Toelichting bij COM(2007)201 - Wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 1941/2006, (EG) nr. 2015/2006 en (EG) nr. 41/2007 wat betreft de vangstmogelijkheden voor bepaalde visbestanden en de bij de visserij in acht te nemen voorwaarden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 1941/2006 van de Raad zijn, voor 2007, de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de Oostzee van toepassing zijn, alsmede de bij de visserij in acht te nemen voorschriften vastgesteld. Om een aantal technische punten te verduidelijken, moet deze verordening worden gewijzigd.

1. Tijdens de Raadsbijeenkomst van oktober 2006 werd afgesproken het aantal extra dagen met een verbod die op nationale basis aan de lidstaten moeten worden toegewezen, te verdelen in perioden van niet minder dan vijf dagen. De lidstaten dienden uiterlijk op 7 januari 2007 aan de Commissie mee te delen hoeveel extra dagen met een verbod precies resteren tot het einde van het jaar. Deze bepaling wordt evenwel niet toegepast wanneer deze individuele dagen met een verbod in verband staan met één van de vaste gesloten perioden die in die verordening zijn vastgesteld, op voorwaarde dat de totale looptijd van de gesloten dagen niet minder dan vijf dagen bedraagt. Daarom dient retroactief verduidelijking te worden verschaft over de toewijzing van de extra dagen met een verbod door de lidstaten op nationale basis.

Bij Verordening (EG) nr. 2015/2006 van de Raad zijn, voor 2007-2008, de vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Gemeenschap voor bepaalde bestanden van diepzeevissen vastgesteld. Om een aantal technische punten te verduidelijken, moet deze verordening worden gewijzigd.

2. In deel 2 van de bijlage bij die verordening, waarin de jaarlijkse vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Gemeenschap in gebieden met vangstbeperkingen per soort en per gebied zijn bepaald, moeten de gebiedsgegevens voor een aantal TAC's worden verduidelijkt om precies aan te geven in welk gebied een quotum kan worden gevangen. De in twee gevallen fout vermelde quotumgegevens moeten bovendien worden gecorrigeerd.

Bij Verordening (EG) nr. 41/2007 zijn voor 2007 de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, en de bij de visserij in acht te nemen voorschriften vastgesteld.

3. De titel van bijlage IA bij Verordening (EG) nr. 41/2007 en de gebiedsgegevens voor een aantal TAC's in deze bijlage moeten worden verduidelijkt met het oog op de correcte identificatie van de gebieden waarin de quota mogen worden gevangen. Bijgevolg is een wijziging in die zin noodzakelijk.

4. De Commissie voor de visserij in het westelijke en het centrale deel van de Stille Oceaan (WCPFC) heeft tijdens haar derde jaarlijkse vergadering van 11 tot en met 15 december 2006 onder meer maatregelen ter bescherming van tonijnbestanden en regelgeving voor zwaardvis in bepaalde gebieden vastgesteld. De Europese Gemeenschap is één van de verdragsluitende partijen bij deze organisatie. Deze maatregelen moeten derhalve in Gemeenschapsrecht worden omgezet.

5. Naar aanleiding van onderhandelingen die op 18 januari 2007 hebben plaatsgevonden tussen de Gemeenschap, de Faeröer, IJsland, Noorwegen en de Russische Federatie, is een overeenkomst bereikt over de vangstmogelijkheden voor Atlantisch-Scandinavische (Noorse lentepaaiende) haring in het noordoostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Op grond van deze overeenkomst moet het aantal EG-vergunningen worden verhoogd van 77 tot 93. Het akkoord over het aantal vergunningen moet in het Gemeenschapsrecht worden omgezet. Een aparte procedure wordt toegepast voor een voorstel voor een verordening van de Commissie inzake de tenuitvoerlegging van het op de vangstmogelijkheden voor Atlantisch-Scandinavische haring betrekking hebbende gedeelte van de overeenkomst.

Het onderhavige voorstel heeft tot doel de nodige wijzigingen aan te brengen in:

- bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1941/2006;

- deel 2 van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2015/2006;

- de bijlagen IA, IIA, III en IV bij Verordening (EG) nr. 41/2007.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren om de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor dit visseizoen te plannen.