Toelichting bij COM(2007)734 - Vaststelling, voor 2008, van de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de Zwarte Zee van toepassing zijn, en tot vaststelling van de bij de visserij in acht te nemen voorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

110

- Doelstellingen van het voorstel

Dit voorstel heeft tot doel om naar aanleiding van de toetreding, op 1 januari 2007, van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie de in 2008 voor de lidstaten bestemde mogelijkheden voor de vangst van de in commercieel opzicht belangrijkste visbestanden in de Zwarte Zee vast te stellen.

120

Algemene context



Volgens Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad van 20 december 2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet dit beleid een exploitatie van de levende aquatische hulpbronnen garanderen die voor duurzame omstandigheden op economisch, ecologisch en sociaal gebied zorgt. Een belangrijk instrument om deze doelstellingen te bereiken is het jaarlijks vaststellen van de vangstmogelijkheden in de vorm van totaal toegestane vangsten (total allowable catches, TAC’s), quota en beperkingen van de visserijinspanning.

De vangstmogelijkheden in de Zwarte Zee, dit keer voor 2008, worden voor het eerst bij een aparte verordening vastgesteld. Gepland is dat deze verordening in november 2007 wordt aangenomen. In de toekomst kan het aantal bestanden en technische maatregelen in deze beheersregeling worden uitgebreid.

In oktober 2007 heeft het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij (WTECV) wetenschappelijk advies inzake de vangstmogelijkheden in de Zwarte Zee voor 2008 uitgebracht.

Het voorstel bevat twee reeksen maatregelen, één tot vaststelling van de TAC's en quota, de andere tot vaststelling van de bij de visserij in acht te nemen technische maatregelen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Geen. Dit is het eerste voorstel op dit gebied voor de Zwarte Zee.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU



De voorgestelde maatregelen zijn ontworpen overeenkomstig de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid en het beleid van de Gemeenschap inzake duurzame ontwikkeling.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



In het voor- en najaar van 2007 heeft in de twee betrokken lidstaten een aantal overlegvergaderingen met de nationale overheden en deskundigen plaatsgevonden.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



In september 2007 is in Roemenië een werkgroep van wetenschappers samengekomen. Deze groep heeft een verslag voorbereid waarin de situatie van de sprot- en tarbotbestanden in de Gemeenschapswateren van de Zwarte Zee werd beschreven. Deze gegevens werden doorgegeven aan het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij (WTECV), dat op zijn beurt advies uitbracht aan de Commissie.

De voorgestelde TAC's zijn in overeenstemming met het advies van het WTECV.

Effectbeoordeling



Het effect dat het onderhavige voorstel waarschijnlijk zal sorteren, werd samen met de nationale overheden en de deskundigen en wetenschappers van de twee betrokken lidstaten onderzocht.

Aangezien het voorstel overeenstemt met de nationale maatregelen die vóór de toetreding van Bulgarije en Roemenië van kracht waren, is het weinig waarschijnlijk dat de impact van de voorgestelde maatregelen op de visserijsector in beide landen aanzienlijke veranderingen voor de betrokken visserijsector zal teweegbrengen. Aangezien het onderhavige voorstel gebaseerd is op wetenschappelijk advies, zal de impact ervan op de betrokken bestanden binnen de grenzen van de duurzaamheid blijven. Het voorstel dient te worden beschouwd als de eerste stap in het vaststellen van de voorwaarden voor een duurzame exploitatie in het gebied op de lange termijn, en bijgevolg als een verbetering van de langetermijnstabiliteit van de vangstsector in beide betrokken lidstaten.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Rechtsgrondslag



De rechtsgrondslag voor dit voorstel is Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad, en met name artikel 20.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



5.

Gedetailleerde toelichting



Het voorstel betreft de voor de lidstaten geldende vangstmogelijkheden voor de visserij in de Zwarte Zee in 2008. De aan de lidstaten toegewezen TAC's en quota zijn opgenomen in bijlage I. De voorgestelde cijfers stemmen overeen met het wetenschappelijke advies.

De in bijlage II opgenomen technische maatregelen zijn aanvullende maatregelen voor het beheer van de visserij op tarbot.

Bovendien bevordert de Commissie de samenwerking op het gebied van visserijbeheer met aan de Zwarte Zee grenzende derde landen. Momenteel wordt bekeken of een regionale visserijorganisatie kan worden opgericht.