Toelichting bij COM(2007)661 - Beginselen, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het partnerschap voor de toetreding met Turkije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 februari 2006 heeft de Raad het herziene partnerschap voor de toetreding met Turkije goedgekeurd, op basis van het voorstel van de Commissie van 9 november 2005. De partnerschappen omvatten prioriteiten voor de korte en middellange termijn. De Commissie acht het passend een voorstel in te dienen om het partnerschap voor de toetreding met Turkije bij te werken.

Dit vierde partnerschap voor de toetreding met Turkije is gebaseerd op Verordening (EG) nr. 390/2001, op grond waarvan de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen en op voorstel van de Commissie, een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding, zoals deze aan Turkije zullen worden voorgelegd, alsook over belangrijke wijzigingen die daarin naderhand zullen worden aangebracht.

De bevoegde autoriteiten van Turkije zouden naar aanleiding van het partnerschap voor de toetreding een plan moeten opstellen met een tijdschema en gedetailleerde gegevens over de maatregelen die het land met het oog daarop wil nemen. De Commissie zal de voortgang met betrekking tot de prioriteiten regelmatig controleren.

De prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding vormen de basis voor de programmering van de financiële bijstand van de Gemeenschap, die ook in de toekomst op grond van de bestaande financiële instrumenten zal worden verleend, met name Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad van 17 juli 2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA).

Dit voorstel voor een besluit van de Raad heeft geen financiële implicaties. Gezien het bovenstaande verzoekt de Commissie de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad.