Toelichting bij COM(2007)648 - Sluiting van de visserijovereenkomst met Ivoorkust

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2007)648 - Sluiting van de visserijovereenkomst met Ivoorkust.
bron COM(2007)648 NLEN
datum 30-10-2007
De Gemeenschap en Ivoorkust hebben onderhandeld over een partnerschapsovereenkomst inzake visserij waarbij aan vissers uit de Gemeenschap vangstmogelijkheden worden toegekend in de visserijzone van Ivoorkust, en hebben deze overeenkomst op 5 april 2007 geparafeerd. Die partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol en de bijlage erbij, is gesloten voor een periode van zes jaar en kan worden verlengd. Op de dag van haar inwerkingtreding vervangt de onderhavige overeenkomst de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en Ivoorkust inzake de visserij voor de kust van Ivoorkust, die op 19 december 1990 in werking is getreden; laatstgenoemde overeenkomst wordt op dat moment ingetrokken.

Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie vooraf en een evaluatie achteraf door externe deskundigen.

Het hoofddoel van de nieuwe partnerschapsovereenkomst is de samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Ivoorkust te versterken en daartoe, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader in te stellen voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Ivoriaanse visserijzone. De twee partijen verbinden zich tot het aangaan van een politieke dialoog over visserijaangelegenheden van wederzijds belang. In het kader van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst zal bijzondere aandacht worden geschonken aan de ondersteuning van het visserijbeleid van Ivoorkust. Beide partijen zullen met elkaar afspreken wat de prioriteiten voor die ondersteuning zullen zijn, en zullen de doelstellingen, de jaarlijkse en meerjarige programmering en de criteria voor de beoordeling van de te bereiken resultaten omschrijven, met de bedoeling te komen tot een duurzaam en verantwoord beheer van de sector.

De financiƫle tegenprestatie is vastgesteld op 595.000 euro per jaar. Deze financiƫle tegenprestatie moet volledig worden gebruikt voor de ondersteuning en de uitvoering van initiatieven in het kader van het sectorale visserijbeleid van de Ivoriaanse regering.

Wat de vangstmogelijkheden betreft, is overeengekomen dat 25 zegenvisserijvaartuigen en 15 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug mogen vissen. Op verzoek van de Gemeenschap kunnen in het kader van de overeenkomst experimentele visreizen worden uitgevoerd. Als die positief blijken te zijn, zullen de twee partijen kunnen beslissen nieuwe vangstmogelijkheden aan de communautaire vaartuigen toe te wijzen. Het protocol voorziet eveneens in een herzieningsclausule op grond waarvan het protocol en de bijlagen daarbij na de derde verjaardag ervan kunnen worden gewijzigd indien de gemengde commissie dit nodig acht.

Voorts voorziet de partnerschapsovereenkomst in de bevordering van de economische, wetenschappelijke en technische samenwerking in de visserijsector en aanverwante sectoren.

Op basis hiervan stelt de Commissie de Raad voor de sluiting van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en Ivoorkust bij verordening goed te keuren.