Toelichting bij COM(2007)427 - Reglement van orde van het Comité van het Europees Ontwikkelingsfonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig artikel 8 van het Intern Akkoord[1] met betrekking tot de ACS-EG-partnerschapsovereenkomst die op 23 juni 2000 te Cotonou werd ondertekend en door de op 25 juni 2005 in Luxemburg ondertekende overeenkomst werd gewijzigd, is bij de Commissie een Comité van het Europees Ontwikkelingsfonds ingesteld voor de middelen van het Europees Ontwikkelingsfonds die door de Commissie worden beheerd.

Het Intern Akkoord treedt in werking zodra de ratificatieprocedures zijn beëindigd. Bij besluit van de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten in het kader van de Raad bijeen van 17 juli 2006[2] werden een aantal bepalingen van de overeenkomst, met inbegrip van artikel 8 (instelling en werkwijze van het Comité), vanaf een eerdere datum op voorlopige basis toegepast.

Overeenkomstig artikel 8, lid 5, van het Intern Akkoord moet de Raad, met eenparigheid van stemmen, het reglement van orde van het Comité van het Europees Ontwikkelingsfonds vaststellen.

De Gemeenschap moet bijgevolg een nieuw reglement van orde van het Comité van het Europees Ontwikkelingsfonds vaststellen zodat dit de taken die uit het Intern Akkoord voortvloeien, kan uitoefenen.

Het bij dit ontwerp-besluit gevoegde ontwerp-reglement van orde voor het Comité van het Europees Ontwikkelingsfonds werd aangepast om rekening te houden met de relevante bepalingen van het nieuwe Intern Akkoord. Er werd ook rekening gehouden met de resultaten van de vereenvoudigings- en harmoniseringsinspanningen van de Commissie op het gebied van de comitéprocedure en met het standaardreglement van orde dat door de Commissie in dit kader is aangenomen.

Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.