Toelichting bij COM(2007)623-2 - Sluiting van een protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst met Macedonië in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten onderhandelingen te openen met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië met het oog op de sluiting van een protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie.

Er vonden vier onderhandelingsronden plaats: op 27 oktober 2006, 27 november 2006, 29 maart 2007 en 11 mei 2007. Op 26 juli en 13 september 2007 werd het protocol door middel van een briefwisseling geparafeerd door respectievelijk de Commissie en de regering van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. De tekst van het geparafeerde protocol is opgenomen als bijlage.

Bijgaande voorstellen hebben betrekking op 1) een besluit van de Raad inzake de ondertekening van het protocol en 2) een besluit van de Raad en de Commissie inzake de sluiting van het protocol.

De Commissie stelt voor dat de Raad:

- besluit tot ondertekening van het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten;

- het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten sluit en zijn goedkeuring hecht aan de sluiting door de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.