Toelichting bij COM(2008)8 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 866/2004 inzake een regeling op grond van artikel 2 van Protocol nr. 10 van de Toetredingsakte met voorschriften ten aanzien van goederen, diensten en personen die de lijn in Cyprus overschrijden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op grond van artikel 2 van Protocol nr. 10 bij de Toetredingsakte van 2003 heeft de Raad bij Verordening (EG) nr. 866/2004 voorzien in een regeling met speciale voorschriften ten aanzien van goederen, diensten en personen die de lijn overschrijden tussen de gebieden van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, en de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus wel feitelijk het gezag uitoefent.

Gelet op de ervaringen die zijn opgedaan sinds de inwerkingtreding van de vorige ingrijpende wijzigingsverordening (Verordening (EG) nr. 293/2005 van de Raad), moeten de handel en het economische verkeer op het eiland worden versterkt. Te dien einde moet worden voorzien in de volledige opheffing van de rechten op landbouw­producten die van oorsprong zijn uit de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent. Tot dusver zijn bij Verordening (EG) nr. 1624/2005 van de Commissie uitsluitend de rechten op citrusvruchten opgeheven. In de toekomst kan een dergelijke omslachtige procedure worden vermeden. Te dien einde wordt voorgesteld om de vrijstellingsregeling van de verordening uit te breiden.

Er dient ook een transparante regeling te worden getroffen voor goederen die tijdelijk worden binnengebracht (tot zes maanden) in de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent, vanuit de gebieden waarover zij niet feitelijk het gezag uitoefent. Het doel daarvan is, ten eerste, dat bedrijven die zijn gevestigd in de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, worden gestimuleerd om diensten te verrichten aan de andere kant van de lijn doordat zij hun uitrusting kunnen meenemen. Ten tweede moeten dergelijke bedrijven zo gemakkelijker kunnen deelnemen aan handelsbeurzen of vergelijkbare evenementen in de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent. Ten derde moeten goederen die zijn bestemd om te worden gerepareerd in de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent, de lijn kunnen overschrijden. Voor dergelijke goederen moet redelijkerwijs worden bewezen dat zij op tijdelijke basis worden binnengebracht. Bij de voorgestelde wijzigingen is ervan uitgegaan dat de procedure van het tijdelijk binnenbrengen met uitvoerings­voorschriften nader kan worden geregeld. Dit zou dan gebeuren via een herziening van Verordening (EG) nr. 1480/2004 van de Commissie korte tijd na de goedkeuring van dit voorstel voor een wijzigings­verordening.

Tot slot dient de totale waarde van goederen die zich bevinden in de persoonlijke bagage van personen die de lijn overschrijden, fors te worden opgetrokken van 135 euro tot 260 euro, teneinde de economische ontwikkeling in de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, te stimuleren.