Toelichting bij COM(2007)521 - Voorlopige toepassing van protocol 8, inzake de algemene beginselen voor de deelname van Montenegro aan gemeenschappelijke programma’s, bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst met Montenegro

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 22 november 2004 werd door de Europese Gemeenschap en Servië en Montenegro een kaderovereenkomst ondertekend inzake de algemene beginselen voor de deelname van Servië en Montenegro aan communautaire programma’s[1]. Die kaderovereenkomst werd goedgekeurd bij Besluit 2005/527/EG van de Raad[2] en trad op 27 juli 2005 in werking.

Sinds Montenegro op 3 juni 2006 onafhankelijk werd, is deze kaderovereenkomst echter niet meer van toepassing op Montenegro.

Om Montenegro opnieuw dezelfde voordelen te bieden als de andere landen van de westelijke Balkan is aan de Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) een specifiek protocol gehecht, waarin de inhoud van de eerdere kaderovereenkomst is overgenomen (protocol 8). In artikel 132 van de SAO wordt bepaald: “In protocol 8 worden de algemene beginselen vastgesteld voor de deelname van Montenegro aan communautaire programma’s.”

In afwachting van de inwerkingtreding van de SAO stelt de Europese Commissie voor, na de ratificatie door Montenegro, de Gemeenschap en de lidstaten en overeenkomstig de onderhandelingsrichtsnoeren en artikel 139 van de SAO zelf, een interimovereenkomst te sluiten, zodat de bepalingen inzake handel en aanverwante zaken van de SAO zo snel mogelijk na de ondertekening van de SAO in werking kunnen treden.

Protocol 8 inzake de algemene beginselen voor de deelname van Montenegro aan communautaire programma’s kan geen onderdeel zijn van die interimovereenkomst, omdat het geen betrekking heeft op de handel.

Om Montenegro de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan programma’s van de Europese Gemeenschap, stelt de Commissie daarom voor protocol 8 bij de SAO voorlopig toe te passen door middel van een briefwisseling tussen de Gemeenschap en de Republiek Montenegro.