedefinieerd in bijlage II, proefstudies worden gehouden.
Aangezien de gebruikers van interne FATS ook informatie vragen die niet door de ontwerp-verordening wordt bestreken, zijn proefstudies gepland naar de haalbaarheid van de verzameling van nog gedetailleerdere informatie. Wegens de bezwaren van de lidstaten op de in september 2003 aan het CPS voorgelegde eerdere versie voor externe FATS, zullen nu voor de hele bijlage II proefstudies worden gehouden.
In de gezamenlijke FATS-werkgroep is de verordening grondig besproken met vertegenwoordigers van de lidstaten en de kandidaat-lidstaten. In deze werkgroep zaten beide groepen verschaffers van gegevens: de nationale bureaus voor de statistiek die in het kader van de structurele bedrijfsstatistieken FATS-gegevens verzamelen en de centrale banken die dit doen in het kader van de betalingsbalansstatistiek. Het voorstel werd ook in het CMFB[3] en de BSDG[4] met de lidstaten en de kandidaat-lidstaten besproken en ontving daar van alle kanten steun. Beide modules zijn opgesteld na uitvoerig overleg met de lidstaten, die instemmen met de inhoud en met de lijsten zelf.