Toelichting bij COM(2007)366 - Sluiting van protocollen tot wijziging van de Overeenkomsten inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten tussen de EG en - de regering van Georgië - Libanon - de Maldiven - Moldavië - de regering van Singapore en - Uruguay in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Ingevolge de arresten van het Hof van Justitie in de zogenaamde 'Open Skies'-zaken heeft de Raad de Commissie op 5 juni 2003 een mandaat verleend om met derde landen te onderhandelen over de vervanging van sommige bepalingen in bestaande overeenkomsten door een communautaire overeenkomst[1] (het 'horizontale mandaat'). Deze overeenkomsten hebben ten doel alle communautaire luchtvaartmaatschappijen niet-discriminerende toegang tot luchtroutes tussen de Gemeenschap en derde landen te verlenen en bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen lidstaten en derde landen in overeenstemming te brengen met de Gemeenschapswetgeving.

Algemene context


De Europese Gemeenschap heeft een horizontale luchtvaartovereenkomst ondertekend met Georgië op 3 mei 2006, met Libanon op 7 juli 2006, met de Maldiven op 21 september 2006, met Moldavië op 11 april 2006, met Singapore op 9 juni 2006 en met Uruguay op 3 november 2006. Deze overeenkomsten brengen de bestaande bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen de desbetreffende derde landen en EU-lidstaten in overeenstemming met de Gemeenschapswetgeving. De protocollen voorzien in de technische en taalkundige aanpassingen van de horizontale overeenkomsten die nodig zijn ingevolge de toetreding van de Republiek Bulgarije en de Republiek Roemenië.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


De bepalingen van de overeenkomsten die door de protocollen zijn gewijzigd vervangen de bestaande bepalingen in de bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen Bulgarije en Roemenië en de derde landen, of zijn een aanvulling daarop.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU


De overeenkomsten dienen ook een fundamentele doelstelling van het externe luchtvaartbeleid van de Gemeenschap, omdat zij de bestaande bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten in overeenstemming brengen met de Gemeenschapswetgeving.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Niet van toepassing

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Niet van toepassing

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Overeenkomstig de mechanismen en richtsnoeren in de bijlage bij het 'horizontale mandaat' heeft de Commissie met derde landen overeenkomsten ondertekend ter vervanging van sommige bepalingen in bestaande bilaterale overeenkomsten inzake luchtdiensten tussen lidstaten en de derde landen. Het protocol voorziet in de nodige vervangingen van de bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen derde landen en Bulgarije en Roemenië ingevolge de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU op 1 januari 2007. De relevante bepalingen zullen worden toegevoegd aan de bijlage bij de horizontale overeenkomsten tussen de Europese Gemeenschap en respectievelijk Georgië, Libanon, de Maldiven, Moldavië, Singapore, Uruguay.

Rechtsgrondslag


Artikel 80, lid 2, en artikel 300, leden 2 en 3, van het EG-Verdrag.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel is volledig gebaseerd op het door de Raad verleende 'horizontale mandaat', waarin rekening is gehouden met de onder de Gemeenschapswetgeving en door lidstaten gesloten bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten vallende kwesties.

Evenredigheidsbeginsel


Bij het protocol worden bepalingen in bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten slechts in zoverre gewijzigd of aangevuld als nodig is om deze in overeenstemming te brengen met de Gemeenschapswetgeving.

Keuze van instrumenten



De protocollen tot wijziging van de overeenkomsten tussen de Gemeenschap en de derde landen zijn het meest efficiënte instrument om de bestaande bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen de Republiek Bulgarije of de Republiek Roemenië enerzijds en de bovenvermelde derde landen anderzijds in overeenstemming te brengen met de Gemeenschapswetgeving.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de communautaire begroting.

4.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Het voorstel voorziet in vereenvoudiging van wetgeving.

De relevante bepalingen van bilaterale overeenkomsten voor luchtdiensten tussen de Republiek Bulgarije en respectievelijk Georgië, de Republiek Libanon, de Republiek der Maldiven, de Republiek Moldavië en de Republiek Singapore, en tussen de Republiek Roemenië en respectievelijk Georgië, de Republiek Libanon, de Republiek Moldavië, de Republiek Singapore en de Republiek ten Oosten van de Uruguay worden vervangen of aangevuld door in één enkele communautaire overeenkomst ondergebrachte bepalingen.

Nadere uitleg van het voorstel


Overeenkomstig de standaardprocedure voor het wijzigen van internationale overeenkomsten wordt de Raad verzocht zijn goedkeuring te geven aan - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Georgië inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten; - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Libanon inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten; - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek der Maldiven inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten; - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Moldavië inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten; - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Republiek Singapore inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten; en - het Protocol tot wijziging van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek ten oosten van de Uruguay inzake bepaalde aspecten van luchtdiensten, teneinde rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en de Republiek Roemenië tot de Europese Unie en om de voorzitter van de Raad te machtigen namens de Gemeenschap de in de protocollen bedoelde kennisgeving te verrichten.

1. 2007/0125 (CNS)