Toelichting bij COM(2007)656 - Beginselen, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europese partnerschap met Albanië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europese Raad van Thessaloniki van 19 en 20 juni 2003 bekrachtigde de “agenda van Thessaloniki voor de Westelijke Balkan”, waarin de Europese partnerschappen worden ingevoerd als middel om het Europese perspectief van de landen van de Westelijke Balkan gestalte te geven.

Op 30 januari 2006 heeft de Raad het herziene Europese partnerschap met Albanië goedgekeurd, op basis van het voorstel van de Commissie van 9 november 2005. De partnerschappen omvatten prioriteiten voor de korte en middellange termijn. Van de landen wordt verwacht dat zij de kortetermijnprioriteiten binnen één tot twee jaar verwezenlijken.

De Commissie acht het passend een voorstel in te dienen om het Europese partnerschap met Albanië bij te werken. Bij het hernieuwde Europese partnerschap wordt uitgegaan van Verordening (EG) nr. 533/2004 van 22 maart 2004 en er wordt rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen die worden beschreven in het voortgangsverslag over 2007. Het bevat de korte- en middellangetermijnprioriteiten voor de voorbereidingen van het land op verdere integratie met de Europese Unie.

De bevoegde autoriteiten van Albanië zouden naar aanleiding van het Europese partnerschap een plan moeten opstellen met een tijdschema en gedetailleerde gegevens over de maatregelen die het land met het oog daarop wil nemen. De Commissie zal de voortgang met betrekking tot de prioriteiten regelmatig controleren.

De prioriteiten van het Europese Partnerschap vormen de basis voor de programmering van de financiële bijstand van de Gemeenschap, die ook in de toekomst op grond van de bestaande financiële instrumenten zal worden verleend, met name Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad van 17 juli 2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA).

Dit voorstel voor een besluit van de Raad heeft geen financiële implicaties. Gezien het bovenstaande verzoekt de Commissie de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad.