Toelichting bij COM(2006)655 - Nieuwe statistische classificatie van producten gekoppeld aan activiteiten (CPA)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


De statistische classificatie van producten gekoppeld aan activiteiten, de CPA, werd in 1993 vastgesteld met het oog op de harmonisatie van economische statistieken. De classificatie is nauw verbonden met de statistische classificatie van economische activiteiten, de NACE. Er wordt nu een herziene versie van de CPA voorgesteld, die rekening houdt met de economische ontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar en die aansluit op een omvangrijke herziening van de NACE en van andere internationale classificaties van producten.

Algemene context


De CPA is sinds haar invoering in 1993 op enkele kleinere punten gewijzigd. Een herziening is noodzakelijk geworden omdat de economie sindsdien aanzienlijk veranderd is en de internationale classificaties van activiteiten en producten ingrijpend herzien zijn. De herziene CPA die hier wordt voorgesteld, sluit dan ook beter aan bij de economische realiteit en is beter vergelijkbaar met andere internationale classificaties.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Verordening (EEG) nr. 3696/93 van de Raad van 29 oktober 1993 betreffende de statistische classificatie van producten, gekoppeld aan de economische activiteiten in de Europese Economische Gemeenschap (CPA).

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Sinds 2002 is herhaaldelijk overleg gepleegd met de nationale bureaus voor de statistiek en de Europese bedrijfs- en brancheorganisaties, waarbij om voorstellen voor wijzigingen van de CPA 2002 werd gevraagd.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Alle voorstellen zijn door werkgroepen van technische deskundigen overwogen en geanalyseerd.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Eurostat heeft drie opties overwogen. Optie 1 was de classificatie niet te herzien. Er zou dan geen koppeling meer zijn met de EU-classificatie van economische activiteiten, de NACE, die onlangs is herzien. Ook zouden statistieken niet meer vergelijkbaar zijn met die van andere economieën en zou de statistische informatie niet op de huidige behoeften zijn afgestemd. Optie 2 was een nieuwe verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een herziene CPA die aansluit bij de economische realiteit, statistieken oplevert die vergelijkbaar zijn met die van andere internationale classificaties en voor continuïteit zorgt ten opzichte van de vorige classificatie. Optie 3 was een nieuwe verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de herziene CPA waarin ook alle aanverwante uitvoeringsactiviteiten precies zijn geregeld. Dit zou het moeilijk kunnen maken de herziene NACE en herziene CPA gelijktijdig toe te passen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Vaststelling van een herziene classificatie van producten gekoppeld aan activiteiten.

Rechtsgrondslag


De rechtsgrondslag voor de communautaire statistiek is artikel 285 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. Krachtens dit artikel moet de Raad volgens de medebeslissingsprocedure maatregelen voor de opstelling van statistieken nemen wanneer dit voor de vervulling van de taken van de Gemeenschap nodig is. Als eisen waaraan bij de productie van communautaire statistieken moet worden voldaan, noemt het artikel onpartijdigheid, betrouwbaarheid, objectiviteit, wetenschappelijke onafhankelijkheid, kosteneffectiviteit en statistische geheimhouding.

Subsidiariteitsbeginsel


Daar het doel van het voorgestelde optreden, namelijk de vaststelling van een gemeenschappelijke classificatie van producten gekoppeld aan activiteiten met het oog op de opstelling van vergelijkbare statistieken, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt, moet de Gemeenschap overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel de vereiste maatregelen nemen.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

De voorgestelde verordening bevat een bepaling op grond waarvan de lidstaten een eigen, aan de specifieke behoeften van de nationale economie aangepaste statistische classificatie mogen vaststellen, mits deze in overeenstemming is met de CPA. Overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan wat nodig is om het doel, de vaststelling van een herziene classificatie van producten gekoppeld aan activiteiten, te bereiken.



Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn. Bij de voorgestelde verordening wordt een bestaande verordening ingetrokken.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Evaluatie-/herzienings-/vervalbepaling



Het voorstel bevat geen evaluatie-, herzienings- of vervalbepaling.

Europese Economische Ruimte


De voorgestelde maatregel heeft gevolgen voor de EER en moet daarom worden uitgebreid tot de Europese Economische Ruimte.

E-

1. 2006/0218 (COD)