Toelichting bij COM(2007)579 - Sluiting van de overeenkomst betreffende de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling, voor de periode van 16 juni 2007 tot en met 15 juni 2011, van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de visserijovereenkomst met Guinee-Bissau

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau hebben onderhandeld over een partnerschapsovereenkomst inzake visserij waarbij aan vissers uit de Gemeenschap vangstmogelijkheden worden toegekend in de visserijzone van Guinee-Bissau, en hebben die overeenkomst op 23 mei 2007 geparafeerd. Die partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol en de bijlagen erbij, is gesloten voor de duur van vier jaar en kan worden verlengd. Op de dag van haar inwerkingtreding vervangt de partnerschapsovereenkomst de overeenkomst tussen de Regering van de Republiek Guinee-Bissau en de Europese Economische Gemeenschap inzake de visserij voor de kust van Guinee-Bissau, die op 29 augustus 1980 in werking is getreden; laatstgenoemde overeenkomst wordt op die dag ingetrokken.

Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie achteraf door externe deskundigen.

Het hoofddoel van de nieuwe partnerschapsovereenkomst is de samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau te versterken zodat, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader tot stand wordt gebracht voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Guinee-Bissau.

Beide partijen hebben besloten zich te verbinden tot het aangaan van een politieke dialoog over visserijaangelegenheden van wederzijds belang. Voorts verbinden zij zich ertoe de duurzame exploitatie van de visbestanden, de controle en de bewaking van de visserijzones van de Republiek Guinee-Bissau te garanderen en het nodige te doen om de institutionele capaciteit van de Republiek Guinee-Bissau te versterken, met de bedoeling een echt sectoraal visserijbeleid te voeren. In dit verband zal een meerjarig sectoraal programma van de regering, dat tot doel heeft een verantwoorde en duurzame visserij te bevorderen, vóór eind 2007 worden voorgesteld tijdens een nationale conferentie, waar de Gemeenschap vertegenwoordigd zal zijn.

Beide partijen zullen met elkaar afspreken wat de prioriteiten van de steunverlening zullen zijn, en zullen de doelstellingen, de jaarlijkse en meerjarige programmering en de criteria voor de beoordeling van de te bereiken resultaten omschrijven, met de bedoeling te komen tot een duurzaam en verantwoord beheer van de sector. Wat de garnaalvisserij betreft, heeft Guinee-Bissau zich er, in het kader van een beperking van de visserijinspanning, met name toe verbonden de voorwaarden die zijn vastgesteld in het bij het protocol gevoegde beheerplan na te leven.

De financiële tegenprestatie is vastgesteld op 7 miljoen euro per jaar. Van deze financiële tegenprestatie moet 35%, d.i. 2,450 miljoen euro, worden gebruikt voor de ondersteuning en de uitvoering van initiatieven in het kader van het sectorale visserijbeleid van de regering van Guinee-Bissau. Voorts is een aanvullende specifieke bijdrage ten belope van 500 000 euro per jaar in hoofdzaak bedoeld voor de verbetering van de omstandigheden op het gebied van gezondheid en hygiëne van de visserijproducten. Daarnaast zal deze bijdrage evenwel ook kunnen worden gebruikt voor de ondersteuning van controle- en bewakingsmaatregelen. Voorts omvat het protocol een financiële regeling waarvoor in totaal ten hoogste 1 miljoen euro per jaar beschikbaar is en die tot doel heeft de benutting van de vangstmogelijkheden door de reders te verbeteren en de oprichting van tijdelijke ondernemingsverenigingen te steunen.

Wat de vangstmogelijkheden betreft, zullen 19 vaartuigen voor de zegenvisserij, 14 vaartuigen voor de hengelvisserij en 4 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug mogen vissen, en daarnaast ook trawlers voor de garnaalvisserij en trawlers voor de visvangst en de vangst van koppotigen met een totale tonnage per visserijtype van 4 400 brutoton (brt). Op verzoek van de Gemeenschap kunnen in het kader van de overeenkomst experimentele visreizen worden uitgevoerd. Als die positief blijken te zijn, zullen de twee partijen kunnen beslissen nieuwe vangstmogelijkheden aan de vaartuigen van de Gemeenschap toe te wijzen.

Voorts voorziet de partnerschapsovereenkomst in de bevordering van de economische, wetenschappelijke en technische samenwerking in de visserijsector en verwante sectoren.

De Commissie stelt derhalve voor dat de Raad de “Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling betreffende de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling, voor de periode van 16 juni 2007 tot en met 15 juni 2011, van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee-Bissau” bij besluit goedkeurt.

Een voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van de nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij wordt in een aparte procedure behandeld.