Toelichting bij COM(2008)382 - Verduidelijking van het toepassingsgebied van de antidumpingmaatregelen die bij Verordening (EG) nr. 1174/2005 zijn ingesteld op de invoer van handpallettrucks en essentiële onderdelen daarvan uit China

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1) ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van 21 december 2005 ("de basisverordening"), in het kader van de procedure betreffende de invoer van handpallettrucks en essentiële onderdelen daarvan van oorsprong uit de Volksrepubliek China na een ambtshalve ingeleid gedeeltelijk tussentijds nieuw onderzoek op grond van artikel 11, lid 3, van de basisverordening.

Algemene context


Dit voorstel wordt gedaan in het kader van de uitvoering van de basisverordening en is het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd overeenkomstig de materiële en procedurele eisen van de basisverordening.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Er bestaan nog geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing.

2)

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Partijen die belang hebben bij de procedure werden overeenkomstig de bepalingen van de basisverordening in de loop van het onderzoek in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Dit voorstel vloeit voort uit de uitvoering van de basisverordening. De basisverordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar bevat wel een uitputtende lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

3)

2.

Juridische aspecten van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Op 7 augustus 2007 heeft de Commissie ambtshalve een gedeeltelijk tussentijds nieuw onderzoek geopend naar de bij Verordening (EG) nr. 1174/2005 van 18 juli 2005 ingestelde antidumpingmaatregelen die van toepassing zijn op de invoer van handpallettrucks en de essentiële onderdelen daarvan van oorsprong uit de Volksrepubliek China. Uit de informatie van de Commissie bleek dat bepaalde producten, namelijk hoogheffende pallettrucks, stapelaars, schaarpallettrucks en weegpallettrucks, waarvan kan worden beweerd dat ze onder de productomschrijving vallen, duidelijk van handpallettrucks en essentiële delen daarvan, d.w.z. het chassis en de hydraulische onderdelen, verschillen, onder meer vanwege hun specifieke functies (heffen, stapelen of wegen van ladingen) en gebruiksdoeleinden. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat er in verband met deze functies verschillen bestaan wat betreft de sterkte en de constructie van de hydraulische onderdelen en het chassis. De bovenvermelde eigenschappen onderstrepen de gebruiksverschillen. Bovendien werd vastgesteld dat deze producten en handpallettrucks onderling niet verwisselbaar zijn. Daarom wordt voorgesteld dat de Raad het bijgevoegde voorstel voor een verordening goedkeurt om het begrip handpallettrucks nauwkeuriger te definiëren en te verduidelijken dat hoogheffende pallettrucks, stapelaars, schaarpallettrucks en weegpallettrucks verschillen van handpallettrucks en de essentiële onderdelen daarvan en bijgevolg niet vallen onder de productomschrijving waarvoor antidumpingmaatregelen gelden. Voorgesteld wordt ook om eventuele onrechtmatig geïnde antidumpingrechten op verzoek terug te betalen.

Rechtsgrondslag


Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van de Raad van 21 december 2005.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

De vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in de basisverordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

Beschrijving van de wijze waarop de financiële en administratieve lasten voor de Gemeenschap, de nationale, regionale en plaatselijke overheden, bedrijven en burgers zoveel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel: niet van toepassing.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende redenen ongeschikt zijn: De basisverordening voorziet niet in andere mogelijkheden.

4)

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.